• Haberler
  • Genel
  • Rekabet Kurulu'ndan aldatıcı reklamlara sıkı denetim!

Rekabet Kurulu'ndan aldatıcı reklamlara sıkı denetim!

Ticaret Bakanlığı, bu yıl içerisinde 1.542 aldatıcı reklama erişim sınırlaması getirirken, toplamda 204 milyon TL ceza uyguladı.

Ticaret Bakanlığı, bu yıl içerisinde 1.542 aldatıcı reklama erişim sınırlaması getirirken, toplamda 204 milyon TL ceza uyguladı.

Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu, 8 Ekim 2024 tarihinde gerçekleştirdiği 350. toplantıda tüketicileri yanıltan ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamları inceledi. Toplantının gündeminde, tüketicilerin alışveriş tercihlerini etkileyen reklam ve ticari uygulamalara ilişkin 202 dosya karara bağlandı; bunlardan 185’i mevzuata aykırı bulundu. Bu nedenle, durdurma cezası ile birlikte toplam 16 milyon 865 bin 937 TL idari para cezası uygulanmasına karar verildi. Ayrıca, internet ortamında gerçekleştirilen yasaya aykırı reklamlara ilişkin 71 dosyada erişimin engellenmesine hükmedildi.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI

Yılın ilk on ayında Kurul, toplam 1.542 dosya hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilen 1.358 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra 204 milyon 322 bin 410 TL idari para cezası uygulandı. Özellikle alkollü içeceklerin reklamları, yasaklı ürünler arasında yer alıyor. İlgili mevzuat gereği, alkollü içkilerin ve üretici firmalarının reklamının yapılması yasak olmasına rağmen, sosyal medya platformlarında bu ürünlerle özdeşleşen ibare ve semboller kullanılarak reklam yapıldığı tespit edildi. Reklam Kurulu, bu tür reklamlar hakkında idari yaptırımlar uygulanmasına karar verdi.

Bakmadan Geçme