• Haberler
  • Ekonomi
  • Rekora doymayan altında 2025 tahmini piyasaları şaşırttı

Rekora doymayan altında 2025 tahmini piyasaları şaşırttı

Uzun süre inişli çıkışlı seyir izleyen altın, FED'in faiz indirimi açıklamasının ardından hızlı artış trendine girdi. Pek çok yatırımcının güvenli liman ve en az riskli yatırım aracı olarak tercih ettiği altın 3 bin liralık barajı da aştı. Yatırım uzmanlarına göre artık altın fiyatları jeopolitik gelişmelere göre seyir izleyecek. Gram altınla ilgili 2025 tahminleri ise oldukça yüksek

Yıl boyunca jeopolitik gerginlikler ve merkez bankalarının altın alması nedeniyle rekorlar kıran altın, geçtiğimiz hafta ABD Merkez Bankası’nın faizi 50 puan birden indirmesiyle rekordan rekora koştu. 

Perşembe günü  24 ayar gram altın güne 3 bin liralık barajı aşarak başladı. Serbest piyasada 3 bin 30 lirayı test etti. Gram altın yılbaşında 2 bin lira seviyelerindeydi. Sadece 9 ayda 1.000 lira artarak 3 bin lirayı gördü. Yani yaklaşık yüzde 50’yi aşan bir artış yaşandı.

Fed’in faiz indirimlerine devam etmesiyle birlikte altındaki yükselişin de süreceğini belirten uzmanlar, bölgesel savaş ve jeopolitik gerginliklerin tırmanmasıyla birlikte artık altın fiyatlarının gelişmelere bağlı olacağını belirtiyor. İsrail’in Lübnan’a saldırıları, çağrı cihazlarının patlatılması, Rusya-Ukrayna savaşının şiddetini artırması dışında Çin ve İran gibi ülkelerin bu olaylara dahil olması da yine altının gidişatını etkileyecek gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor.

5 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçimleri de altın piyasalarında hareketliliğe yol açabilir. Donald Trump’ın başkan seçilmesi halinde daha önceki döneminde yaşanan ticaret savaşlarının güçleneceği, bunun da piyasada tedirginlik oluşturacağı beklentisi hakim. Dolar/TL paritesinin seyri de gram altın fiyatlarını belirliyor. 

Merkez Bankası Piyasa Katılımcı Anketi’ne göre yıl sonunda doların 37 lira olması bekleniyor, piyasada ise beklenti 40 lira.

ALTIN FİYATLARINI JEOPOLİTİK RİSKLER BELİRLEYECEK

Altın fiyatlarında beklenen artışların gerçekleştiğini söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş,  sosyal medyasından yaptığı paylaşımda, “Gram serbest piyasada 3 bin 30 lirayı gördü. Bu artışların ons kaynaklı olarak devam edeceğini düşünüyorum. Onsta yıl sonu beklentim 3 bin dolar” dedi. Gram altının henüz dolardan destek görmediğini belirten Memiş, “Yani gram, yurtiçinde dolar fiyatı da arttıkça yükselerek 3 bin 100, 3 bin 200 vs. devam edecektir. 2025 için gram beklentim 4 bin 500 lira, ons beklentim ise 3 bin 500 dolar. Altın fiyatlarının seyri artık sadece merkez bankalarının kararlarına bağlı değil. Altın bu yıl dünya merkez bankalarının aldığı faiz kararlarıyla yükseldi ya da düştü. Altının radarında savaş riskleri olacak. Yani jeopolitik riskler odaklı piyasa göreceğiz. Bölgesel savaşlar zaten var. Buraya İran, Çin, ve Rusya’nın dahil olup olmaması piyasalarda fiyatlanacak.”
 

Bakmadan Geçme