Rusya'dan şok taliban kararı!

Rusya, Taliban'ı terör örgütü listesinden çıkarma kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu kararın 'en üst seviyelerde' alındığını belirterek, yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Rusya, Taliban'ı terör örgütü listesinden çıkarma kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu kararın "en üst seviyelerde" alındığını belirterek, yasal prosedürlerin tamamlanmasının ardından yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Temmuz ayında Taliban'ı terörle mücadelede bir müttefik olarak tanımlamıştı. 2003 yılında terör örgütü listesine eklenen Taliban ile ilişkilerini iyileştiren Rusya, Afganistan'daki ABD öncülüğündeki yabancı askerlerin çekilmesinin ardından Taliban yönetimiyle işbirliğini artırıyor. 

“DAHA FAZLA ETKİLİ ADIM GÖRMEYİ UMUYORUZ”

Henüz resmi olarak tanınmayan Taliban yönetimi, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından kabul edilen büyükelçilikler aracılığıyla uluslararası alanda bazı adımlar atmış durumda. Afganistan Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaqi, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, Kazakistan ve Kırgızistan'ın Taliban'ı "yasaklı örgütler" listesinden kaldırmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Rusya Federasyonu'nun üst düzey yetkililerinden yapılan olumlu açıklamalara minnettarız ve daha fazla etkili adım görmeyi umuyoruz” şeklinde konuştu.

“TARTIŞMANIN MÜMKÜN OLMADIĞI AÇIKTIR”

Lavrov, Rusya'nın Afganistan yönetimi ile "pragmatik diyalog" sürdürme kararlılığını yineleyerek, Kabil olmadan sorunları çözmenin ve Afganistan konusunu tartışmanın mümkün olmadığını belirtti. Lavrov, Moskova, Kabil ile siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirme hedefinde ilerlemeye devam edeceğini kaydederek, “Kabil olmadan sorunları çözmenin ve hatta Afgan çözümünü tartışmanın mümkün olmadığı açıktır. Moskova, Kabil ile siyasi, ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirme yolunda ilerlemeye devam edecektir” dedi. 

Bakmadan Geçme