Sabine Ladstätter, Selçuk'ta anıldı

Uzun yıllar Efes kazılarına emek veren Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı ve Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstätter, Efes Selçuk Kent Belleği'nde düzenlenen anlamlı bir etkinlikle anıldı.

Etkinliğe Efes Selçuk Belediye Başkan Yardımcısı Bilgi Keskin’in yanı sıra arkeologlar, rehberler, resmi kurum çalışanları ve yıllarca kazı çalışmalarında görev alan pek çok kişi katıldı. Katılımcılar, Sabine Ladstätter’in arkeoloji camiasında ve Efes Selçuk halkı nezdinde büyük saygı ve sevgi kazandığını belirterek, anılarını paylaştılar.

Sabine Ladstätter’a Duyulan Büyük Saygı

Sabine Ladstätter, Selçuk'ta anıldı

Efes Kazıları Başkanlığı görevini devralan Martin Steskal, Ladstätter’in Efes Selçuk’taki çalışmalarının sadece bilimsel camiada değil, yerel halk arasında da büyük saygı gördüğünü ifade etti. Steskal, "Sabine Ladstätter’ın vefat haberi 3 Haziran 2024’te duyulduğunda, hiç kimsenin bu acıya kayıtsız kaldığını sanmıyorum. Bir bilim insanı olarak hayatı boyunca yaptığı çalışmalar herkesin takdirini kazandı. Efes’e ve arkeolojiye olan katkıları hafızalarımızda daima yer alacak" dedi.

"Efes'e Olan Sevdası Hiç Bitmedi"

İzmir Kültür Fabrikası ve Ege Medeniyetleri Müzesi’nden Cengiz Topal, Sabine Ladstätter ile 17 yıllık bir çalışma geçmişine sahip olduklarını belirterek, Ladstätter’ın Efes’e olan tutkusunu şu sözlerle dile getirdi: "Kazı başkanlığını yaptığı dönem boyunca unutulmaz anılar biriktirdik. Çok çalışkan, bilgili ve deneyimli bir arkeologdu. Paris’te Efes’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiği gün, onun yaşadığı mutluluğu tarif etmek mümkün değil. Gözyaşları içinde, yaptığı çalışmaların karşılığını almış olmanın büyük sevincini yaşamıştı."

"Selçuk Bizim Evimiz" Derdi

Efes Kazı Başkan Yardımcısı Filiz Öztürk, Sabine Ladstätter ile uzun yıllar verimli ve uyumlu bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirtti. Ladstätter’ın Selçuk’a olan sevgisini şu sözlerle aktardı: “Sabine, arkeolojiye tutkun biriydi ve Efes’e derin bir bağlılık beslerdi. Konferanslar için başka şehirlere gittiğimizde her zaman, ‘Türkiye’nin her yeri çok güzel ama Selçuk’a dönelim, bizim evimiz orası’ derdi. Hastalığının en zor dönemlerinde bile Efes’le ilgili gelişmeleri takip etmekten hiç vazgeçmedi. Tedavi gördüğü sırada Türkiye’de yaşanan deprem felaketinde, hemen arkadaşlarını arayarak yardım kampanyası başlattı. Her ameliyat öncesinde ise ‘Efes’i son bir kez daha görmek istiyorum, tek dileğim orada tekrar yürüyebilmek’ derdi.”

Onun Anısını Yaşatmak İçin Buradayız

Arkeologlar Derneği (ATRO) Yönetim Kurulu Üyesi Yücel Temirodaman, Sabine Ladstätter’ın Efes Antik Kenti’ne yaptığı katkıların unutulmayacağını belirtti. Temirodaman, "Bugün burada Selçuk Belediyesi öncülüğünde, Efes kazılarına büyük katkıları olan merhume Sabine Ladstätter’ı anmak için toplandık. Ladstätter’ın sadece Efes Antik Kenti için değil, tüm arkeoloji dünyası için büyük bir kayıp olduğunu söylemek gerekir. Kazı çalışmalarıyla kazandırdığı bilgiler kadar, rehberlerin ve bizlerin gönlünde yer eden liderliği ve ilham verici kişiliği de unutulmaz. Onun mirasını yaşatmak ve hatırasını anmak için buradayız" diye konuştu.

"Bilimle İnsanlık Arasındaki Köprüyü Güçlendirdi"

Selçuk Efes Kent Belleği Sorumlusu Tolga Mert, Ladstätter’ın sadece bir arkeolog olmadığını, aynı zamanda bilimsel keşiflerin tutkulu bir savunucusu olduğunu belirtti. Mert, "Sabine Ladstätter, tarih ve kültür mirasını gün yüzüne çıkarma konusundaki çalışmalarıyla bizlere geçmişin seslerini dinleme fırsatı sundu. Onun liderliğinde yürütülen Efes kazıları, bilim dünyasının ve kentimizin tarihine dair sınırları genişletti. Ayrıca Efes ve bu topraklarda yaşamış insanlar hakkında şaşırtıcı bilgilerin ortaya çıkması için durmaksızın çalıştı. Bugün burada Sabine Ladstätter’ın bizlere miras bıraktığı bilgi ve ilham dolu anıları yaşatmak için toplandık" ifadelerini kullandı.

Etkinlikte, katılımcılar Sabine Ladstätter ile ilgili anılarını ve görüşlerini paylaşarak, onun çalışmalarının Efes ve arkeoloji dünyasına kattığı değerleri vurguladılar. Anma töreni, Ladstätter’ın mirasının bilim dünyası ve Selçuk halkı için ne denli önemli olduğuna bir kez daha dikkat çekti.

Bakmadan Geçme