Sağlıklı ve gür saçlar için beslenme tüyoları!
Saç dökülmesini doğru beslenmeyle engellemek mümkün mü? Omega-3'ün saç sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir? C vitamini eksikliği saçları neden etkiler? Tüm detaylar haberimizde...
Saç dökülmesinin altında yatan nedenlerden biri olan yanlış beslenme, saç sağlığını ciddi anlamda etkiliyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Oğuz Küçükçakır, doğru beslenmenin vücudu saçtan tırnağa kadar beslediğini ve yanlış diyet alışkanlıklarının saçlarda cansızlaşma, kırılma ve dökülme gibi sorunlara yol açtığını belirtti.
DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER SAÇ DÖKÜLMESİNE YOL AÇIYOR
Günlük bin kalori ve altında uygulanan diyetlerin 1-6 ay içerisinde saç dökülmelerine neden olduğunu ifade eden Dr. Küçükçakır, diyet normale döndüğünde saç büyülemesinin de normale döndüğünü söyledi. Protein yetersizliğinin negatif nitrojen dengesine neden olarak saç dökülmesini tetiklediğini belirten Dr. Küçükçakır, “Protein alımının artırılması dökülmeyi azaltır. Ancak bin kalorinin altında bir diyet, metabolizmayı yavaşlatarak tiroid fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve erkek tipi kelliğe yol açabilir” dedi.
OMEGA YAĞ ASİTLERİ VE SAÇ SAĞLIĞI
Omega-3, 6 ve 9 yağ asitlerinin eksikliğinin, 2-4 ay içinde saç dökülmesine neden olduğunu vurgulayan Dr. Küçükçakır, bu yağ asitlerinin somon, uskumru, semizotu ve keten tohumu gibi gıdalarda bulunduğuna dikkat çekti. Omega-6 içeren topikal ürünlerin kepeklenme ve kızırıklığı üç haftada, saç değişikliklerini ise üç ayda düzelttiği saptandı.
DEMİR EKSİKLİĞİ SAÇ KAYBININ ANA NEDENLERİNDEN
Saç dökülmesinin, demir eksikliğinin erken belirtilerinden biri olduğunu dile getiren Dr. Küçükçakır, “Depo demir seviyesinin 40 mikrogram/litre olması gerekir. Demir içeren besinler arasında kırmızı et, karaciğer, tavuk eti ve koyu yeşil yapraklı sebzeler yer alır” dedi.
ÇİNKONUN ROLÜ VE BESİN KAYNAKLARI
Çinko eksikliğinin saç köklerinin gelişimini olumsuz etkilediğini ifade eden Dr. Küçükçakır, karides, istiridye, et, ceviz ve bütün tahılların çinko açısından zengin olduğunu belirtti.
BAKIR VE BİOTİN EKSİKLİĞİ SAÇ SAĞLIĞINI ETKİLER
Bakır eksikliğinin saç beyazlamasına ve kök gelişiminin yetersizliğine neden olduğunu söyleyen Dr. Küçükçakır, ceviz, brokoli, fasulye ve bezelyenin bakır kaynağı olduğunu belirtti. Biotin eksikliğinin ise saçlarda seyrelme ve kırılmaya yol açtığını ve bu vitaminin yumurta sarısı ile baklagillerde bulunduğunu ekledi.
C VİTAMİNİYLE SAÇLARINIZI KORUYUN
C vitamini eksikliğinin, saçlarda kıvrılmalara neden olduğunu belirten Dr. Küçükçakır, limon, portakal, kivi ve yeşil biber gibi besinlerin yeterli C vitamini alımı için önemli olduğunu söyledi.