Sağlıkta 10 yılda 110 bin şiddet vakası!

Yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş’ın haberine göre, İzmir Sağlık Platformu tarafından düzenlenen etkinliğe İzmir Tabip Odası,...

Sağlıkta 10 yılda 110 bin şiddet vakası!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yenikiraz.com internet sitesinden Semi Tektaş’ın haberine göre, İzmir Sağlık Platformu tarafından düzenlenen etkinliğe İzmir Tabip Odası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Genel Sağlık Sendikası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Hekim Birliği Sendikası temsilcileri katıldı. Basın açıklamasında sağlık çalışanlarına şiddetin son bulması gerektiği vurgulandı.

“HEKİMLERİ, SAĞLIK ÇALIŞANLARINI TÜKETTİNİZ”

İzmir Sağlık Platformu adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak gerçekleştirdi. Kaynak açıklamada, “17 Nisan Sağlıkta Şiddetle Mücadele günüdür ve Dr. Ersin Arslan’ın katledilişinin 11. Yıldönümüdür” diye konuştu. Kaynak sözlerine şöyle devam etti;” Tüm sağlık alanındaki şiddete bağlı kayıplarımız için camiamıza başsağlığı dileriz. Tüm şiddet mağdurlarına geçmiş olsun, tekrar etmesin! Şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğimizin de sözünü tekrar veririz. Sağlıkta dönüşüm dediniz, hastayı müşteri diye nitelediniz, tüm sağlık kurumlarının ticarethaneye dönmesine yol açtınız, aile hekimlerini sağlık çalışanlarını, sağlıksız mekanlarda, havasız, susuz, güvensiz ve yalnız bıraktınız, kamu hastanelerinde beş dakikada bir hasta bakılmasını dayattınız. Hekimleri, sağlık çalışanlarını tükettiniz” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL KURUMLARA MAHKUM ETTİNİZ”

MHRS sisteminde yüzbinlerce insan dijital ortamlarda kuyruğa girdiğini dile getiren Kaynak, “Hastanelerden randevu alınmaz hale geldi. Koruyucu hekimliği rafa kaldırıp, insanları hastanelerin kapılarına yığdınız. Sağlık hizmetine ulaşamayan insanların acil servislere yığılmasına yol açtınız. Sağlık sistemine yılda 1 milyardan fazla hasta baktırmaya çalıştınız. Kamu kurumlarından hizmet alamayan vatandaşı, özel kurumlara mahkûm ettiniz. Hekimleri ve sağlık çalışanların özlük haklarını gözetmediniz ister kamuda ister özel kurumlarda sömürülmelerine yol açtınız. Hekimleri alınır satılır kadrolara bağladınız, Sağlık çalışanlarını işsiz bıraktınız. Atamalarını yapmadınız ve binlerce yetişmiş sağlık çalışanının atamasını yapmadınız” dedi.

“BEYİN GÖÇÜNÜ TEŞVİK ETTİNİZ”

128 tane tıp fakültesi açılıp hekim ve öğrencilerin mağdur edildiğinin altını çizen Kaynak, “Geçen sene 3 bin hekimin ve birçok sağlık çalışanının yurtdışına girmesine yol açtınız. Giderlerse gitsinler diyerek beyin göçünü teşvik ettiniz. Zaten yetersiz olan sağlık bütçesinin dörtte birini 14 şehir hastanesini yapan inşaat firmalarına aktardınız. Şehir hastaneleri için bu ülkenin 62 milyar dolarını bir hülyanın peşine inşaat şirketlerine gömdünüz. Verdiğiniz anlamsız ve hesapsız hasta garantileri nedeni ile birçok çalışan hastaneyi kapattınız. Harabeye çevirdiniz.  Salgınlarda insanları yalnız bıraktınız. Bu ülkenin 104 binden fazla insanı Covid -19’a kurban verildi. 600 hekim ve sağlık çalışanının canını kaybettik ve hiçbir şey olmamış gibi davrandınız. Aşıların nereden gelip nereye gittiğini hiçbirimiz bilemedik, kim ithal etti kim hangi aşıyı niye getirdi, kimseye bir açıklama yapmadınız ve hiçbir şey olmamış gibi davrandınız” diye konuştu.

“HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ DAVRANDINIZ”

Kaynak konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “11 ilde resmi ve gerçekdışı sayılarla elli bin insanı felakete dönüştürdüğünüz depremde kaybettik. Hiçbir şey olmamış gibi davrandınız. İmar afları ile sadece 11 ilde 100 bin binanın yıkılmasıyla binlerce insanın engelli olmasına yol açtınız. Sonra hiçbir şey olmamış gibi davrandınız.  Kızılay, bu ülkenin bağışlarını, çadırlarını, yiyecek konservelerini sattı hiçbir şey olmamış gibi davrandınız. Bu ülkenin en büyük üniversitelerini deprem riski diye bir günde kapattınız ve binlerce çalışanı binlerce hastayı ortada bıraktınız ve hiçbir şey olmamış gibi davrandınız.”

HER GÜN ORTALAMA 80 ŞİDDET OLAYI

“Sağlıkta dönüşüm dediniz. Sağlık sistemini tıkadınız” diyen Kaynak, “Bu tıkanmanın bu çöküşün tüm sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanlarıymış gibi davrandınız. Hasta ve yakınları ile hekim ve sağlık çalışanlarını karşı karşıya bıraktınız. Hastaneye git, hekime git, ne istiyorsun, muayene mi, tetkik mi, rapor mu, reçete mi, ameliyat mı ne istiyorsan, gerekirse zor kullanarak, hakaret ederek, güç kullanarak, tehdit ederek yaptır, ben senin arkandayım dediniz. 1 Ağustos 2022 de Mecliste teklif edilen “Sağlıkta Şiddet “konulu özel meclis oturumu için, kuliste oturup beklediniz, bu özel oturumun yapılmasını engellediniz… Hekimleri, sağlık çalışanlarını şiddet karşısında savunmasız bıraktınız.  Saldırganların sırtını sıvazladınız, onların serbest kalacağı yasal düzenlemeleri, düzeltmediniz. Saldırganlara cesaret verdiniz. Sağlık kurumlarında emniyet tedbirlerini almaktan bilerek kaçındınız… Herkes her yere istediği gibi girdi çıktı, ağzına geleni söyledi, istediğine saldırdı. Sokaklarda bile hekim ve sağlık çalışanlarını koruyamadınız.  Son 10 yılda 110 bin sağlıkta şiddet olayı oldu. Bu ancak savaş ortamlarının rakamlarıdır. Her gün ortalama 80 tane şiddet olayı yaşanmaktadır.  Altı yüze yakın hekim sağlık çalışanının hayatını kaybettiği sağlık terörünün sorumluluğu kamu idaresindedir ve tüm kayıplarımız adına, bizim iki elimiz yakanızdadır.Dr. Ekrem Karakaya’nın, Dr. Edip Kürklünün, Dr. Göksel Kalaycı’nın, Dr. Ali Menekşe’nin, Dr. Ersin Arslan’ın, Dr. Melike Erdem ‘in Dr. Aynur Dağdelen’in, Dr. Hüseyin Ağır’ın, Dr. Sait Berilgen’in, Dr. Fikret Hacıosmanoğlu’nun ve burada ismini sayamayacağımız kadar çok hekim ve sağlık çalışanlarının elleri yakanızdan düşmeyecektir. Bunun hesabı sorulacaktır.  Ellerimiz yakanızdadır. Sağlıkta şiddet politiktir ve çok yakında çözülecektir. Siz gidince çözülecektir. Siz gidince çözülecektir” şeklinde konuştu.

 

(Y.K.)

Bakmadan Geçme