Sağlıkta yapay zekanın yerini konuştular

Çok hızlı değişen gündem içinde unutulmaması gereken öncelikler olduğunu söyleyen Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu, unutulmaması gereken tek şeyin gelecek olduğunu vurgulayarak, gençlere 'bu topraklara borcunuzu unutmayın' dedi

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği-HİASD  ile Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği-EMSA tarafından 5. kez düzenlenen Avrasya Sağlık 5.0 Zirvesi İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştiriliyor. Zirvenin bu yılki konusu “sağlıkta yapay zeka” olarak açıklandı. Zirveyi üniversitelerin tıp fakültelerinden öğretim üyeleri, tıp fakülteleri öğrencileri ve farklı liselerden öğrenciler izledi.

Zirvenin açılış konuşmasını HİASD Başkanı Uzman Doktor Ülkümen Rodoplu, bu yıl zirvenin konusunu yapay zeka olarak belirlerken, bunu bizler ve gelecek ile buluşturmayı hedeflediklerini açıklayarak, “Gündem çok yoğun. Haber değeri yüksek onlarca olay yaşıyoruz. Ertesi gün onların haber değeri bitiyor. Yeni olaylar başlıyor. Bu yoğun tempo içinde unutulmaması gereken önemli bir konu var; gelecek. Çağdaş dünya ile bağlarımızı koparamayız. Gençler, gidin, öğrenin ama burayı unutmayın, geri dönün. Çünkü bu topraklara borcunuz var, unutmayın. Geçmişi unutmadan, geleceği takip ederek başarılı olacağız” dedi.

ŞİFACILARDAN YAPAY ZEKAYA SAĞLIK YOLCULUĞU

Zirvede, “Şifacılardan yapay zekaya insanın sağlık yolculuğu” başlıklı sunum yapan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoloji Ana Bilim Dalı eski Başkanı ve İEÜ Medicalpoint Gastroentoloji Hekimi Prof. Dr. Ömer Özütemiz, sözlerine “Bütün gün yapay zeka ile endoskopi yapıyorum” diye başladı. 

Sağlıkta yapay zekanın yerini konuştular

Doğum ve ölümün tıbbın ana unsuru olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özütemiz, “Tıp Mısır’da mumyalama işlemiyle başladı diyebiliriz. Eski bulgulardan anlıyoruz ki Türkler’de de mumyalama var. Tarihte ilk tıp kitabını İ.Ö. 2200’de Sümerliler yazmış. Hipokrat’ı anmadan tıp olmaz. Dünyanın en eski ve büyük şifa merkezi olan Bergama’da kapıda ‘buraya ölüm giremez’ yazar. Tarihin ilk estetik cerrahı Suşruta, ilk kadın doğum uzmanı Soranus, ilk modern anlamda doktoru Galenius, ilk beyin cerrahı Rufus’tur. İbn-i Sina ve Andrea Valsali’yi unutamayız. 1610’da otopsi sosyal etkinlik olarak düzenlenirmiş. Güney Amerika’dan Cizvit rahiplerinin getirdiği kınakına bitkisi tıpta ilaç olarak kullanılmaya başlanmış. 1846’da mikrobu bulan Semmelweiss’e o tarihte kimse inanmamış, ta ki Pasteur ispatlayana kadar. Bugün ise yapay zeka ile inanılmaz noktalara geldik. Yapay zekanın tıpta kullanımı ile ilgili asıl patlamayı 20240’ta yaşayacağız” diye konuştu. 

Bakmadan Geçme