Sahte içki alarmı!
Sahte içki üretimi, halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Adana Çukurova Üniversitesi'nde yapılan analizlerde, adli makamlardan gönderilen içki numunelerinin yüzde 95'inin sahte olduğu belirlendi. Peki, sahte içki nasıl tespit ediliyor ve insan sağlığını nasıl etkiliyor?
Türkiye’nin en kapsamlı alkollü içki analiz laboratuvarı olan, Türk Akreditasyon Kurumu (TURKAK) sertifikasına sahip Çukurova Üniversitesi laboratuvarında yapılan incelemeler, sahte içki üretiminin korkutucu boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Laboratuvar Müdürü ve Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, sahte içkinin insan sağlığı üzerindeki ölümcül etkilerine dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu.
SAHTE İÇKİNİN ÜRETİM KAYNAKLARI
Adli makamlardan gelen sahte içki şüphesi taşıyan numunelerin analizlerinde, yaklaşık yüzde 95’inin sahte olduğu tespit edildi. Prof. Dr. Cabaroğlu, sahte içki üretiminde en sık kullanılan kaynağın kozmetik alkol olduğunu vurguladı. İkinci sırada ise dezenfektan olarak kullanılan ancak etil alkol bazlı ürünlerin yer aldığını belirtti. Cabaroğlu, bu ürünlerin yasa dışı yöntemlerle sahte içkiye dönüştürüldüğünü ifade etti.
“METİL ALKOL ZEHİRDİR, ÖLDÜRÜR”
Prof. Dr. Cabaroğlu, metil alkolün son derece toksik olduğunu belirterek, “Metil alkol ile üretilen sahte içkiler ölümcül sonuçlar doğurur. Metil alkolün güvenilir günlük dozu 2 gramken, 8 gramı toksik etkiler yaratır. Bir kadeh sahte içki bile çok kısa sürede ölüme neden olabilir” dedi.
SAHTE İÇKİ NASIL TESPİT EDİLİR?
Sahte içkinin görünüş ve koku gibi fiziksel özelliklerle tespit edilemeyeceğini söyleyen Cabaroğlu, yalnızca laboratuvar analizleriyle güvenilir sonuçlar elde edilebileceğini vurguladı. Ayrıca, restoran ve barlardan toplanan orijinal şişelerin yasa dışı dolumlarla tekrar piyasaya sürüldüğüne dikkat çekti.
SAHTE İÇKİ TÜKETİMİNİN BELİRTİLERİ
Cabaroğlu, sahte içki tüketiminin ilk belirtileri arasında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi semptomların görülebileceğini belirtti. Daha ileri aşamalarda ise görme kaybı, koma ve ölüm gibi ciddi sonuçlar yaşanabileceğine dikkat çekerek, “Bu belirtileri yaşayan kişiler acilen tıbbi yardım almalıdır” dedi.