Salatanın tadı kaçtı!

İzmir’in yerel pazarlarında son dönemde meyve ve sebze fiyatlarında önemli  artış gözleniyor. Vatandaşlar, özellikle limon, domates,...

İzmir’in yerel pazarlarında son dönemde meyve ve sebze fiyatlarında önemli  artış gözleniyor. Vatandaşlar, özellikle limon, domates, biber gibi temel sebze ürünlerinde yaşanan fiyat yükselişinin ekonomik sıkıntılarını derinleştirdiğini belirtiyor

Sebze fiyatlarındaki artış hakkında konuştuğumuz Bornova Ziraat Odası Başkanı Cengiz Derici, “Tarımda tüm alanlarda ciddi girdi maliyetleri ile ilgili yüksek maliyetten kaynaklı fiyat yüksekliği var. Bu bağlamda hep stokçulara veya fırsatçılara işin mal edilmesi yönünde bir algı var.  Fakat bu algı yanlış. İşin temelinde girdi maliyetlerindeki mazot, ilaç, tohum, gübre ve işçilikten kaynaklı ciddi fiyat artışları buna sebep. Ayrıca son günlerdeki yüksek sıcaklıklar ve yüzey sularının büyük oranda aşağı inmesiyle ilgili üretimde ciddi sıkıntılar var ” dedi.

Bornova Ziraat Odası Başkanı Derici, son zamanlarda fiyat artışı gözlemlenen meyve ve sebzelerle ile ilgili “Diğer ziraat odalarıyla koordinasyon kurul toplantılarında yaptığımız fikir alışverişlerinde yazlık sebzelerde ciddi fiyat artışı olduğunu gözlemledik. Son zamanlardaki aşırı rüzgarlar sebebiyle meyvelerde ciddi kayıplar var. Bu da fiyat artışı sebeplerinden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor. Spesifik olarak bir örnek veremem ama genel olarak bir fiyat artışı söz konusu“ diye konuştu.

Haber

“YAZ BOLLUĞU GÖREMİYORUZ”

Başkanı Derici,  “Fazla sihirbaz olmaya gerek yok. Mazotun 46 lira olduğu bu ekonomide çoğu alanda ithalata bağımlı durumdayken farklı bir tablo beklemek hayalcilik olur. Ayrıca işçi bulmakta çok ciddi sıkıntılar var, işçi maliyetleri çok yüksek. Hem mevsim ortalamalarını aşan sıcaklık hem de su kaynaklarındaki ciddi düşüklük en önemli etkenler. Yani tabloda mevsimsel koşulların olumlu manada eğilimi yüzde 20’yse yüzde 80 olumsuz yönde etkisi var. Dolayısıyla bir yaz bolluğu ve yaz fiyat indirimini geçmiş yıllara oranla göremiyoruz. “ ifadelerini kullandı.

Haber

HAVRA SOKAĞI ESNAFI ARTAN FİYATLARDAN ŞİKAYETÇİ

İzmir’in tarihi Havra Sokağı, şehrin merkezinde yer alan ve zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yapan önemli bir nokta. Havra Sokağı esnafları artan fiyatlara dair, “Meyve sebze miktarında artış oldukça, fiyatlar düşer. Dönemsel olarak artışlar mevcut, özellikle limon fiyatları bu hafta uçtu. Bir ay önce 60-65 lira olan limonun kilosu 85-90’ı buldu. Maliyetler yükseldikçe fiyat artışı bizim için kaçınılmaz” diye konuştu.

SALATA MALZEMELERİNİN FİYATLARI

1 kg sivri biber 100 TL

1 kg domates 35 TL

1 kg soğan 25 TL

1 kg limon 85 TL

1 kg salatalık 30 TL

1 adet  marul 25 TL.

1 lt zeytinyağı 450 TL

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme