Sanayici yüksek enflasyondan endişeli

Ege Bölgesi Sanayi Odası ağustos ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Akdaş 'Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler gösteriyor ki ülkemizde kış çetin geçecek. En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalması. Uygulanan sıkı para politikasını destekleyen diğer adımların da atılması için zaman giderek daralıyor' dedi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ağustos ayı meclis toplantısı, İzQ İnovasyon Merkezi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Metin Akdaş meclis üyelerini ekonomik gelişmeler ve oda faaliyetleri hakkında bilgilendirdi.

Sanayici yüksek enflasyondan endişeli
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin düzenlediği sanayi odası başkanları buluşması hakkında bilgi veren Akdaş “Toplantı sonrası yapılan açıklamada, önemli 4 maddeyi paylaşmak istiyorum. Uygulanan makroekonomik programı destekliyoruz: Para politikaları ve finansal istikrar adımlarını destekliyor, enflasyonla mücadelede kalıcı sonuç almayı umuyoruz. Herkesin elini taşın altına koyması gereken dönemden geçiyoruz. Üretim kapasitemizi ve istihdamı korumalıyız: Bunun için de öncelikle ticari krediler üzerinde uygulanan büyüme sınırının kaldırılması böylelikle reel sektörde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerekiyor. İstihdamda yaşanan sıkıntıların çözümü için ücretler üzerindeki vergi ve prim yüklerinin OECD ortalamasına çekilmesi, (OECD ortalaması %34.8, Türkiye %38.4) mesleki eğitim ile gençlerin istihdama yönlendirilmesi, mesleki eğitimde kamu-özel sektör işbirliğinin geliştirilmesi, istihdamı zorlaştıran mevzuat katılıklarının giderilmesi gerekiyor. Şirketlerimizi bu süreçte yıpratmamalıyız: Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya hesaplarında şirketlere yönelik haksız ithamlar yapıldığı görülüyor. Bu şirketler kayıt dışına kaymadan, vergi mevzuatının hükümlerine uygun faaliyet gösteriyor. Vergi adaleti ve kayıt dışılıkla mücadele öncelik olmalı: Şirketlerin vergi levhalarındaki rakamlara bakarak o şirketin ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödediğini iddia etmek ve yorum yapmak hakkaniyetli bir yöntem değil. Vergi politikalarında önceliğin kayıt dışılıkla, kayıt dışılığın yol açtığı haksız rekabetle mücadele olması gerektiğini düşünüyoruz.  Bu açıklamaları, bizlerin içinde bulunduğu durumu yansıtması açısından önemsiyorum. Depremden sonraki en kötü sanayi üretim endeksi verisi de gösteriyor ki; üretimin yavaşlama eğilimine girdiği süreçte ekonomide canlılık beklemek mümkün değil. Bu buluşmalar daha sık olmalı ve konularımızın çözümü için lobi faaliyetleri artırılmalı. Geçen hafta TOBB’un Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile OVP hazırlığı öncesi 7 saat görüşmesi güçlü lobicilik adına çok önemli. İlk buluşmada vize ve mülteci meselesi açıklamada yer almamış ancak, geçen haftalarda Dışişleri Bakanımızın beyanatı ile öğrendik ki, 15 yaş altı ve 50 yaş üstü Iraklı kardeşlerimiz için vize serbestisi uygulaması söz konusu. Buradaki amacı anlamamakla birlikte, ülke şartlarımızın buna uygun değil” diye konuştu.

Enflasyona dikkat çeken Akdaş “Yüksek enflasyon ve durgunluğun birlikte yaşandığı ortama hızla girdiğimizin riskini, ne yazık ki, yavaşlayan ekonomi aktiviteleri uzmanlar da teyit ediyor.  Dünya Bankası, “küresel çapta enflasyonla mücadelede önemli başarı kazanıldı” dedi ve bakın rakamlar da bu açıklamayı nasıl destekliyor.  Küresel enflasyon: 2022’de %8 iken, 2024 Temmuzda: %2,9’a geriledi. En yüksek enflasyona sahip 10 ülkenin tamamında enflasyonda çok büyük oranda gerileme kaydedilmiş.  Türkiye’de de gerileme var ama nasıl?  2022 yılında %80 olan enflasyon 2024 Temmuz ayında %62 olarak açıklandı. Bu yıl Merkez Bankası hedefi %38. Beklentiler %42’ler seviyesinde.  Aylık enflasyonumuz ise küresel yıllık enflasyonun da üstünde %3,2’dir.  Enerji zamları, yeni vergi yükleri ve artan jeopolitik riskler de gösteriyor ki, ülkemiz özelinde kış çetin geçecek.  En büyük endişemiz, enflasyonun yüksek çift hanelerde takılı kalmasıdır. O nedenle, para politikasını destekleyen diğer adımların da atılması için zaman giderek daralıyor.  Bununla birlikte Mayıs Meclisinde Sayın Başkanımızın da altını çizdiği, gelir sağlamayan/duran yatırımlar üzerinden vergi alınmasına ilişkin endişelerini paylaştığı enflasyon düzeltmesi yeniden gündemde” dedi.

Bakmadan Geçme