Sanayicinin kur isyanı
Kur rejiminden şikayet eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, bu kur artışlarıyla ihracatta rekabet edebilme şanslarının olmadığını, kur politikasının amacını aştığını iddia etti
EBSO’nun aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kur politikasında şikayet ederek, uygulamanın ihracatı sıkıntıya soktuğunu vurguladı; ‘’Enflasyonist süreçten enflasyonu aşağı düşürmek gayesiyle satın almanın kısılması politikası sonucunda beklenen sonuç da buydu zaten ama bu kadarını beklemiyorduk” dedi.
Ender Yorgancılar, “Bu kur artışlarıyla ihracatta rekabet edebilme şansımız yok. İzmir’de de aynı durum Konya’da da aynı. Bütün illerimizde sıkıntı aynı. Enflasyonist süreçten enflasyonu aşağı düşürmek gayesiyle satın almanın kısılması politikası sonucunda beklenen sonuç da buydu zaten ama bu kadarını beklemiyorduk. Yüzde 13’lük kur artışıyla ayakta kalmanın imkanı yok. İflas veren konkordatoları üzülerek duyuyoruz. İhracat yılın ilk 10 ayında yüzde,1 artışla 216 milyar dolar oldu. Bütçe açığı yaklaşık yüzde 40 olarak artarken cari açık yüzde 90 oranında geriledi. MB döviz rezervleri 160 milyar dolara ulaştı. Biz yüzde 5 büyürsek işsizlik seviyesini aşağı indirme seviyesine sahip oluruz. Mecburi üretim ve yatırımın önünü açacak olan her türlü desteğe bu dönemde çok daha fazla ihtiyaç var” diye konuştu.
Yorgancılar, şöyle devam etti: “Yapılan son mevzuat düzenlemelerini hatırlatmak istiyorum. "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği"ne göre, yeniden değerleme oranı 2024 yılı için yüzde 43,93 oldu. Türkiye, karşılıklı ticaret ve taşımacılığı kolaylaştırmak amacıyla, Letonya, İtalya, KKTC ve Ukrayna ile anlaşma imzaladı. Tütün ithali, sadece tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesisi bulunanlar tarafından yapılabilecek. SGK ile ilgili kanun teklifinde; düzenli prim ödemesi yapan işverenlere uygulanan “beş” puanlık işveren sigorta payı indirimi, 2026 yılı sonuna kadar uygulanacak. Sonra dört’e indirilecek. Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinde yapılan değişiklik ile kurum kazançlarında uygulanan istisna oranı yüzde 75’ten yüzde5 0’ye düşürüldü. Bu değişiklik, şirketlerin vergi planlamalarını ve mali yapılarını doğrudan etkileyebilir. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) geçişle ilgili yaşanan yoğunluk nedeniyle, sisteme kayıt tarihi 31 Ocak 2025 olarak yenilendi.
İnşaat alanı 500 m²’yi geçmeyen işlerde yapı denetim firması yapı sahibi tarafından belirlenecek. 500 m²’yi geçen tüm işlerde ise şehirdeki toplam yapı denetim kuruluşu sayısına göre bakanlık tarafından belirlenen en fazla 2 yapı denetim kuruluşundan biri ile anlaşma sağlanacak. BDDK, bankaların sermaye yeterliliği hesaplamasında ticari krediler için uyguladığı yüzde 200 risk ağırlığını, şirketlerin kredi notuna göre yüzde 20, yüzde 50 veya yüzde 100’e düşürecek. Ticari krediler adına olumlu bir gelişme. Serbest Bölgelerde, 1 Ocak’tan itibaren yurtiçine satışlarda vergi istisnasının kaldırılacak olmasını, yatırımlara ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde oldukça yanlış bir uygulama olarak görüyor ve hayata geçirilmemesini diliyorum. Diğer yandan, e-ticaretin payını nasıl artırırız diye uğraşmamız gerekirken, 1 Ocak itibariyle e-Ticaret sitelerindeki satışlara 1% stopaj geldi. Oran küçükmüş gibi görünse de mantık yanlış. Bu tür uygulamalar ne yazık ki, ticarete zarar vermektedir.”