• Haberler
  • İzmir
  • Sancar Maruflu Bilim Merkezi'nin kapıları çocuklar için açık olacak

Sancar Maruflu Bilim Merkezi'nin kapıları çocuklar için açık olacak

Bir yılı aşkın süredir çocukları bilimle buluşturan merkez, ziyaretçilerini, içinde yer alan dev planetaryum ile uzayda...

Sancar Maruflu Bilim Merkezi'nin kapıları çocuklar için açık olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bir yılı aşkın süredir çocukları bilimle buluşturan merkez, ziyaretçilerini, içinde yer alan dev planetaryum ile uzayda keşfe çıkarıyor, birbirinden ilginç bilimsel deneylerle çocukların ufkunu genişleterek dünyayı algılamalarına fırsat veriyor. Eğitim öğretim yılı içinde İzmir’den ve çevre illerden öğrenci gruplarını konuk eden merkez, yaz tatilinde de çocukların uğrak adresi olmaya devam edecek.

Haber

Gerçek gibi                              

Merkezdeki en ilgi çeken alanlardan birini kubbe bir tavana balık gözü projeksiyon ile yansıtılan görüntü ile gerçeklik hissini artıran, böylece görüntünün içindeymiş hissi oluşturan planetaryum oluşturuyor. Çocuklar planetaryumda gezegenler, gök cisimleri ve galaksileri gerçekmiş gibi gözlemleyebiliyor, uzay fiziği hakkında bilgi ediniyor.  Gösterim sonrasındaki soru-cevap bölümünde çocuklar yerçekimi kanunları, kara delikler, genel görelilik, zaman, ışık, karanlık madde ile ilgili sorularına yanıt buluyor.

Haber

Deneylerle keşfediyorlar

Sancar Maruflu Bilim Merkezi’nde çocuklar için hazırlanan program dahilinde ziyaretçiler, on altı farklı deney istasyonunda bilimsel deneyler yapıyor. Bu esnada deneyin nedeni ve amacı, hangi bilimsel gerçekleri doğruladığı, hangi keşiflere yol açtığı, bu keşifleri hangi bilim insanlarının yaptığını ve hayat hikayelerini öğreniyor.

Haber

Merkezdeki deney istasyonları elektrik, elektronik, manyetizma, optik, basınç, yenilenebilir enerji, hava yoluyla enerji aktarımı, doğanın fizik kanunları ve yer çekimi ile ilgili deney aletlerini kapsıyor. Bu kapsamda merkezde bulunan Tesla bobini, plazma küresi, Magdeburg küreleri, Van de Graff jenaratörü, mikroskop, küp yanılgısı, Bernoulli üfleyicisi, Güneş enerji evi, Radyometre, elektroskop, dinamo, elektrik motoru, manyetik enerji kiti, Jiroskop, ses ve titreşim kiti gibi deney aletleriyle birlikte çocukların kendi yıldız sistemlerini, galaksi kümelerini, nötron yıldızları, süpernova patlamaları, nebula oluşturma, gezegen oluşturma, yaşanabilir gezen saptama, kara delik oluşturma ve hatta big bang simülasyonu yapmalarını sağlayan uzay simülasyon programı bulunuyor. Çocuklar deney aletlerini görevli rehber eşliğinde, güvenli bir şekilde kullanıyor.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme