Sasalı imar planları iptal edildi

Çiğli Belediyesi ağustos ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda meclisi 'kentsel dönüşüm' konusunda bilgilendiren Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, 'Sasalı'da doğal sit alanı olması nedeniyle mahkemede bugün Sasalı'daki imar planlarının iptal edildiğini öğrendik' dedi

Çiğli Belediyesi ağustos ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız başkanlığında yapıldı. 

Başkan Onur Emrah Yıldız, yaptığı Ankara gezisi ile ilgili meclisi bilgilendirdi: “Salı günü Çevre Şehircilik Bakanlığına gittim. Çiğli’deki kentsel dönüşüm sürecinin hızlanmasıyla ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Hacı Abdullah Uçan ve Kentsel Dönüşüm Başkanı Hakkı Alp ile görüştük Çiğli’de 20 bin 275 yapı var. 110 bin 36 bağımsız birimin deprem yönetmeliğine tabi olmadan önce ihtivası yüzde 56,1. İnsanların bütçe imkanlarıyla yapmış olduğu inşalar.  Türkiye’nin 80’li yıllardan itibaren PKK terör örgütü ile başı ne kadar belada ise deprem belası da var. Deprem en büyük beka sorunu. Maraş depreminde yaklaşık 60 bin insanımızı kaybettik. Ülkemizin yıllardır vermiş olduğu şehit sayısı 45 bin iken bir gece o imar affı yasasından kaynaklı 60 bin insanımızı kaybettik.

Harmandalı bölgesinde Büyükşehir, çöplükteki kayma nedeniyle jeolojik etütlerle süreci hızlandırdı. Balatçık mahallemizde eski pazaryerinin kurulduğu yerde rezerv alan ve riskli alan vardı. Rezerv alanın olurunu Cumhurbaşkanımız, riskli alanın olurunu Bakanlık veriyor. Mayıs 2023’te rezerv alanımız TOKİ tarafından satıldığı için buranın riskli alan ilan edilmesi için Hakkı Bey ile görüştük, Kentsel Dönüşüm Başkanı Deniz Aydemir’i aradı, talimat verdi. Bugün görevlendirdiğim Plan Proje Müdürümüz Başar Özmen göreve başladı. İlk Balatçık- Dağ mahallesi olmak üzere yoğunluk artmadan bizim talebimiz üzerine bakanlık 3 bin konutluk çalışmayı başlattı. Köyiçi mahallesinde daha önce çalışma yapılmıştı ama üzerine gidilmemişti. Kentsel dönüşüm ofisleri açacağız. Mühendisi, şehir plancısını insanlara tek tek anlatacak. Güzeltepe ve Şirintepe’deki kentsel dönüşümü de çok hızlı ele alacaklarını söylediler.’’ 

Başkan Yıldız, Sasalı’da doğal sit alanı olması nedeniyle 2017’de TEMA’nın, 2021’de 1/5000’lik ve 1/1000’lik odanın açtığı dava ile bugün Sasalı’daki imar planlarının iptal edildiğini öğrendiklerini açıklayarak, ‘’Bu konu ile ilgili Büyükşehir’in yetkisini kullanarak ilgili daire başkanı ile görüştük. Bugün itibarıyla 25 tane kurum görüşünü Büyükşehir alacak takibini bizim planlama müdürümüz yapacak. Görüşler toplandıktan sonra mahkemenin iptal ettiği kararına göre revizyon yapacağız. Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğümüze bilgi vereceğim. Bakanlık ve bizim koordinemizde planları Bakanlığa göstereceğiz. Büyükşehirde oy birliğiyle Sasalı projesini hayata geçireceğiz. Ataşehir’de kişisel açılmış davalar vardı, kısmi davaya dönüştürdük. Büyükova kesiminde revizyon yapacağız. Mahkemeyi kadük haline getireceğiz. Balatçık’ta önemli hak sahipleriyle görüşeceğiz. En az 20 dönüm şartını koşacağız. Hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceği bir revizyon yapacağız. Çok hızlı, seri, güvenilebilir, herkese eşit adaletli yaklaşacağımız planlama ile yaklaşacağız” diye konuştu.

AK Partili Kaner’in, “Plan yapıyoruz, mahkeme bozuyor” açıklaması üzerine Başkan Yıldız, “Bütün planları Büyükşehir yapmış. Biz dava süreçlerine dahil olmamışız bundan sonra dahil olacağız. Önce rıza olması sonra da vatandaşın razı olması gerekiyor. 1960’ta yerleşmiş vatandaş, babası ölmüş, iki çocuğu olmuş, kaçak yapı yapmış. Kendisi de biliyor bunu. Kimsenin ufak suda fırtına doğuracağına inanmıyorum” dedi.
HABER MERKEZİ


 

Bakmadan Geçme