‘Satılmaya değil, yatırıma ihtiyaç var’

Milletvekili Bilici İzmir Alsancak Limanı'nın çok zengin bir hinterlandın tek çıkış noktası olduğunu hatırlatarak, 'Liman, Ege...

Milletvekili Bilici; İzmir Alsancak Limanı’nın çok zengin bir hinterlandın tek çıkış noktası olduğunu hatırlatarak, “Liman, Ege Denizi ana gemi hattı üzerinde en iyi dağıtım ve toplama yapabilecek, terminal noktası olarak Türkiye’nin ana limanı olma potansiyeline sahiptir. Bilindiği üzere Devlet Demiryolları tarafından işletilen İzmir Alsancak limanı 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu’na devredilmişti. Malum bu devirler kiralama, devretme veya satma yetkisi ile yapılmakta. AKP döneminde Türkiye’nin en büyük şirketlerini, fabrikaları, limanları, enerji üretim tesisleri, elektrik ile doğalgaz dağıtım şirketleri ve değerli arazileri satıldı. Elde avuçta ne varsa peşkeş çekildi. Dolayısıyla bolluk bitti, yokluk başladı. Şimdilerde bunları bir telaş sardı, tabi ülkede kaygılar da arttı. 21 yılın sonunda ülkeyi getirdikleri noktada çaresizlik var. Türkiye’nin borcu katlanmış, ülke varlıkları ve sahip olduğumuz değerleri satılmış, deprem vergisi ve işsizlik fonu gibi vatandaşlarımızdan kesilerek yapılan tüm birikimler amacı dışında kullanılmıştır. 2B arazi kanunu ile orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satışından elde edilen gelir harcanmıştır. 2018 yılında vatandaşlık kanununda değişiklik yapılarak bugüne kadar satılan vatandaşlıktan elde edilen milyonlarca gelir harcanmıştır. Bedelli askerlik uygulaması ile elde edilen gelir harcanmıştır. Merkez Bankası’nın yedek akçe uygulamasında, bankada sabit tutulan kar oranı yüzde 20’den yüzde 6’ya indirilerek, hazineye aktarılan 40 milyar TL harcanmıştır. İtibardan tasarruf olmaz diyen AKP iktidarı ülkenin kaynaklarını bitiriyor” dedi.

Etkisi ağır olacak

Tüm bunlar yetmezmiş gibi seçimlerden sonra şapkadan vergi artışları ve zamların çıktığını hatırlatan Bilii, “İktidar milletin cebine çöreklenerek, hatasını halkın sırtına bindirdi. Her fırsatta yerli ve milli diyerek seçimlerde milletimizin duygularını istismar edenler, İzmir ve ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan İzmir Alsancak Limanı’nı Körfez ülkelerine pazarlıyor. Alsancak Limanı’nın satılmaya değil, yatırıma ihtiyacı var. Bugün dünyada denizyolları % 85’in üzerinde kullanım oranı ile dünya ticaretinde açık ara en fazla kullanılan taşıma biçimidir. Türkiye’nin konteyner hacmi ve kargo tonajı bakımından önemli bir merkezi olan İzmir Limanı’nın proje ile yeniden rehabilite edilmesi işlevselliğini ve rekabet üstünlüğünü önemli ölçüde arttıracaktır. Ulaşım ile ticarette büyük kolaylık ve imkân sağlayan denizlerin doğal tamamlayıcısı limanlardır. Alsancak Limanı da doğası gereği, kent ekonomisindebelirleyici bir rol üstlenerek, İzmir için itici bir güç olmuştur. Liman şehri İzmir, sahip olduğu limanlar sayesinde büyüyen, gelişen, dünya ekonomisi ile bütünleşen dinamik bir kenttir. Bu sayede artan ticaret hacmi nedeniyle yerli ve yabancı tüccarların ilgisini çeken bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Tüm bu ekonomik, sosyal ve kültürel kazanımların farkında olan İzmir halkı, Alsancak Limanı’nın satılmasını değil, yeni yatırımlarla söz konusu limanın büyük kapasiteli gemilere hizmet verebilecek altyapıya sahip olmasını ve buna uygun ekipmanlarla donatılmasını istiyor.Ancak ne yapacağını şaşıran AKP iktidarı, rüzgâr nereden eserse oraya dönüyor. Sahada yerli ve milli siyaseti güdenler, masada milli şirketlerimizi ve sahip olduğumuz değerleri pazarlıyor. Üzülerek görüyoruz ki AKP’nin ülkeye yaptığı bu kötülüklerin etkisi uzun yıllar sürecek, telafisi zor bu ekonomi politikalarının milletimize maliyeti her gün daha da ağır olacak” diye konuştu.

Haber Merkezi 

Bakmadan Geçme