Schengen Vizesi reddinde artış yok!

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Son dönemlerde birçok Schengen ülkesinin Türkiye’den yapılan başvuruları reddettiğine...

Schengen Vizesi reddinde artış yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Son dönemlerde birçok Schengen ülkesinin Türkiye’den yapılan başvuruları reddettiğine dair bir algı oluştu. Ülkelerin şartlarını yerine getiren herkesin vize alabildiğini belirten Büyükvural, “Süreç iyi işletilmeli” dedi.

Son dönemlerde birçok Schengen ülkesinin Türkiye’den yapılan başvuruları reddettiğine dair bir algı oluştu. Özellikle 2019 yılına kıyasla bu ülkelerin Türkiye’den yapılan başvuruları ret etme oranlarında iki katına vardığı iddia ediliyor. Artan ret kararlarının siyasi olduğu açıklamaları üzerine bazı Schengen ülkeleri, bunun siyasi bir neden olarak görülmemesini işaret etti.

Haber

TÜRSAB İzmir Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Büyükvural

İzmir’de aynı zamanda sağlık turizmi komitesini oluşturup onun da başkanlığını yapan TÜRSAB İzmir Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Büyükvural, basında sık sık karşılaşılan Schengen vizesi sürecini anlattı.

GELİR BEYANI

Schengen vizesinin çalışan, bir gelir elde eden herkese verildiğini söyleyen Büyükvural, devamında şunları ekliyor: “ Bir gelir elde eden kişilerde turistlik amaçlı yapmak istedikleri Yunanistan, İtalya, İspanya gibi turistik bölgelerin hepsinde eğer ki ekstrem bir durumları yoksa, burada bahsettiğim geçmişte yapılan yanlış başvurular, hatalı işlemler veya vize kurallarının dışında yapılan başvurulardan ret almadıysa kişi kurallara uygun bir şekilde vize alabiliyor.”

ŞARTLAR

Schengen vizesi almak için belli şartların olduğunu belirten Büyükvural, bu şartları şöyle açıklıyor: “Sen tatil yerine gidiyorsan rezervasyonlarının tam olması lazım. Tatil yapacağın yerde tatil yapacağın günler kadar bütçenin yani paranın bankada olduğunu göstermen lazım. Türkiye’de kalıcı olduğunun ispatını sunman lazım.”

KOMŞU KOLAYLIĞI

İzmir’den Schengen vizesiyle en kolay gidilebilecek yer olarak Yunanistan’ı işaret eden Büyükvural, “İzmir’de ikamet eden birisi 15 dakikada feribot yolculuğuyla Yunanistan’a seyahat edebilir. Schengen vizesinde İzmir’de en çok tercih edilen ülke Yunanistan. Sebebi ise çok rahat ulaşım sağlanabilmesi, yolculuk maliyetinin düşük olması. Karşıyaka’dan Alsancak’a gider gibi Çeşme’den Sakız’a gidebiliyorsunuz. Yunanistan’da sonra kolay ulaşım sağlanacak diğer ülke de İtalya olarak karşımıza çıkıyor. O da tıpkı Yunanistan gibi hem maliyet bakımından daha ucuz hem mesafe olarak daha yakın. Zaten mesafe olarak yakın bir yere de otomatikman daha ucuz olabiliyor” dedi.

RET ORANLARI ESKİYLE AYNI

Türkiye’de Schengen vizesinin eski yıllara oranda daha fazla ret edildiği söylemlerine değinen Rahmi Büyükvural, durumu şu cümlelerle aktardı: “Schengen vizesinin ret edilme oranını biz, geçmişte gördüğümüz kadarıyla görüyoruz. Yaptığımız doğru başvurularla doğru yönlendirmelerle kişilerde geçmişte ne kadar varsa şu anda da o kadar ret var. Kişilerin şu anda ret almasının sebebi işi gücü olmayan kişilerin yurt dışına kaçmak istemeleri. Dövizin yükselmesiyle birlikte herkesin yurt dışına kaçma talepleri çok olmasından dolayı vize alamayacak kişilerin seyahat gibi gösterip vize almaya çalışması durumu yaşanıyor. Aslında bu kişilerin kaçmaya çalıştıkları aşikar. Bunlara vize verilmeyeceği zaten biliniyor. Zaten başta da bu vizenin alma koşulları olarak kişilerin bir gelir elde ediyor olmalarını söylemiştik. Şartlarda gelir sahibi bireylerin gitmesi gerektiği gibi bir husus söz konusu. İşi olmayan, maddi anlamda yetersiz olan, bankada parası olmayan kişilerin bu vizeyi alamamaları nedeniyle sanki retler çok fazlaymış gibi gösteriliyor. Aslında böyle bir durum yok. Bu oranda herhangi bir artış gözlemlenmedi. Bundan dolayı ret alan kişileri duyuyoruz ama turizm amaçlı gidebilecek birçok kişi zaten vizesini alabiliyor. Bunda sorun yaşamıyor. Bizler yaşamıyoruz. Doğru başvurular her zaman doğru sonuçlara götürebiliyor. Bu vizenin koşulları geçmişte de böyleydi şimdide de böyle.”

Haber

KISA SÜRELİ VİZE

Schengen vizelerinin neden kısa geldiği konusunda da bilgi veren Büyükvural, “Konsolosluklar, şu an ki vize başvurularında gelir amacı için mi bilmiyorum ama verilen vize sürelerinin hepsini kısalttılar. Bizler 3 günlük 5 günler vizeler hiç görmezken şimdi özellikle pandemi sonrası üç günlük beş günlük bir haftalık vizeler görmeye başladık. Bizi tek zorlayan sebep bu. Randevularda talep çok fazla. Randevulara biz yetişemiyoruz. Ama bunun dışında herkesi seyahatlere gönderebiliyoruz. İkinci üçüncü seyahatler için ekstra birkaç vize daha almamız gerekebiliyor. Bizim şu an için tek sorunumuz kısadan vizeler” dedi.

% 10’LUK ARTIŞA GİDİLDİ

Vizelerin fiyatlarında bir artışa gidildiğini söyleyen Büyükvural, “Konsolosluklar fiyatlarda artış yaptılar. 10 EURO 20 EURO 25 EURO genelinde bir artış oldu. Ancak o da çok ekstrem bir artış olmadı. Bizim satış fiyatlarımız da onunla beraber arttı. Fiyatlarda % 10’luk bir artış oldu” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme