Seferihisar'da RES için kıyım
Dün Akbelen, bugün Kazdağları yarın ise Seferihisar. Termik santraller için doğa katliamı çevrecilerin, doğa severlerin, vatandaşların...
Dün Akbelen, bugün Kazdağları yarın ise Seferihisar. Termik santraller için doğa katliamı çevrecilerin, doğa severlerin, vatandaşların tepkisine rağmen sürüp gidiyor. Doğaya ve ülkemizin teminatı olan çocuklarımızın geleceğine sahip çıkanlar eylem yapıyor, doğayı koruması gerekenler ses çıkarmıyor, milyon dolarlık yatırım yapanlar ise bir yolunu bulup işlerini sürdürüyor. Termik Santrali bahanesiyle en son Milas Akbelen’de ağaç katliamına imza atanlar, Kazdağları’ndaki 500 bin ağaca göz dikti, sıra ise İzmir Seferihisar’a geldi.
BÜYÜKŞEHİR KARŞI
egeligazete.com’dan Cemre Yuvarlak’ın haberine göre, İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Kılıçpınartepe bölgesinde İş insanı Alioğlu’nun enerji şirketi tarafından kurulu rüzgar enerji santralinin kapasite artışıyla ilgili kritik tarih belli oldu. Daha önce ÇED süreci başlatılması için için izin verilen santralin kapasite artışıyla ilgili olarak Çevre İl Müdürlüğü 28 Ağustos’ta “İnceleme Değerlendirme Toplantısı” yapılacağını açıkladı.
SİT alanı olmasının yanında orman ve tarım bölgesinde kalan santral için İzmir Büyükşehir Belediyesi olumsuz görüş verdi.
Orman Genel Müdürlüğü ise verdiği görüşte sosyal problemlere neden olabileceğine dikkat çekti.
28 Ağustos 2023’deki toplantıda olumlu görüş verilmesi durumunda santraldeki 8 adet türbine 5 adet daha ekleneceği öğrenildi.
PROJE REVİZE EDİLDİ
Şirket ilk olarak 8 olan türbin sayısını 16’ya, kapasitesini de 25,8 MWm’den 80,2 MWm’ye çıkarmayı planlıyordu ancak bölgenin 2’nci derece doğal SİT alanında denk gelen nitelikli doğal koruma alanında kalmasından kaynaklı revizyona gidildi. Nitelikli doğal koruma alanında kalan 50MWm üzerindeki projelere izin verilmemesinden kaynaklı türbin artış talebi 8’den 5’e düşürüldü. Şirket bu kapasite artışı için 250 milyon Türk Lirası bütçe ayırdı.
“YERİ UYGUN BULUNMADI”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin proje ile ilgili dosyaya sunduğu yazıda olumsuz görüş verdiği de ortaya çıktı. Bölgenin doğal SİT alanı, ormanlık alanı, tarım arazisi olduğunun vurgulandığı yazıda yer seçiminin uygun olmadığının altı çizildi.
Büyükşehir’in yazısında; “Üçgen Seferihisar Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim A. Ş. tarafından söz konusu alanda yapılması planlanan Seferihisar RES Kapasite Artışı (8 Türbin 25,8 MWm/18,8 MWe’den 16 Türbin 80,2 MWm/73,2 MWe’ye) Projesi’nin; alanın plan kullanım kararları içerisinde orman alanı, tarım arazisi, çayır-mera olduğu görülmüş, bu tür kararlara sahip alanların amacı dışında kullanılmasının yaratacağı olası olumsuz etkiler açısından yer seçiminin uygun olmadığı düşünülmektedir” ifadelerine yer verildi.
KORUMA ALTINDAKİ CANLILARIN YAŞAM ALANI
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi Onaylı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre; proje alanı orman alanı üzerinde kalıyor. Türbinlerin dikileceği alanlar aynı zamanda Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’nin de (Bern 1979) taraf olduğu sözleşmede koruma altına alınan pek çok canlının yaşam alanı. ÇED dosyasında bölgenin doğal SİT alanı olduğu belirtilmese de ruhsat sahası ikinci derece doğal SİT’e denk gelen nitelikli doğal koruma alanında yer alıyor.
Haber Merkezi