Seferihisar'ın tek kadın kuryesi

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, Dört yıl önce Seferihisar'a taşınan İlknur Uçar, kadınların neden...

Seferihisar'ın tek kadın kuryesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesi’nden Şaha Çimen’in haberine göre, Dört yıl önce Seferihisar’a taşınan İlknur Uçar, kadınların neden kuryelik yapmadığını fark edince, ‘Ben bu işi yapabilirim” diyerek ehliyetini alıp kuryeliğe başladı

21 yaşındaki İlknur Uçar, iki yıldır Seferihisar’da kuryelik yapıyor, işteki becerisiyle Uçar, birçok kesimden takdir görüyor. Kadınların erkek işi olarak bakıldığı mesleklerin pekala üstesinden gelebileceğini söyleyen Uçar, tüm kadınlara bu algıyı kırmak için çağrıda bulundu. “Ben kadınların böyle işlerde çoğalmasını çok isterim. Bu işe bir erkek mesleği olarak bakılmasını istemiyorum artık” sözlerine yer veren İlknur Uçar, Seferihisar’ın tek kadın kuryesi olarak bu işin zorluklarını, bu işe başlama hikâyesini anlattı.

Haber

‘ANİ BİR KARAR’

Genellikle erkek işi olarak bakılan kuryeliğe nasıl karar verdiğini anlatan İlknur Uçar, bu süreci şöyle aktardı: “Bir sürü işte çalıştım. Çalışırken de gözlem yaptım. Baktım ki kuryelere daha fazla önem veriyorlar. Daha rahat bırakıyorlar. İş konusunda bize daha rahatmış gibi gösterdiler başta. Hep kuryeler ön plandaydı. Ben de dedim ki, madem kuryeler bu kadar ön planda ben niye yapamayayım? Neden benden kurye olmasın diye. Sonra bir anda öyle karar verdim ve direkt ehliyetimi alıp bu mesleğe başladım. Aniden oldu.”

“YAZI KIŞI ZOR”

Seferihisar’da çalışan tek kadın kurye olan İlknur Uçar, bu mesleğin dışarıdan bakıldığı kadar kolay olmadığını, bu mesleğin içine girince anladığını söyleyerek kuryeliğin zorluklarını şöyle anlattı: “Kuryecilik öyle dışarıdan bakıldığı kadar asla rahat bir iş değil. Yazın ayrı bir zor kışın ayrı bir zor. Çünkü yazın kask takmak zorundayız biz nereye gidersek gidelim. Kask da bayağı bir zorluyor bizi. Sıcaktan terliyoruz, rahat edemiyoruz. Yabancılar çok geliyor buralara. O yüzden bir hayli kalabalık oluyor burası. Bundan dolayı kaza yapma olasılığımız çok yüksek. Önüne bakmadan çıkan çok oluyor. Kışın yağmurda motor kayıyor. Üşüyoruz. Ellerimiz donuyor. Buzlu ellerle bir yerden bir yere ürün yetiştirmek durumunda kalıyorsunuz. Saysak bayağı zorluğu var.”

 “KAZA YAPMAMA RAĞMEN DEVAM ETTİM”

Kuryelik yaparken ciddi bir kaza atlattığını ifade eden İlknur Uçar, “Ben kazayı yaptıktan sonra ailem, kardeşim, beni tanıyan herkes bu işi bırakmam için ısrar ettiler. Ama kendim devam ettim yine. Bırakmadım. Ciddi bir kazaydı ve arabayla kafa kafaya çarpışmıştık. Arabanın tekeri omzumda bitti. İki taraflı morarmalar oldu. Kollarında da aynı şekilde. Sağ bileğim burkuldu ve içine motorun demiri girmişti. Ona rağmen ben devam etmeye karar verdim. Bu kazadan sonra çok tepki aldım, neden tüm bunlara rağmen devam etmek istiyorsun diye. Bunların hiçbirine aldırmadım. Çünkü bu kazayı ilk kez ben yapmadım. Seferihisar’da sürekli kaza oluyor diye haberlere denk geliyoruz zaten. Ben bir kadın olarak kaza yapınca bir daha bu işi yapamamağıma getirdiler. Dediğim gibi bunların hiçbirine kulak asmadım ve bir kadının da kaza yapabileceğini, kazayı yaptıktan sonra tekrardan bu işe devam edebileceğini anlatmak istedim insanlara. Kulumu da kırsam bacağımı da yine yoluma devam ederim dedim beni engellemeye çalışanlara. Şu anda da devam ediyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

Özel Haber

Bakmadan Geçme