• Haberler
  • İzmir
  • Selçuk Efes Kent Belleği'nde deprem tehlikesi masaya yatırıldı

Selçuk Efes Kent Belleği'nde deprem tehlikesi masaya yatırıldı

Selçuk Efes Kent Belleği tarafından düzenlenen Ayasuluk Söyleşileri'nin ikinci gününde, 'Selçuk Efes ve Çevresinin Deprem Tehlikesi ve Alınması Gereken Önlemler' başlıklı söyleşi ile Prof. Dr. Hasan Sözbilir katılımcılarla buluştu.

Sözbilir, Türkiye genelinde ve Efes Selçuk özelinde deprem tehlikesi, alınması gereken önlemler, deprem izleri ve İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı üzerine kapsamlı bilgiler verdi.

“Depremden Ders Alıyoruz”

6 Şubat 2023 depreminin ardından, Türkiye genelinde deprem riskine karşı farkındalık ve önlem çalışmalarının hız kazandığını vurgulayan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Özellikle 6 Şubat’taki büyük depremler sonrası, Türkiye’deki deprem tehlikesi daha da görünür hale geldi. Efes Selçuk ve İzmir özelinde de depreme yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Her depremden sonra ders çıkarıyoruz. Deprem zararlarını azaltmak için teknolojiden yararlanıyoruz; binaların inşasında doğru malzeme kullanımı ve kusursuz işçilikle can kaybının önüne geçmek mümkün” dedi. Ayrıca, yangınlara karşı erken uyarı sistemleri ile depremler sonrası oluşabilecek yangın tehlikesinin önlenebileceğini belirtti.

Tarihin En Büyük Kara Depremi

6 Şubat’ta meydana gelen ve Türkiye’nin 10 ilini etkileyen depremin tarihimizin en büyük kara depremi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “9 saat arayla iki büyük depremin yaşanması, dünya genelinde nadir görülen bir durum. Bu depremlerde birçok fay hattının kırılması, deprem mekanizmasının ne kadar karmaşık olduğunu bir kez daha gösterdi” dedi.

Efes Selçuk, Deprem Riski Yüksek Bir Bölge

Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre Efes Selçuk’un yüksek deprem riski taşıyan bir bölgede bulunduğunu belirten Sözbilir, 6 Şubat depreminin ardından bu haritanın güncellendiğini açıkladı. “Efes Selçuk ve İzmir çevresinde denizlerin altında da büyük fay hatları mevcut. Gelecekte de büyük bir depremin olup olmayacağını anlayabilmek için geçmişte yaşanan depremleri inceliyoruz” dedi. Selçuk Efes Fay Hattı üzerinde yapılan çalışmaların sonuçlarını yakında kamuoyuyla paylaşacaklarını da ekledi.

Antik Kentlerde Deprem Araştırmaları

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, antik kentlerdeki deprem izlerini incelemek amacıyla Çok Disiplinli Bilimsel Araştırma Projesi başlattıklarını açıkladı. Bu projede farklı bilim dallarından uzmanların bir araya geldiğini belirten Sözbilir, “Antik kentlerin çoğu fay hatları üzerine inşa edilmiştir. Fay hatları su kaynakları ve madenlerle iç içe olduğu için insanlar tarih boyunca bu alanlarda yaşamışlar. Deprem zamanında oluşan doğal izler üzerinden, antik kentlerdeki deprem izlerini araştırıyoruz. Geçmişteki depremlerin sıklığını ve etkilerini anlamak, gelecekteki depremleri tahmin etme konusunda bize yardımcı olacak” dedi.

İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı

Türkiye genelinde afet risklerinin belirlenmesi amacıyla 2021 yılında başlatılan Afet Risk Azaltma Planları’na da değinen Prof. Dr. Sözbilir, İzmir özelinde yapılan çalışmaları anlattı. Efes Selçuk’un deprem tehlikesinin yanı sıra sel ve heyelan gibi riskler taşıdığını belirtti. “Artık İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı kapsamında tüm bu riskler belirlendi ve eylem planları hazırlandı. Hangi adımlar atılacağı belli, yapılması gerekenler yazılı olarak elimizde mevcut” diye ekledi.

Sözbilir, depreme karşı bilinçlenmenin ve gerekli önlemleri almanın can kayıplarını en aza indirmek için hayati önem taşıdığını vurguladı.


 

Bakmadan Geçme