• Haberler
  • Eğitim
  • Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi inşaatına Konak Belediyesi engeli

Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi inşaatına Konak Belediyesi engeli

Depreme dayanıklılık testlerini geçemediği için eski binası yıkılan Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi'nin inşaatına, proje ihalesi 7...

Depreme dayanıklılık testlerini geçemediği için eski binası yıkılan Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi’nin inşaatına, proje ihalesi 7 ay önce tamamlanmasına rağmen başlanamıyor.

Hayırsever Selma Yiğitalp tarafından bağışlanan arsaya yapılan Güzelyalı 56 Sokak’taki okul, 1986-87 döneminde eğitim öğretime başladı. Okulun yer aldığı 6 bin 300 metrekarelik alan ve yanındaki parsel imar planında eğitim tesis alanı olarak görünmesine rağmen, Konak Belediyesi 1995 yılında yan parsele otopark ruhsatı verdi. İmar yönetmeliğine aykırı olmasına rağmen ruhsat verilen otopark alanını İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, okul alanına dahil etmek için istimlak kararı aldı.

Bu arada okul inşaatını 2024-25 eğitim öğretim yılına yetiştirmek için 7 ay önce ihaleye çıkıldı. İhale süreci tamamlandıktan sonra inşaata hızlıca başlamak için istimlak kararı alınan ve 10 milyonluk bedeli mahkemeye yatıran İl Milli Eğitim Müdürlüğü, imar planında da eğitim tesisi olarak lekelenmiş 900 metrekarelik alanı inşaata dahil etmek istedi. Bu alanda imar yönetmeliğine aykırı faaliyet gösteren otoparkın ruhsatının iptalini isteyen ve inşaata hızla başlamayı hedefleyen İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir türlü Konak Belediyesi’ni ve Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu geçemedi. 3 aydır otopark ruhsatının iptali beklenirken inşaat da başlayamadı.

Bir dönem ilçenin çok önemli eğitim kurumları arasında yer alan ve yüzlerce gencin eğitim gördüğü Selma Yiğitalp Anadolu Lisesi’nin Konak Belediyesi’nin bu tutumu yüzünden yeni eğitim öğretim dönemine yetişmesinin mümkün olmadığı ancak gelecek yıl açılabileceği öğrenildi.

İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, Konak’ta depreme dayanıksız gerekçesiyle yıktığı 10 okulu yeni eğitim dönemine yetiştirmek için çalışırken, belediyenin imar müdürlüğünün vermesi gereken inşaat ruhsatlarında da sorun yaşıyor. Konak Belediyesi İmar Müdürlüğü’nden 9 Eylül Ortaokulu’nun ruhsatı aylar sonra yeni alınabilirken, ilçede derslik sıkıntısını önemli derecede çözecek Nene Hatun Meslek Lisesi’nin inşaat ruhsatı ise hala alınamadığı ortaya çıktı.

Öte yandan 28 okulun dışarıda olan tuvalet sorununun çözümü amacıyla gereken imar planı değişiklikleri için belediyeye yapılan başvurularında sonuçsuz kalması nedeniyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün eli kolu bağlanmış durumda.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere güvenli binalarda ve kaliteli bir eğitim verebilmek için uğraşmalarına rağmen, Konak Belediyesi ve Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu’dan gerekli desteği göremediklerinden şikayet ederken, ‘Biz de devletiz, belediye de devlet. İstimlak kararı alıp parasını yatırdığımız yerde yasadışı verilen ruhsatla çalışan otoparkı kapattırıp okul inşaatımıza başlayamadık. Belediye bu konuda kayıtsız kaldı. İnşaat ruhsatlarımızı da geciktiriyorlar. Bunlar yeni öğretim yılı için planlarımızı baltalıyor. Belediyelerin eğitim için daha titiz ve hızlı davranmasını bekliyoruz. Bazı belediyeler bu konuda gayet hassas ama Konak Belediyesi ve belediye başkanından aynı hassasiyeti göremiyoruz. Bu da bizi üzüyor’ diye dert yandılar.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme