• Haberler
  • Ekonomi
  • Sevgi Yolu’nda bu gidişle kitapların sadece kokusu kalır!

Sevgi Yolu’nda bu gidişle kitapların sadece kokusu kalır!

Türkiye'de düzenli kitap okuyan kişilerin oranı yüzde 1'i bile bulmazken, kitap satıcıları fiyatlardaki yükselişin kitap satışlarını...

Sevgi Yolu’nda bu gidişle kitapların sadece kokusu kalır!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’de düzenli kitap okuyan kişilerin oranı yüzde 1’i bile bulmazken, kitap satıcıları fiyatlardaki yükselişin kitap satışlarını daha da azalttığını, pek çok kişinin kitaba ulaşmakta güçlük çekiyor. Yaklaşık 30 yıldır kitap alışverişi için gelinen Alsancak Sevgi Yolu, şimdilerde sadece bir geçiş yolu olarak kullanılıyor. Bir yanda kitap alamayanlar bir yandan da kitap satamayanların olduğu Sevgi Yolu’ndaki kitap kokusu artık hissedilmiyor.

Esnafın, “Kitabın satılması veya alınması sadece bir malın el değiştirmesi değil, aynı zamanda bir hikayenin paylaşılması, bir düşüncenin yayılması ve bir kültürün devam etmesi anlamına gelir” ifadesiyle anlattığı kitap kültürü, Türkiye’de ne yazık ki enflasyonun güçlü çelmesine takılıyor.

”SATIŞLARIMIZ AZALDI”

8 yıldır sektörde faaliyet gösteren satıcı Esat Minaz, son yıllarda satışlarının büyük oranda azaldığına dikkat çekti. Minaz, ‘‘Bu düşüşte teknolojinin gelişmesi ve pandeminin etkisi önemli rol oynuyor. Ayrıca, fiyatların yüksek olması da satışlardaki düşüşte etkili bir faktör. Örneğin, bir kaynak kitabının sıfır fiyatı 200 TL, ikinci el kitaplar ise genellikle 50 TL civarında. Bu durum, kitapların genel pahalılığını artırıyor. Romanların ortalama fiyatı ise 150 TL’ye kadar çıkıyor. Örneğin, 2 yıl önce Suç ve Ceza’nın fiyatı 20 TL iken, şu anda 110 TL’ye yükseldi. Ayrıca, bazı kitapların yeni versiyonlarına ulaşmak isteyenlerin ödemesi gereken miktarlar oldukça yüksek’’ diyerek yaşanılan durumu anlattı.

Haber

Esat Minaz

”İNSANLAR GELEMİYOR”

Helin Arslan ise 12 yıldır Sevgi Yolu’nda kitap sattığını eskisi gibi insan sirkülasyonun olmadığını söyledi. Arslan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Önceden şehir dışından gelen müşteriler olurdu, ancak şu anda enflasyonun yüksek olması ve ulaşım maliyetlerinin artması sebebiyle insanlar gelemiyorlar. Bu durum, insanların kitap alacakları bir bütçe bulamamalarına neden olmuş durumda. Artık öncelikleri, ‘insanların öncelikleri artık kitap değil; elektrik, su, kira ve gıda masrafları. Bazı insanlar, kıyamadıkları kitaplardan oluşan ev kütüphanelerini satmak zorunda kalıyorlar. Hem alıcılar hem de satıcılar olarak bu durumdan memnun değiliz. İkinci el kitap fiyatları 80 liradan başlıyor.

Haber

”STOKLU ÇALIŞAMIYORUZ”

Eşiyle birlikte Sevgi Yolu’nda ikinci el kitapların olduğu dükkanda satış Şevil Güleç Turan, internetin kitap satışlarını azalttığını ifade etti. Kitaplarda stok yapmanın zorlaştığından da bahseden Turan, “Şu anda stok yapmak da mümkün değil. Müşteriler gelip internet fiyatının neden yüksek olduğunu soruyorlar. Büyük şirketler stoklu çalışabiliyor, ancak biz ekonomik zorluklar nedeniyle bunu başaramıyoruz. Küçük esnaflar olarak, etiket fiyatına sadık kalmaya çalışıyoruz. Ayrıca, indirimler de uyguluyoruz’’ dedi.

”KİTABI HEDİYE ETTİM”

Satış yaptığı yıllar boyunca unutamadığı birçok anıyı biriktirdiğini söyleyen Arslan, ‘‘Bu zorlu dönemde yaşadığım unutamadığım anılardan biri, Katip Çelebi Üniversitesi Hazırlık Bölümü’nde okuyan bir kız ve babasının hikayesi. Yabancı kaynakların yüksek fiyatları nedeniyle bin liraya denk gelen bir kitabı alamamışlardı. Kızın ayakkabısı ise oldukça kötü durumdaydı. Bu durumu gördüğümde, kızı mutlu etmek amacıyla kitabı bedava verdim. Ancak bu tür zorlukları anlatmayan birçok öğrenci olduğunu biliyorum’’ şeklinde konuştu.

Aysun Güler

Bakmadan Geçme