SGK çalışanları iş bırakıyor
KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) EYT Yoğunluğu nedeniyle çalışma saatlerinin ve iş yükünün artması nedeniyle, personel eksikliği, ikramiye hakları, 3600 Ekgosterge, insanca bir ücret ve çalışma koşulları için iş bırakıyor.
İzmir’ de KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) üyeleri iş yüklerinin 10 kat arttığını belirterek Eski Sümerbank önünde basın açıklaması düzenledi. “Ulufe değil hakkımızı istiyoruz. 11 yıldır KHK ile hakları gasp edilen, EYT ile 2.5 milyona Mart ayında maaş bağlanması beklenen SGK emekçilerinin ikramiye, ek ödeme 3600 ek gösterge hakkı derhal verilsin” pankartı açılan açıklamada sık sık “”Birleşe birleşe kazanacağız, İkramiye hakkımız şoke söke alırız” sloganları atıldı.
BES Şube Başkanı Mustafa Güven, SGK çalışanlarının taleplerini belirterek taleplerinin karışlanmamamsın durumunda yarın ve 6 Nisan’da iş bırakacaklarını duyurdu.
“SGK EMEKÇİLERİ UNUTULDU”
Büro emekçilerinin iş yükünün 10 kat arttığını belirten Güven, SGK çalışanları olarak unutulduklarını belirtti. Personel açıklığının olduğunu ve yeterli alt yapının olmadığını söyleyen Güven, 80 Milyona hizmet veren 2 ayda, EYT’liye aylık bağlaması beklenen SGK çalışanlarına reva görülen şey ise fazla mesai sadakası oldu dedi. Güven SGK çalışanın ikramiye hakkı, 3600 Ek gösterge talebi, ek zam talebinin unutulduğunu söyleyerek “27 TL olan fazla mesai ücreti 51 TL ye çıkınca sanki SGK çalışanları zengin olmuş gibi Hürriyet v.b. haber portalları bunu popüler haber yaptılar. 51*50 = ?- yol +yemek ! Mübarek Ramazan Ayında SGK çalışanına reva görülen akşam demeden hafta sonu demeden çalışmak ve ailesinden çoluğundan çocuğuna ayıracağı 50 saattir söz konusu olan. SGK çalışanı bu 50 saati aslında karşılıksız veriyor aslında . Fazla mesaiye geldiğinden yol ve yemek parasını da kendisi karşılıyor. Yıpranması, performans baskısı, mevzuat yoğunluğu, stresi, yorgunluğu alarak evine dönebiliyor. ? Sanki SGK çalışanı 3000 TL. ikramiye alıyormuş da 6000’e çıkmış gibi şeklinde haber yapanları medyayı kınıyoruz. Öncelikle fazla mesai personel eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Başta EYT nedeniyle başvuruna tüm vatandaşlara daha iyi ve zamanında hizmet verebilmek için personel eksikliğinin acilen giderilmesi, SGK çalışanlarının taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor. SGK da en az 5 Yıl süre ile devam edecek bir iş yoğunluğundan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
“EYT PİMİ ÇEKİLMİŞ BİR BOMBA GİBİ SGK EMEKÇİSİNİN OMZUNA YÜKLENMİŞTİR”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarına atıfta bulunan Güven, “EYT’liye yasal olarak imkansız olan sözleri en naif ifadeyle kamu zararı yaratmaktadır. SGK çalışanının sırtından verilen sözlerin muhatabı kendisidir. Buyursun 1 Nisan’da kendisi aylık bağlasın. Kimse vatandaşı alt yapısı oluşturulmadan, yeterli personel alınmadan yapılan EYT Yasası nedeniyle teknik ve bilimsel olarak 1 Nisan’da hatta aylarca aylık bağlamanın yetişmeyeceği konusunda uyarmamaktadır.
SGK ile ilgili her yapılan açıklama SGM nde kuyruğa, gereksiz sorulara yol açmaktadır. EYT pimi çekilmiş bir bomba gibi SGK emekçisinin omzuna yüklenmiştir. SGK çalışanı ile vatandaşı karşı karşıya getiren açıklamalar ve yarattığı kamu zararı nedeniyle bakan bir an önce istifa etmelidir.
Aşırı iş yükü sağlığımızı bozuyor, performans baskısı bir çok yerde mobbinge dönüşüyor. Sağlıklı ve vatandaşı ya da kurumu zarara uğratmadan aylık bağlamak zaman ve yeterli personel gerektiriyor. Ancak SGK Emekçisinden yine fedakarlık isteniyor. Ancak haklarımız için ne SGK Başkanlığı ne de ÇSGB’lığı tarafından hiçbir somut girişimde bulunulmadığı gibi, verilen sözler de tutulmuyor.
TALEPLER SIRALANDI
Güven, SGK çalışanlarının taleplerini şu şekilde sıraladı;
• Sosyal Güvenlik Kurumu Emekçileri olarak 2012 yılında bu yana gasbedilen ikramiyelerimizi ve diğer ek ödemelerimizi geriye dönük istiyoruz!
• Sosyal Güvenlik Kurumu Ek Ödeme Yönetmeliğinde yer alan ek ödeme puanlarına 100 er puan eklenmesini istiyoruz!
• Ek gösterge düzenlemesinde 3600 kapsamı dışında bırakılan SGK çalışanlarına da 3600 ek gösterge istiyoruz!
• Aynı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda olduğu gibi, kurum içi uzmanlık kadrolarının ihdas edilmesini ve sosyal güvenlik tazminatı ödenmesini talep ediyoruz!
• Ücretsiz yemek hizmeti istiyoruz!
Haber/ Özlem Kara