• Haberler
  • Ekonomi
  • SGK elden maaş dönemini bitiriyor: Yeni cezalar ve yasaklar başladı

SGK elden maaş dönemini bitiriyor: Yeni cezalar ve yasaklar başladı

Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışı istihdama yönelik en kapsamlı adımı attı. Elden maaş veren işverene artık 40 bin liradan başlayan ceza kesilecek, teşvik ve hibeler ise tamamen iptal edilecek.

SGK, ülke çapında yürüttüğü denetim seferberliği ile kayıt dışı çalışmanın önüne geçmek için önemli bir adım attı. Yeni uygulama kapsamında, çalışanların maaşlarının yalnızca banka kanalıyla ödenmesi zorunlu hale getirildi. Beş ve üzeri çalışanı olan tüm işletmeler, artık elden ödeme yapamayacak.

İşyeri sahiplerinin sigortasız çalıştırdığı her bir personel için yüksek tutarda para cezası verilecek. Özellikle büyük şehirlerde yoğunlaşan denetimler, farklı sektörlere ve yabancı işçilerin yer aldığı alanlara özel olarak yürütülüyor.

SAHTE SİGORTALIYA GEÇİT YOK

SGK, yalnızca sigortasız çalışmayı değil, sahte sigorta bildirimlerini de radarına aldı. Çalışmadığı hâlde sigortalı gösterilen kişiler, sistemden çıkarılacak. Bu yöntemle dolaylı fayda elde eden işveren ve kişiler hakkında ise yasal süreç başlatılacak.

Yanıltıcı meslek kodu kullanımı da cezaya tabi. Çalışanın yaptığı işle uyumlu olmayan SGK kodları kullanıldığında işverene brüt asgari ücret kadar ceza uygulanıyor. Ücretin eksik gösterilmesi halinde ise daha yüksek yaptırımlar devreye giriyor.

Yeni dönemle birlikte sigortasız işçi çalıştıran işverenler yalnızca para cezasıyla karşılaşmayacak. Aynı zamanda devlet destekli kredi, hibe ve teşviklerden tamamen men edilecekler. Yani sadece ceza ödemekle kalmayacak, ciddi finansal avantajlardan da mahrum kalacaklar.

ALTI AY SİGORTASIZ ÇALIŞANA KATLANAN CEZA

Bir işçinin altı ay boyunca sigortasız çalıştırılması, işverene ağır bir yük getiriyor. Bu süreçte oluşan prim borcu yaklaşık on kat cezayla birlikte tahsil edilecek. Olası bir iş kazasında ise tüm hastane masrafları ve tazminatlar doğrudan işverenin sorumluluğunda olacak.