Sigara zammı elektronik sigaraya talebi arttırdı

Arka arkaya gelen sigara zamların ardından vatandaşlar tütüne ve elektronik sigaraya yöneldi. Özellikle elektronik sigaraların içeriğinde...

Arka arkaya gelen sigara zamların ardından vatandaşlar tütüne ve elektronik sigaraya yöneldi.

Özellikle elektronik sigaraların içeriğinde bulunan nikotin maddesinin bağımlılığı arttırdığını dikkat çeken DEÜ Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, bu ürünleri kullanan kişilerde; uykusuzluk, psikolojik sorunlar, kronik yorgunluk, erken yaşlanma, görme bozukluğu, duymada bozukluklar, nefes ve solunum bozuklukları gibi sorunların gözükebileceğini söyledi.

SİGARA ZAMMI ETKİLEDİ

Kaçak sigaraların ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini ifade ede Kılınç, “Kaçak sigaraların içerisinde nikotinin yanı sıra talaş, saman, kurşun, fare zehri gibi yabancı maddelerin olduğu ispatlanmış bir gerçek. Kullanıcıların fiyatlarının ucuz olması nedeniyle bu tarz ürünlere yöneldiği görülüyor ancak bu tarz ürünler, insan sağlığını normal sigaradan daha büyük tehlikeye maruz bırakıyor” dedi.

Tütün ve mamulleri içeriğindeki maddeler nedeniyle “yasal uyuşturucu olarak kabul edilmeli” diyen Prof. Dr. Oğuz Kılınç, şu ifadeleri kullandı:

“Elektronik sigaralar nikotin bağımlılığının devamına yol açar. Sigarayı bırakmak isteyenlerin elektronik sigaraya başvurması doğru bir yöntem değildir. Çünkü nikotin maddesi içeren bir sıvının ısıtılarak üretilmesiyle oluşan elektronik sigaranın, normal sigaralardan farkı olmadığı gibi bir de ısıtma sistemi nedeniyle insan sağlığını daha büyük tehlikeye maruz bıraktığı araştırmalarla ortaya konulmuştur.”

Haber

Günde tek bir sigaraya denk gelecek şekilde diğer tütün türevlerini tüketen herkeste ilk dozdan itibaren hücresel düzeyde zararın başladığını belirten Kılınç, “Bu zarar hücre yaşlarını büyük ölçüde olumsuz etkiler. Sigara kullanımıyla vücuda alınan maddeler, kadınlarda hücre yaşını ana yaştan 23 yıl, erkeklerde ise 28 yıl öne çeker” diye konuştu.

BATUHAN VURUŞKANLAR

Özel Haber

Bakmadan Geçme