• Haberler
  • Sağlık
  • Sigarayı bırakmak mı istiyorsunuz? Bu hatalara düşmeyin

Sigarayı bırakmak mı istiyorsunuz? Bu hatalara düşmeyin

E-sigaralar sigarayı bırakmada etkili bir yöntem mi, yoksa gizli bir tehlike mi barındırıyor? Nikotin bağımlılığına çözüm mü, yoksa yeni bir bağımlılık kapısı mı açıyor? Tüm detaylar haberimizde...

Her yıl 9 Şubat, sigara kullanımının zararlarına dikkat çekmek ve bireyleri sigarayı bırakmaya teşvik etmek amacıyla 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak anılıyor. Bu özel gün dolayısıyla Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, elektronik sigaraların (e-sigara) sigarayı bırakmak için güvenli bir alternatif olmadığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

SİGARA BIRAKMADA ETKİLİ DEĞİL 

Son yıllarda sigarayı bırakma yöntemlerinden biri olarak tercih edilen elektronik sigaraların, sanıldığı kadar masum olmadığına dikkat çeken Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, "E-sigaralar gerçekten sigarayı bırakmak için güvenli ve etkili bir alternatif mi? Hayır. Uzun vadeli etkileriyle ilgili elimizde yeterli bilimsel veri yok. Ayrıca nikotin bağımlılığını sürdürdüğü için de sigarayı bırakmayı kolaylaştırmıyor" dedi.

DÜNYA GENELİNDE TÜTÜN KULLANIMI 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2022 yılında dünyada 15 yaş ve üzeri bir milyardan fazla kişi tütün ürünü kullanıyor. Erkeklerin yüzde 35.5’i, kadınların ise yüzde 7.9’u aktif tütün kullanıcısı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise, Türkiye’de 15 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 28.3’ü her gün tütün ürünü tüketiyor.

Tütün kullanımı, kardiyovasküler hastalıklar, solunum yolu hastalıkları ve 20'den fazla farklı kanser türü dahil olmak üzere pek çok hastalığa yol açabiliyor. Uzm. Dr. Işık, "Yaşam boyu tütün kullanımı, bireyin hayatından ortalama 10 yıl kaybettiriyor ve bu bireylerin yarısı tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor" diye belirtti.

‘’NİKOTİN BAĞIMLILIĞINI SÜRDÜREBİLİR ‘’

E-sigaraların nikotin içeriklerinin oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Işık, şu ifadeleri kullandı: "E-sigaraların çoğu, yüksek oranda nikotin içerir ve bu durum kullanıcıların bağımlılığını devam ettirebilir. Akciğer sağlığına zarar verebilir. E-sigara kullanımına bağlı ciddi akciğer hastalıkları ve solunum problemleri bildirilmektedir. Aromalı likitler ve pazarlama stratejileri nedeniyle e-sigaralar özellikle gençler için cazip hale gelmiştir."

SİGARAYI BIRAKMANIN BİLİMSEL YÖNTEMLERİ 

Sigarayı bırakmak isteyen bireylere bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemleri öneren Uzm. Dr. Işık, şunları söyledi:

Profesyonel Destek: Sigarayı bırakma polikliniklerinden destek alınabilir.

Nikotin Yerine Koyma Tedavileri (NRT): Nikotin sakızı, bantları veya pastilleri gibi yöntemler sigara içmeden nikotin alımına yardımcı olabilir.

Psikolojik Destek: Davranışçı terapiler sigara bırakma sürecini kolaylaştırabilir.

Medikal Tedavi: Bupropion ve vareniklin gibi ilaçlar, sigara içme isteğini azaltabilir.

SİGARA BIRAKMAK İÇİN FIRSAT 

Uzm. Dr. Işık, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü, bu bağımlılıktan kurtulmak için ilk adımı atmak için önemli bir fırsat olabilir. Sigarayı bırakmak isteyen bireyler, profesyonel yardım alarak sağlıklı bir gelecek için ilk adımı atabilirler" dedi.

 

Bakmadan Geçme