Sığınma evindeki kadınlar yine unutuldu

Berivan KAYA/ YENİ İZMİR –Türkiye 40 gün sonra Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gidecek....

Sığınma evindeki kadınlar yine unutuldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Berivan KAYA/ YENİ İZMİR –Türkiye 40 gün sonra Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için sandık başına gidecek. Sığınma evlerinde kalan kadınlar geçtiğimiz 6 seçimde güvenlik kaygısıyla adreslerini gizledikleri için oy kullanamadı. Seçim Kanunu değişikliğinde sığınma evlerindeki kadınların oy haklarını kullanabilmeleri için herhangi bir düzenleme yer almadı.

Konak eski Belediye Başkanı ve milletvekili aday adayı Sema Pekdaş, “Sığınma evlerinin yerleri gizlidir ve kimin hangi evde kaldığı kadınların can güvenliği açısından bilinmemesi lazım. Fakat bu onların yurttaşlık haklarını kullanmamaları sonucunu doğurmamalıdır. Güvenlik önlemleri alınabilir. Seyyar sandık gibi pek çok önlem var. Bunu düşünmeyen bir yönetim kadınları yine yok sayıyor. Yasada kimlerin oy kullanmayacağı çok açık. Sığınma evlerindeki kadınlar için bir kısıtlama yok. Dolayısıyla onların güvenliği sağlanarak oy kullanmaları sağlanabilir. Bu seyyar sandıkların nereye gittiği de belli olmaksızın yapılabilir. Bu kadınları yok saymanın bir başka göstergesi” ifadelerine yer verdi.  CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Nurşen Balcı, “Cumhuriyet Halk Partisi ve Millet İttifakı iktidarında kadınların sığınma evlerine ihtiyacı olmayacağı bir düzen getireceğiz. 6284 ve İstanbul Sözleşmesi’ne sonuna kadar sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz. Kadınlarımızın güvenliği sağlandığı sürece de kendi haklarını kullanacaklar” dedi.

6 SEÇİMDİR BÖYLE!

31 Mart yerel seçimlerinde 30 bin, 24 Haziran seçimlerinde 12 bin kadının oy kullanmadığını belirten Mor Dayanışma Kadın Derneği’nden Cansu Ekmen ise “Sığınma evinde kalan kadınlar son 6 seçimdir oy kullanamıyor, bu hakları gasp ediliyor. Kadınların güvenliğini sağlamak zorunda olanlar özellikle sığınma evi güvenliğine daha özel bir yönelim geliştirmeleri gerekirken bunu görmezden geliyor, kadınların güvensiz hissetmelerini bir nevi onaylıyorlar. 31 Mart yerel seçimlerinde 30 bin, 24 Haziran seçimlerinde 12 bin kadının oy kullanmadığı bilgileri var. Ciddi anlamda korkunç rakamlar. Her yıl bu verilerin seçimden sonra ortaya çıkması ve önceki yılların verilerine değinip bu durumda yine bir güvenlik oluşturulmadığı sürece bu rakamların aynısı veya daha fazlası bu sene yine kendini gösterecek” ifadelerine yer verdi.

“KADIN DÜŞMANI POLİTİKA”

Sığınma evlerinde kalan kadınların oy haklarını kullanması için öneriler sunan Ekmen, “Çözüm aslında çok basit, seyyar sandık vs çeşitli öneriler de geliştirilebilir ama asıl sorun meselenin önemsenmiyor oluşu, önemsendiği takdirde çok rahat çözülecektir. Genel olarak tüm kadınlar için söylemek gerekirse, evde, işte, okulda ya da sığınma evinde fark etmeksizin güvenliğimizin sağlanmadığı her an bu tehdit ile karşı karşıya kaldığımız bir durum vardı zaten. Özellikle 20 yıldır kadın düşmanı politikalar ve söylemler ile kadınlar bastırılmak sindirilmek isteniyor. Bu minvalde güvenliğimizi sağlayan herhangi bir kurum olmamasına karşın hayatımızı ve güvenliğimizi biz kadınlar olarak ele almamız gerekiyor. Bu güvenliği sağlamak ise güçlenmek, daha çok yan yana gelmek ve özünde örgütlü mücadelede var olmaktan geçiyor diye düşünüyorum” dedi.

Bakmadan Geçme