Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası ne kadar?

Özellikle küçük çaplı işletmelerde ve yabancı işçi sayısının çok olduğu sektörlerde sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçmek...

Özellikle küçük çaplı işletmelerde ve yabancı işçi sayısının çok olduğu sektörlerde sigortasız işçi çalıştırmanın önüne geçmek isteyen SGK yetkilileri, caydırıcı cezaları hayata geçirmeye devam ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işletmelere sigortasız işçi çalıştırmanın yaptırımları üzerine bilgilendirme çalışmalarına başladı.

1 GÜNLÜK CEZANIN BEDELİ 40 BİN TL

SGK’nın hazırladığı çalışmaya göre, kayıtdışı işçi istihdamın tespit edilmesi durumunda işverenler yüksek idari para cezalarına çarptrılacak. SGK, bir işçinin 1 gün dahi sigortasız çalıştırılması durumunda  işverene aylık en az 40 bin 5 lira para cezası uygulayacak.

Sigortasız çalışna işçi, çalışma sırasında iş kazası geçirirse işveren adli ve ağır idari sorumluluk adı altında yargılanabilecek.

Konu ile ilgili SGK‘dan “Bir işçiyi 6 ay boyunca sigortasız çalıştırmanın maliyeti, ödeyeceğiniz primin yaklaşık 5 katıdır. Ayrıca sigortasız işçinin kaza geçirip çalışamaz duruma gelmesi ya da ölmesi halinde sigortalıya ve yakınlarına yapılacak tüm giderler sizden talep edilebilir. Sigortasız işçi çalıştırmak, sigortalı işçi çalıştırmaktan çok daha maliyetli ve risklidir” ikazı yapıldı.

YABANCI İŞÇİNİN SİGORTASININ ÖDENMEMESİNİN CEZASI 56 BİN TL

SGK ayrıca, 5 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde işçilere yapılan ücret ödemelerinin banka aracılığı ile yapılması gerektiğini, elden ödeme durumunda ağır yaptırımların uygulacanağını ifade etti.

Yabancı uyruklu işçilerin sigortasının yatırılmadığı durumlarda her bir yabancı için 56 bin TL para cezası kesilecek.

Buna göre, izinsiz şekilde kendi başına çalışan yabancıya da 45 bin lira para cezası verilecek.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme