Sindirim sisteminizi çörekotu ile baştan yaratın

Akne, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarına iyi gelen, sindirim sorunlarını gideren ve sindirim sağlığını destekleyen çörekotunun faydaları saymakla bitmiyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet bölümünden Dyt. Selin Yavuz çörekotunun faydasına dikkat çekti

Çörek otu (Nigella sativa), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından çiçekli bitki. Bu bitki, halk arasında siyah tohum, siyah kimyon ve bereket tanesi gibi isimlerle tanınır. Çörek otunun yetiştiği bölgeler Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya'dır. Ayrıca, Orta Doğu'nun Akdeniz Bölgesi, Hindistan, Pakistan, Suriye, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi pek çok bölgede de yetiştiriliyor.

Çörek otu tohumları, karaciğerde A vitaminine dönüşebilen karotenler ve çeşitli mineraller açısından zengin. Kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir bakımından önemli bir kaynak. Magnezyum, selenyum ve çinko gibi minerallerin yanı sıra A vitamini, B vitaminleri (B1, B2, B3, B6, B9) ve C vitamini de içerir.

Farmakolojik araştırmalar, çörek otu tohumu ve bileşenlerinin çeşitli sağlık yararlarını ortaya koyuyor. Bu çalışmalar, çörek otu tohumunun antioksidan, antidiabetik, antibakteriyel, antikanserojenik, antifungal, antitümoral, antikonvülsan, antienflamatuar, antiülserojenik, hipoglisemik ve bağışıklık sistemi güçlendirici özellikler göstermektedir.

ANTİOKSİDAN ETKİSİ

Çörek otu yağının, serbest radikallerin neden olduğu beyin ve kalp anoksisi ve iskemisi, aterosklerozis, romatizma ve kanser gibi hastaliklarda lipid peroksidasyonunu azaltmada kullanılıyor.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE ETKİSİ

İmmün sistem, vücudu hastalıklardan koruyan ve patojenler ile tümör hücrelerini yok eden savunma mekanizması. Bu sistem, bağışıklığı sağlayan hücreleri barındırır. Çörek otu yağı, timokinon içeriği sayesinde, T hücrelerinin ve bağışıklık yanıtında rol oynayan fagositik hücrelerin sayısını artırabilir. Ayrıca, bu bileşenlerin bağışıklık sistemini destekleyici önemli etkiler sağlıyor.

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET) YÖNETİMİ

Diabetes mellitus, canlılarda insülin üretiminin yetersizliğinden veya insülin direncinden kaynaklanan, kan glikoz seviyesinin artığı ile karakterize olan metabolik bir hastalık. Tip 2 diyabetli hastalarda insülin hassasiyetini artırabilir ve kan şekeri seviyelerini dengeler.

KARDİYOVASKÜLER SAĞLIK

Çörek otu yağı alımının stabil koroner arter hastalığı olan hastalarda trigliseritler, LDL, HDL ve toplam kolesterol seviyeleri üzerinde önemli rol oynar.

SİNDİRİM SİSTEMİ SAĞLIĞI

Bilimsel çalışmalar, çörek otu esansiyel yağı, onun fenolik bileşenlerinden timokinonun, gastrik asit sekresyonunu, serbest asitliği, toplam asitliği ve ülser indeksini azaltarak mide ve bağırsak sisteminde mukoza koruyucu etkiler sağladığını gösteriyor. Çörek otu tohumu ekstraktı ve çörek otu esansiyel yağında bol miktarda bulunan timokinonun, mide mukozasında histamin salınımını önemli derecede azalttığı, müsin içeriğini ve glutatyon düzeyini artırdığı araştırmalarda görüldü. Bu etkiler, çörek otunun mide ve bağırsak sisteminde koruyucu, sindirim düzenleyici rol oynadığını ortaya koyuyor.

CİLT SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ

Diyetlere eklenen çörek otu yağının anti-aging etkiler sunduğunu gösteriyor. Çörek otu yağı sedef ve Behçet hastalığı gibi durumların prognozunda anti-inflamatuar etkiler sağlayarak olumlu rol oynuyor. 

Çörek otu yağı kullanmadan önce sağlık uzmanına danışmak her zaman en iyisi, özellikle mevcut bir sağlık sorununuz varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız. Ayrıca, bitkisel yağların etkileri kişiden kişiye değişebilir ve bu nedenle bireysel ihtiyaç ve sağlık durumlarına göre değerlendirilmeli.

Bakmadan Geçme