• Haberler
  • Genel
  • Sivil Havacılık'tan pilotlara bulaşıcı hastalık uyarısı

Sivil Havacılık'tan pilotlara bulaşıcı hastalık uyarısı

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş güvenliği ve yolcu sağlığını korumak amacıyla pilotlara bulaşıcı hastalıklarla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

SHGM, uçuş sırasında bir yolcunun bulaşıcı hastalık belirtileri göstermesi durumunda pilotların uyması gereken prosedürleri detaylandırdı.

Bulaşıcı Hastalık Belirtilerine Dikkat

SHGM'nin yayımladığı açıklamada, uçuş esnasında bir yolcunun yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı gibi bulaşıcı hastalık belirtileri göstermesi durumunda izlenmesi gereken adımlar belirlendi. Özellikle M-çiçeği hastalığı gibi son dönemde çeşitli ülkelerde ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından acil durum olarak ilan edilen bulaşıcı hastalıklar konusunda önlemlere dikkat çekildi.

Prosedürlerin Oluşturulması ve Uygulanması

SHGM'nin resmi internet sitesinde yer alan uçuş operasyonu direktiflerinde, şüpheli bir bulaşıcı hastalık durumunda pilotların Hava Trafik Ünitesi'ne derhal bilgi vermesi gerektiği vurgulandı. Pilotların, uçuş sırasında bir yolcunun bulaşıcı hastalık belirtileri göstermesi durumunda uygulayacakları prosedürler, ilgili hava yolu işletmeleri tarafından oluşturulacak ve işletme el kitaplarında tanımlanacaktır.

Açıklamada, "İşleticiler, varış meydanında halk sağlığını korumak için gerekli özel tıbbi personel ve ekipmanın hazır bulunmasını sağlamak amacıyla, uçuş esnasında şüphelenilen bir bulaşıcı hastalığın, sorumlu kaptan pilot tarafından derhal Hava Trafik Ünitesi'ne bildirilmesini sağlayacak prosedürleri oluşturacaktır" denildi.

Şüpheli Durumların Bildirilmesi

Uçuş sırasında bir yolcunun şu semptomlarla birlikte ateş (38°C/100°F veya daha yüksek ateş), sürekli öksürük, solunum bozukluğu, inatçı ishal, sürekli kusma, deri döküntüsü, morarma veya kanama, zihin bulanıklığı gibi belirtiler göstermesi durumunda, bulaşıcı bir hastalıktan şüphelenilmesi gerektiği belirtildi. Bu tür durumlarda, ileri tetkik ve değerlendirme için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği ifade edildi.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçuş güvenliğini ve yolcu sağlığını ön planda tutarak, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede pilotların önemli bir rol oynadığını vurguluyor. SHGM’nin belirlediği prosedürler, hava yolu işletmeleri ve pilotların bu tür durumlarla başa çıkabilmesi için gerekli standartları belirlemekte ve bu yönde alınacak önlemleri netleştirmektedir.

Bakmadan Geçme