‘Sivrisinek sorunu ölüme dahi sebebiyet verebiliyor’

Yeni Kiraz Gazetesi’nden Simge Akcan’ın haberine göre, yaz mevsimini geride bırakırken bu yıl yaşanan en büyük...

Yeni Kiraz Gazetesi’nden Simge Akcan’ın haberine göre, yaz mevsimini geride bırakırken bu yıl yaşanan en büyük sorunlardan biri olan sivrisinek sorunu adeta işkenceye dönüştü. Sivrisinekler bu yıl kişiler üzerinde normalden fazla bir tahribat yaratarak yoğun kaşıntı, ağrılı şişlikler, kızarıklık, alerji ve kanamaya sebep oldu. Halk sağlığı merkezleri ve hastanelerin kapısını aşındıran vatandaş, yapılan ilaçlamalara rağmen sivrisineklere çare bulamadı. Türk Tabipler Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Yüce Ayhan bu yıl görülen sivrisineklerin taşıdığı hastalıklar hakkında gözlemlerini aktardı. Ayhan Sivrisinek sorununa değinerek “Giderek artan bir vektör çeşitliliği var. (Sivrisinek , Kene) İklim değişikliğini Vektör adını verdiğimiz canlıların sayısında ve türlerinde artışa sebep olduğunu biliyoruz. Bu çeşitlilik iklim değişikliğinin yanı sıra insanın doğaya müdahalesinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu tarz canlıların, doğal düşmanlarını yani avcılarını barındırmazsanız, Doğal yaşam alanlarını tahrip ederseniz daha kolay çoğalmalarına ortam sağlamış olursunuz. Mesela yaban kuşlarının ve köy tavuklarının kuş gribi sırasında zarar görmesi Kene nüfusunun artmasına sebep olmuş ve normalde ülkemizde görülmeyen kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına ortam sağladı. Sivrisinek sorununda da doğal yaşama müdahale edilmesi önemli bir etken” İfadelerini paylaştı.

İZMİR SİVRİSİNEKLERİ

Sıcak havaların sivrisinek türlerinde veya bağışıklıklarında değişim meydana getirdiğini ifade eden Ayhan, “İzmir de görülen vakalarda ısı önemli bir faktör, bu sene çok sıcak geçti. İlaçlama yapıldığını görüyoruz ama ya türler değişti ya ilaca direnç kazandılar ya da çok hızlı ürüyorlar ilaç eski yıllara göre yetersiz kalıyor olabilir” açıklamalarında bulundu.

“BATINİ HUMMASI” TEHDİDİ 

Sivrisineklerin taşıdıkları hastalıkların ciddiyetinin altını çizen Ayhan sözlerine şöyle devam etti: “Öncelikli sorunumuz bu vektörlerle taşınan hastalıkların toplum sağlığına zara verip vermediği. Eski zamanlarda sivrisineklerle bulaşan bazı hastalıklar var. Batıni humması dediğimiz Mısır Nil havzasında görülen sivrisineklerin taşıdığı bir hastalık son yıllarda Türkiye’de de görülüyor. Hatta yaklaşık 5 yıl önce Manisa’da küçük çaplı bir Batıni Humması salgını görüldü. Öncelikle bu hastalığı taşıyan türlerin tespit edilip önlenmesi gerekiyor. Bu humma çeşidi çocuklarda ölüme dahi sebebiyet verebiliyor. Yine sivrisineklerle taşınan ‘Sarı Humma’ henüz vaka görülmese de Türkiye‘ye gelme riski çok yüksek.”

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme