• Haberler
  • Gündem
  • Siyasilere çağrı: Uluslararası sözleşmelere uygun davranın

Siyasilere çağrı: Uluslararası sözleşmelere uygun davranın

THİV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, açıkladıkları rapora ve insan hakları savunucularının maruz kaldığı ihlallere ilişkin konuştu....

THİV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, açıkladıkları rapora ve insan hakları savunucularının maruz kaldığı ihlallere ilişkin konuştu. İnsan hakları savunuculuğunun “dinamik” bir kavram olduğunu ifade eden Üsterci, her yurttaşın belli bir dönemde hak savunucusu olduğunu belirtti. Hak savunuculuğunun evrensel birkaç ilkesi olduğunu dile getiren Üsterci, “Yapılan faaliyetler temel hak ve özgürlükleri koruyan, geliştirilen faaliyetler olmak zorunda. Bu faaliyetleri geliştiren birey ya da kolektif hak savunucuları, insan hakları evrensel ilkesine sahip çıkmak zorundadırlar. Ayrıca yapılan savunuculuk eylemlerinin barışçıl şekilde olması gerekir. Bunları yerine getirdiğiniz anda insan hakları savunuculuğu kimliği kazanmış olursunuz” dedi.

Siyasal aktörlerin insan hakları konularını referans alarak politikalar yürütmeleri gerektiğinin altını çizen Üsterci, siyasilere çağrı yaparak, “BM İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nin bütün gereklerini tavizsiz bir şekilde yerine getirmeleri gerekiyor. Siyasilerin yasalara, Anayasaya, uluslararası sözleşmelere uygun davranması gerekiyor” dedi. Üsterci, Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen engellendiğini belirterek, bunun sadece bir örnek olduğunu vurguladı.

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme