Soğukalgınlığına karşı 9 mucize gıda

Kışın gribal hastalıklardan korunmanıza destek verecek en faydalı 9 gıda haberimizde

Sonbaharda soğuyan havalar ve viral enfeksiyonlar bağışıklık sistemini olumsuz etkilerken, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres ve yetersiz uyku gibi etkenlerle hastalıklar çok daha hızlı şekilde kapıyı çalabiliyor. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak şart! 

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Dönmez “Kaliteli, dengeli ve yeterli beslenmek özellikle sonbahar ve kış aylarında çok daha fazla önem taşıyor. Son dönemde sık görülen gribal enfeksiyonlardan korunmak, hastalığı hızlı atlatmak için sofralarda bol bol mevsim sebzelerine yer vermek, meyvede aşırıya kaçmamak, her gün yeterli su ve sıvı tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Doktora danışmadan kullanılan vitamin takviyeleri ve içeriğinden emin olunmayan bitki çaylarından uzak durmak da çok önemli. Çünkü bunlar vücutta depolandığında böbrek veya karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabilir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Dönmez sonbaharda bağışıklığı güçlendirmede etkili 9 besini anlattı, önemli uyarılar ve uyarılarda bulundu. 

Portakal
İçerdiği C ve A vitaminleri ile kışın bağışıklık sistemini destekleyen en önemli besinlerden. Potasyum ve folat gibi minareller barındıran portakal, kalp sağlığını korumaya ve kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar. Lif tüketimini artırmak, şeker alımını azaltmak için portakal suyu yerine portakalın kendisini tüketmek daha sağlıklı. Asidik yapısı, reflü veya mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir.
Ispanak
Yüksek oranda demir, kalsiyum, A, C vitamini ve folat içerir. Bu vitaminlerle hücreleri korur, kemik sağlığını destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Besin değeri kayıplarını önlemek için ıspanağı, kısa süre düşük ısıda pişirmek gerekir. Haftada iki kere tüketilebilir. Oksalat içeriği yüksek olduğu için böbrek taşı sorununu artırabilir. K vitamini içeriği ile kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir.
Balık
Balık, vücutta üretilemeyen bu nedenle besinlerle alınması gereken omega 3 yağ asidi yönünden zengin. Enflamasyonu azaltarak bağışıklık hücrelerinin etkinliğini artırır. Selenyum ve çinko kaynağı olan balık, bağışıklık sistemini destekler, kalp sağlığını korur. Zengin protein kaynağıdır. Vücudun antikor üretimi ve enfeksiyonlara karşı savaşmasına katkı sağlar. Haftada iki-üç kere balık tüketmek, balığı fırında ya da buğulama şeklinde hazırlamak, kızartmadan kaçınmak gerekir.  
Yoğurt
Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Dönmez “Vücudumuzdaki yararlı bakteriler probiyotikleri içeren yoğurt bağışıklık sistemi için önem taşır. Probiyotikler sindirim sistemini destekler, bağırsak florasını dengeler ve sindirimi kolaylaştırır. Kalsiyum ve fosfor içeriği ile kemik sağlığını destekler. Protein içeriği ile tok tutma süresini uzatır ve kilo kontrolüne yardımcı olur. Günde 200-250 gram yoğurt tüketimi sağlığı desteklemek için önemli. Alternatif olarak kefir ve fermente gıdalar tercih edilebilir. Bu besinleri yeteri kadar tüketmeyenlerin doktora danışarak probiyotik takviyesi alması faydalıdır” diyor. 
Balkabağı
Balkabağı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan beta-karoten içerir. Ayrıca C vitamini, E vitamini ve çinko gibi antioksidanlar ile vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Aynı zamanda cilt ve göz sağlığını destekler. Potasyum içeriği ile kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Tohumları  çinko ve magnezyum kaynağıdır. Ancak yüksek karbonhidrat içeriği nedeni ile diyabet hastalarının ve yüksek potasyum nedeniyle de böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi gerekir.
Kereviz
Sonbahar sebzesi kereviz, serbest radikallerle savaşan flavanoidler ve C vitamini gibi antioksidanlar içerir. İyi bir lif kaynağı olup sindirim sistemi sağlığını destekler, tokluk süresini uzatır. Kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Kereviz salata, çorba veya atıştırmalık olarak tüketilebilir.
Nar
İçeriğinde polifenoller ve C vitamini gibi güçlü antioksidanlar barındırır. Serbest radikallari nötralize ederek hücre hasarını önler ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkıda bulunur. Potasyum ve folat gibi önemli besin maddelerini içerir. Kolesterol seviyelerini düşürmeye, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur. Lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve kabızlık sorununu önler.
Brokoli
Yüksek C vitamini içeriği ile beyaz kan hücrelerinin üretimini artırarak enfeksiyonlara karşı korur. İçeriğindeki sulforafan gibi güçlü antioksidanlar sayesinde vücuttaki toksinlerin temizlenmesine katkı sağlar. Yüksek lif seviyesi ile bağırsak sağlığını dengede tutarak bağışıklık sistemine olumlu etki sağlar. Aynı zamanda tokluk hissi sağlar ve düşük kalori içeriği ile kilo kontrolüne yardımcı olur.
Havuç
İçeriğindeki yüksek miktarda beta karoteni vücutta A vitaminine dönüştürülerek bağışıklık hücrelerinin üretimini destekler, enfeksiyonlara karşı korumada rol oynar ve göz sağlığını destekler. İyi bir C vitamini kaynağıdır. Lif içeriği sayesinde bağırsaklarda sağlıklı bakteri dengesini koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde bir-iki tane havuç tüketebilirsiniz ancak ciltte sarı-turuncu renk değişikliklerine neden olabileceğinden dolayı aşıya kaçmamaya dikkat etmek gerekir. 


 

Bakmadan Geçme