Sokak köpekleri öldürülmesin çağrısı: Kısırlaştır, aşılat, yaşat
Bayraklı Adliyesi önünde düzenlen basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Rojda Kuruş, teklifin...
Bayraklı Adliyesi önünde düzenlen basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Rojda Kuruş, teklifin hiçbir şekilde kabul edilebilir olmadığını söyledi.
”UTANÇLA ANILACAK KARANLIK BİR DÖNEME ARALANAN KAPIDIR”
Hazırlanan kanun teklifinde dikkat çekici hususlar olduğunu belirten Kuruş, “Son dönemde ülke gündemini sarsan Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin son halini aldığını ve önümüzdeki hafta yasalaşmak üzere meclise sunulacağı haberi basında yer almıştır. Bu kanun teklifine göre ‘Yakala-Kısırlaştır-Aşılat’ olarak bilinen sokalarda yaşayan hayvanların kısırlaştırılıp aşılanıp rehabilite edildikten sonra alındıkları yere bırakılmasını esas alan ve hayvan hakları açısından büyük bir kazanım olan 5199 sayılı kanunun altıncı maddesi yürürlükten kaldırılacak, sokakta yaşayan tüm hayvanlar kademeli olarak toplanıp bakımevlerine hapsedilecek, nihayetinde hepsi ‘uyutma’ adı altında öldürüleceklerdir. Bir başka çarpıcı husus da yıllardır altıncı maddenin uygulamaması gerçeği ortadayken, cezasızlık zırhıyla korunan belediye yetkililerine toplama yapmamaları halinde cezai sorumluluk getirileceğidir. Kanun teklifinin her maddesi; birlikte yaşama kültürünün, temel hakların, yasal kazanımların bir günde yıkılıp alaşağı edileceği büyük bir katliamın ayak sesleri, yüz yıllar sonra bile utançla anılacak karanlık bir döneme aralanan kapıdır”” ifadelerini kullandı.
“FAŞİZMİN DERİNLEŞMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Kanun teklifine karşı mücadelelerinin devam edeceğinin altını çizen Kuruş, şunları söyledi:
“Adına ‘uyutma’ diyerek yapılacak katliama meşruluk kazandırmaya çalışılmasına, saldırgan ve kuduz tehlikesi gibi kavramları kalkan yaparak hak mücadelemizi engelleme niyetinize, ‘halk sağlığını’ bahane ederek köpekleri yaşam alanlarından ve hayatlarından koparmanıza, 2012 yılından beri yok etmeyi denediğiniz hayvanları karanlığa teslim etmenize, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’nin değişmesine, algı operasyonları ile sokakta yaşayan hayvanların tehdit olarak gösterilerek yoksulluğun, ekonomik krizin gizlenmesine, mahkeme salonlarında deşifre ettiğimiz şiddetin, nefretin sokaklara dolup taşmasına, ‘doğal yaşam alanı’, ‘Avrupa modeli’, ‘medeniyet’, ‘uyutma’ gibi sevimli ifadeler ile sokakta yaşayan hayvanları tecride ve ölüme götürecek bir yaklaşımın topluma kabul ettirilmesine, yeni yasa üzerinden savunmasız hayvanların siyasi hesaplaşmalara, toplumsal kutuplaşmanın ve faşizmin derinleştirilmesine alet edilmesine izin vermeyeceğiz”
“UYUTMA ADI ALTINDA ÖLDÜRMEYİ KABUL ETMİYORUZ”
Kanuna karşı seslerini yükseltmeye sonuna kadar sürdüreceklerini belirten Seferihisar Hayvan Ve Doğa Dostları Derneği (SEHAYDER), Başkanı Fevziye Özkan ise, “Kurumların görev ihmallerinin faturası, sokaklardaki masum hayvanlarımızdan çıkarılmaya çalışıyor” dedi.
Özkan şu ifadeleri kullandı:
“Biz öldüren değil yaşatan bir yasa istiyoruz. Biz uyutulma adı altındaki öldürmeyi asla savunmuyoruz. Çözümün kısırlaştırma olduğuna inanıyoruz. Bundan 20 yıl önce denildiği gibi her belediye kendi bünyesinde bir barınak ve rehabilitasyon merkezi kurmuş ve bunu denetliyor olsaydı, bunu şu anda konuşuyor olmayacaktık. Sokak hayvanlarını bir sorun olarak kabul etmiyoruz. Bununla ilgili tek çözümün, sadece İzmir için değil tüm belediyelerin 20 yıldır yapmadıkları kısırlaştırma yöntemini uygulamaya başlamaları olduğunu düşünüyoruz”
“YAPILMASI GEREKEN REHABİLİTE MERKEZLERİ KURMAK”
Köpeklerin kısırlaştırılmasının sorunun çözüme kavuşturacağını belirten Köpek eğitmeni Hakan Dinçer ise “Aslında yıllardır çözemediğimiz bir sorun bu sokak köpekleri problemi. Avrupa bu konuda hep örnek veriliyor, sokakta hiç sokak hayvanı yok diye. Ama bunun için yapılmış ciddi bir çalışma var ve yıllar öncesinden bu sorun çözüme kavuşmuş. Sokak köpekleriyle ilgili yapılması gereken öncelikle rehabilite merkezleri kurmak, köpeklerin kısırlaştırılması ve bu konuda da köpeği kısırlaştırmaya getiren vatandaşa belli miktar ücret ödemek devletin halkı teşvik için alabileceği bir çözüm yöntemi olabilir” diye konuştu.
BATUHAN VURUŞKANLAR