Soluksuz kaldık!
Genel Kurul Üyeliğinden ayrılan Milat Gazetesi Sorumlu Müdürü Ali Adakoğlu'na veda edilirken, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı...
Genel Kurul Üyeliğinden ayrılan Milat Gazetesi Sorumlu Müdürü Ali Adakoğlu’na veda edilirken, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi bir konuşma yaparak Anadolu basınının durumunu özetledi, beklentileri dile getirdi.
Son bir yılda; dijitalleşme, internet siteleri, tık sayıları, BİK analitik kodları gibi konularda hayli zorlu süreçlerin yaşandığına işaret eden Başkan Gappi, şimdi ise gazetelerin birleşerek sayılarının gittikçe azalması ile tasarruf tedbirlerinin Anadolu basınını yok etme tehlikesi yarattığını ifade etti.
Yüksek maliyetlerle başa çıkamayan, maliyetlerini gelirlerine yansıtamayan, bu nedenle çökme tehlikesinde olan yerel basının şimdi de tasarruf tedbirleriyle sınandığını belirten Gappi şunları söyledi:
“‘Basın kendisine çıkış yolu bulsun’ deniyor. Her çıkış yolunu deniyoruz, kapalı. Özel sektör ilanları yok, şimdi görüyoruz ki resmi ilanlar da azalıyor. Üzerine tasarruf önlemleri paketi geldi. Abonelikler iptal ediliyor, belediyeler reklam vermiyor. Böyle bir süreçte ise üzerinde konuşulan tek çözüm yolunun birleşmek olduğu vurgulanıyor. Her kurumun yayın politikası farklıyken diyelim ki birleşildi. Peki istihdam ne olacak?”
“ANADOLU’DA İSTİHDAMIN YARIYA İNME TEHLİKESİ VAR”
“Gazetelerin birleşerek yarıya inmesi istihdamın da yarıya inmesi demek” diyen Başkan Gappi düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Birleşme bir kentte 100 gazeteci çalışıyorsa 50’ye inmesi demek. Zaten sektörün en büyük sorunlarından biri istihdam yaratamamak. Bir yandan yapay zeka ile yarışmak, dijitalleşmek durumunda olan, bağımsız ve ilkeli habercilik yapmak gibi zorunluluklar varken, tıkanıp kalıyoruz. Eğer söylendiği gibi gazete birleşmeleri kaçınılmaz olacaksa, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulumuzdan acilen istihdamı koruyacak avantajlar getirmesini talep ediyoruz. İnternet siteleriyle istihdam sayısı 3 bin kişi arttı denilirken şimdi eldekini de kaybetme tehlikesi var. Birleşen gazeteler belki bir süre rahat edecek ama bir süre sonra şimdiki resmi ilan gelirlerini dahi bulamayacaklar. Sonra birleşen gazeteler de tek tek kapanmaya başlayabilir.”
“TASARRUF ÖNLEMLERİNDEN MEDYA ÇIKARILMALI”
Diğer önemli sorununun getirilen tasarruf önlemleri kapsamında gazete alımları ile reklamların durdurulması olduğunu vurgulayan Başkan Gappi, “Değişmez kural kamu tasarrufu denilince akla ilk basın geliyor. Gazete alımlarını keserek tasarruf yaptığını sananlar var. Abonelikler üst üste iptal ediliyor, internet haber sitelerimize neredeyse reklam veren kamu kurumu kalmadı. Belediyelerimizde koltuğa oturan karşılaştığı mali tablonun bedelini önce basından kesiyor. ‘Kimse Anadolu Basını hep ağlar’ demesin. Anadolu basını artık ağlamıyor, kanıyor” dedi.
Üst üste kapanan gazetelere önceki gün İzmir’de 34 yıldır yayın yapan Yeni Çeşme Gazetesi’nin de eklendiğini aktaran Başkan Gappi, “Artık şunu iyi anlamalıyız ki, taraf, karşı taraf yoktur. Gemi aynıdır ve su alındığını birlikte görmeliyiz. Hem Basın İlan Kurumumuz hem de gazetelerimiz, internet sitelerimiz adeta sırat köprüsünden geçerken dayanışma içerisinde olmak zorundayız” diye konuştu.
CEMİL ZEYBEKER