• Haberler
  • Ekonomi
  • Son dakika: Kamuda Tasarruf Paketi açıklanıyor | CANLI

Son dakika: Kamuda Tasarruf Paketi açıklanıyor | CANLI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları şöyle: Sayın Cumhurbaşkanımız 6 Mayıs Kabine Toplantısı ardından tasarruf kültürünün atılacağını...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanımız 6 Mayıs Kabine Toplantısı ardından tasarruf kültürünün atılacağını belirtmişlerdir. 7 Mayıs’ta yine Sayın Cumhurbaşkanımız, “bir taraftan üretip yeni pazarlara ihraç ederken bir taraftan da tasarruf yapmalıyız” ifadelerini kullanmıştır.

Bu paketin nedenleri arasında birinci olarak depremin yaralarını kuvvetle sarmamız, ikincisi pandemi sonrası tüm dünyada meydana gelen enflasyonla mücadele etme irademizdir. Kamuda tasarruf programı ile sadece zorunlu olmayan harcamaları azaltmakla kalmıyor, kamu tüketim ve harcamalarında verimliliği esas alıyoruz.

Tek başına bu paketi değil önümüzdeki aylarda çeşitli hazırlıkların devreye girmesiyle bunları sizlere paylaşacağız. Kamu tüketimi ve yatırımı harcamalarında verimliliği esas alıyoruz. Birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz

Geçen yıl yaşadığımız depremlerin ilk aşamada hesap edilen maliyeti 104 milyar doları bulmuştur. Sadece 2023 yılında deprem maliyeti için harcanan tutar 960 milyar TL’dir. Kamuda tasarrufta deprem harcamalarından en küçük bir fedakarlık yapmayacağız.

Kamunun tasarruf yapması, verimliliği artırması, daha az bütçe açığına, daha az kamu borçlanmasına ve faiz yüküne, daha az cari açığa yol açacaktır. Kamu hizmetlerini aksatmadan, güncel ihtiyaçlara odaklanıp, yeni yöntemleri ve teknolojileri kullanmak suretiyle birim kaynakla daha fazla sonuç üretmeyi hedefliyoruz.

Enflasyon ile mücadelede para politikalarının yanı sıra maliye politikaları önem taşımaktadır. Orta vadeli programımızın enflasyonu düşürmeye yönelik vaatlerini bu yılın sonunda göreceğiz. 2026 yılının sonunda tek haneli enflasyonu görmekte kararlıyız.

Amacımız istikrar için büyümek ve kalıcı refah artışı sağlamaktır. Haklı bir gerekçeye dayanmayan sapmaları kısıtlıyoruz.

Genelgemizde düşünülen tek istisna TBMM’dir.

Kanun gerektirmeyen hususlar konusunda hazırlıkları son aşamaya gelmiş olan genelge taslağı Cumhurbaşkanımızın onayına bu hafta içinde sunulmuş olacak.

Yapılacak idari düzenlemeler tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayacak bir anlayış içinde hazırlanmıştır.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkları şu şekilde:

Bizler bugün açıklayacağımız paketle dezenflasyon süreceğine katkıda bulunacağız. Harcamaları disiplin altına alıyoruz. Merkez Bankası enflasyonu düşürmek için tedbir alıyor. Bu paketi biz bu perspektifle hazırladık. Tabii ki bugüne kadar tasarruf yapılmadı değil. Yüzde 9’lara çıkan açığı biz yüzde 5 gibi bir orana çekebildik.

En önemli gündemimiz hayat pahalılığını gündemimizden çıkarmak.

Maliye politikasında atacağımız adımlarla dezenflasyon sürecine katkıda bulunacağız. Bu açıkladığımız ilk paket değil, son paket de olmayacak. Kamuda verimliliği artıracak tasarrufu amaçlıyoruz. İzleme, denetleme ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz.

Merkezi idareler, mahalli idareler, KİT’ler, döner sermayeler, fonlar… Bütün kamu bu paketin kapsamında.

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor…

HABER MERKEZİ

Bakmadan Geçme