• Haberler
  • Genel
  • Soyer: İzmir'i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz

Soyer: İzmir'i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Ekonomik kriz ve...

Soyer: İzmir'i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi. Ekonomik kriz ve yoksulluktan söz eden Başkan Tunç Soyer, öğrencilere “Yaşadığımız tablonun bir kader olmadığına inanıyoruz. Asla umudunuz kaybolmasın. Yepyeni, olağanüstü güzel bir ülkeyi kurmak mümkün. Yeter ki siz bu işe el atın. İmkansızdan değil mümkünden bahsediyorum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) öğrencilerin “Yerel Yönetimler ve Demokrasi” konulu söyleşisine katıldı. Moderatörlüğünü İnan Bakır’ın yaptığı  İEÜ Siyaset Platformu tarafından düzenlenen söyleşiye İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar da eşlik etti. Öğrencilerin alkışlarıyla karşılanan Başkan Tunç Soyer, gençlerin sorularını da tek tek yanıtladı.

BUCA METROSU PROJESİNİ ANLATTI

Kent tarihinin en büyük yatırımının Buca Metrosu olduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, ilk kazığın çakıldığını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bugün itibariyle 765 milyon Euro’nun üzerinde maliyeti olan, 13 buçuk kilometre ve 11 istasyonu olan bir metro çalışması başlıyor. Ekonomik krizin derinleştiği bir ortamda 490 milyon Euro’luk konsorsiyum oluşturarak bir sendikasyon kredisiyle başladığımız bir yatırım bu. Yüzde 3 faizle, 12 yıl vadeli, 4 yıl ödemesiz ve 8 yıl geri ödemeli bir finansman modeli yarattık. Metronun tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla yapılıyor. Tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi finansmanıyla geri ödenecek. Dolayısıyla belki de tarihin en verimli yatırımlarından birini yapıyoruz. Çünkü 4 yıl ödemesiz süre, inşaat süresine denk geliyor. İnşaat tamamlandığında, metro açıldığında geri ödeme başlayacak. Dolayısıyla hiç kimsenin cebinden para çıkmadan işletme kendi kendini finanse ederek yola devam edecek” dedi.

BUCA METROSU İLE SENEDE 45 MİLYON EURO’LUK HASILAT

Günde 400 bin yolcu taşımayı hedeflediklerini belirten Başkan Soyer, “Bu, senede 45 milyon Euro’luk bir ciro, hasılat demek. Bu,  finansman modelinin de ne kadar sağlıklı ve tutarlı olduğunu gösteriyor. Sadece işletmenin geliriyle geri ödeme imkanı doğmuş olacak. 400 bin yolcuyu bu hatta taşıdığınız zaman bütün otobüsleri geri çekiyorsunuz. Toplu taşımayı yerin altına alıyorsunuz. Aynı zamanda yukarıdaki kent dokusuyla ilgili de kalite ve rahatlama imkanı ortaya çıkıyor. Metro sadece bir ulaşım aracı değil, yaşam kalitesini yükselten bir enstrümana dönüşüyor. Burası Narlıdere Metro hattına da bağlanacak. İzmir’i demir ağlarla örüyoruz dediğimiz noktaya doğru hızla ilerliyoruz. İzmir’deki metro hatlarımız kıyıya paraleldi. Bu ise ilk defa içeriye dik olarak uzanıyor. Dolayısıyla tam anlamıyla bir ağdan söz etmek mümkün. Kentin çeperlerinden içeriye ve Körfez’in içine uzanan bir güzergah ortaya çıkacak” dedi. Başkan Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük bir raylı sistem atağı içinde olduğunu vurgulayarak “Çiğli Tramvayı’nı Mart’ta hizmete almayı planlıyoruz. 2023 yılı içinde, muhtemelen Mart-Nisan gibi Narlıdere Metrosu’nun deneme seferlerini başlatacağız.  Kısacası hepsi birbiriyle paralel yürümeye devam edecek. İzmir’in geleceğinde önemli izler bırakacak dev yatırımlar bunlar. Kentin en uzun metro hattı olacak 28 km.’lik  Karabağlar- Gaziemir hattı Halkapınar- Kemalpaşa projelerimiz de var. Kısacası İzmir’i demir ağlarla örmeye devam ediyoruz.

GELECEK YIL İZMİR’DE KOKU SORUNU YAŞANMAYACAK

Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı olan “HORIZON” programından 1 buçuk milyon liralık hibe aldıklarının müjdesini de veren Başkan Soyer, şöyle konuştu:  “882 başvuran kurum arasından 12’si kabul edildi. Bunlardan biri de Çiğli projemiz. Deşarj kanalını değiştireceğiz. Bu hibe ile bu sorunu hemen çözebileceğiz. İç körfeze akan suyu dış körfeze aktaracağız. Yağmur suyu ve pis su kanalı birlikte çalışıyordu. Birlikte arıtma tesisine suyu taşıyordu. Bu durum hem kokuya sebep oluyor hem de sel ve taşkınlar konusunda ağır bir tablo yaratıyordu. Bunları ayrıştırmaya başladık. Önümüzdeki bir buçuk sene içerisinde böylece körfeze akacak kanalların ayrışımını yapacağız ve körfez kirliliğinin önünde geçeceğiz. Koku ile ilgili sorunlardan biri de arıtma tesisinin daha yapılırken tasarım hataları olmasıydı. Çamur kurutma tesisi yapıldığı günden bu yana çalışmamış. Biriken çamur kötü koku yapıyor. Biz çamurları oradaki havuzlara dökmeyi kestik bir yandan da yeniden faaliyete geçmesi için ihale sürecine geçtik. Gelecek seneden itibaren bu sorun çok hafifleyecek, azalacak. Biz yatırımlarımızı yaparken akademisyen ve meslek odalarıyla çalışıyoruz. İzmir’in koku sorunun tarihe karışması için köklü yatırımlarımı var. Bugüne kadar tesis yapıldığından beri yaklaşık 2 buçuk milyon metreküp çamur giderilmesi ve tekrar doğaya kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar var. Deşarj ağzının temizlenmesiyle ilgili çalışmalar var” dedi. HABER MERKEZİ

 

Bakmadan Geçme