Soyer'den 'Kemeraltı' mesajı: Üzerimize düşeni yapmaya hazırız!
Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-TARKEM liderliğinde Re-Pie Portföy Yönetim Şirketi ile kurulan 'İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu'...
Sıla Arabacıoğlu/YENİ İZMİR-TARKEM liderliğinde Re-Pie Portföy Yönetim Şirketi ile kurulan ‘İzmir Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Yatırım Fonu’ Kemeraltı ve çevresi adına kaynak yatırarak yapılacak çalışmalar öncesinde Portekiz Sinagogu’nda tanıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kemeraltı noktasında üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.
‘KEMERALTI’NIN RUHU VAR’
Soyer, bu lansmanın Kemeraltı için önemli bir adım olduğunu söyleyerek, “Bazen doğal akışta sıçramalar görürsünüz, bazen ritim değişir. Bugün de 2 bin 500 yıllık Kemeraltı’nın doğal ritminin değişecek ve sıçrama ile karşı karşıya olacak. Dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi olacak. Kemeraltı bu şehrin kalbi ve geleceğinin Teminatıdır. Bu şehrin herhangi bir yerinde yepyeni yaşam alanları inşa edebilirsiniz ama Kemeraltı’nın ruhu, kokusu vardır. Kemeraltı herhangi bir restorasyon ya da iyileştirme değil içinde yaşayan esnafı ile beraber tazelenme ve yenilenme yaşayacak” açıklamasını yaptı.
‘ÖNCELİĞİMİZ’
Soyer, “Bu hikayeyi başla bir boyuta taşımamak için sebep yok. 20-30 sene sonra çocuklarımız diyecekler ki; ‘Portekiz Sinagogu’nda başlamış hikaye’ O gün bugün. Geleceğin imarı ve tasarımı başlıyor. Türkiye’de dünyaya örnek bir model inşa ediliyor. Herkesin içinde yer aldığı ve birlikte hareket ettiği bir model. 50 bin lira ile bile ortak olunabiliyor, esnafımız buraya ortak olmalı. El birliği ve imece ile büyüyecek bir mücadele başlıyor. Bu soylulaştırma projesi değil, esnafımızın da içinde yer alacağı kalıcı ve sürdürülebilir, geleceğe taşınacak model olacak. Bu da UNESCO ile taçlanacak. Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da bu meseleye katkı vereceğine inanıyorum. 24 saat yaşayacak cıvıl cıvıl bir Kemeraltı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceliğidir. Biz üzerimize düşeni güle oynaya yapmaya edeceği” dedi.
‘DÜNYA MİRASI’
TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler ise Kemeraltı’nın korunması gerektiğinin altını çizerek “Kemeraltı, 2 bin 500 yıllık tarihi boyunca kimi zaman çok önemli olmuş kimi zaman önemini yitirmiş. Özellikle 17, 18 ve 19’uncu yüzyıllarda çok önemli bir hale gelmiş. Ekonomik buhran ve İzmir yangınından sonra önemini kaybetmiş. 2000’li yıllarından başından itibaren alanda bir dizi çalışmalar yapılmış… Biz aslında 2000’li yıllarında başında hukuki alanda çalışmalar görüyoruz. Umuyoruz ve hedefliyoruz ki önümüzdeki bir ay içinde dosyası götürülecek ve 2 yıl içinde dünya mirası olacak. TARKEM bir ilki başarmış. İlk kamu özel iş birliğinde çalışan bir yapı. Basmane bölgesinde konaklama havralar bölgesinde yeme içme ve Kestelli bölgesinde eğitim yatırımı gerçekleştirilen bölgeler var. Biz bunu daha bölgesel bir yapıya büründürme arayışındayız. Elimizde 2 bin 500 yıllık tarih, UNESCO adaylığı, eşsiz lezzetlerimiz günlük 200 bin ziyaretçi var” diye konuştu.
RİP Genel Müdürü Ali Telci Kemeraltı fonu için yola çıkma hikâyelerini anlattı. Terci “Nasıl yola çıkıldık, ben aralarına çok sonradan katıldım. İkinci ortaklarından biriyim, Re Pie şirketinin genel müdürlüğünü yapmaktaydım. İki tane genç 2015 yılında bir tecrübe ile bir araya gelip şirketin temelini i2015 yılında yapmışlar. Ben 2019 yılında aralarına katıldım. 2017 yılında değişim sermayesi yatırımcıları eklendi böylece alternatif fon dünyası dediğimiz bu fon dünyası tamamen kapsar hale geldik. Bu iş birliği bizim için çok kıymetli. Yatırımcı açısından baktığımızda böyle bir fona kira geliri var değer artışı var. Nispeten Kemeraltı fonuna yatırım miktarı ile ortak olmak bir yatımcı aşından çok kıymetli olduğunu düşünüyorum” açıklamasını yaptı.