• Haberler
  • Gündem
  • Spotçuların belini büken mobil uygulama: Kapatılması gerek

Spotçuların belini büken mobil uygulama: Kapatılması gerek

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Enflasyonun etkileri her sokaktaki esnafı ve asgari ücretliyi derinden yaralıyor. Yaklaşan asgari ücret...

Turgay Kılıç/ YENİ İZMİR-Enflasyonun etkileri her sokaktaki esnafı ve asgari ücretliyi derinden yaralıyor. Yaklaşan asgari ücret oturumlarını merakla bekleyen vatandaş, önceki dönemin alım gücüyle şimdiki alım gücü arasında uçurumun olduğuna işaret ediyor. İkiçeşmelik’teki bazı ikinci el alım-satım işletme sahiplerinin enflasyonun gücü karşısında dükkanlarını kapattığına işaret eden Ahmet Doğan, internet ortamında alım-satımlarına isyan ederek “Bizim işlerimizi bitiren asıl etken ikinci el alım-satımın internet ortamında yapılması. Bu uygulama hiçbirimiz için iyi olmuyor. İkinci el eşyaların satıldığı mobil uygulamalarının artmasıyla işletme ve müşteri arasındaki ilişkilerinin azalıyor. Müşteri oturduğu yerden alıyor ve satıyor. Bu uygulamalardan ücret alınması gerek. Ben dükkân kirası ödüyorum, fatura ödüyorum. Uygulamaları ücretsiz kullanıyorlar ve satışlarından da para kazanıyorlar” dedi.

Beyaz eşyada tamir dönemi

Aynı güzergahta bulunan bir başka ikinci el alım-satımı yapan Halil Seçgil ise, dükkân işlerinin azaldığına işaret ediyor. İkinci el alımların sıfır ürünlerin etkilerine oranla tamir edilmesine yönelik arttığına vurgu yapan esnaf Seçgil, “Bir buzdolabı 20 bin lira yapıyor. İkinci el alımlarında ise artış olsa da bu yıl pandemiden daha kötü bir yıl. Pandemide kapandık ama yine de iyiydik. Bu yıl pandemiden de kötü durumdayız. Evindeki bozuk bir beyaz eşyası olan vatandaş yenisi alamıyor artık. Onu getiriyor bize 3 bin liraya tamir ettiriyor. Eskiyen beyaz eşyasını da yeniletmekten öte bir şey düşünmüyor, sık sık yenilemek ve tamir etmek istiyor” diyerek ev ve dükkan kirasının yükü altında ezildiğini açıkladı.

Haber

Ürünlerde dört kat fiyat

Bir diğer esnaf sıfır eşyaların dört kat artması sebebiyle ikinci el fiyatlarının da arttığını anlattı. Alım gücünün zorlandığını aktaran Kenan Oğuz, “Önceki yıllara göre fiyatların bugün dört kat artması sebebiyle kimse gelip de ikinci el dahi alamıyor. Sıfır ürünlerin artmasıyla ikinci el ürünlerin de fiyatı artıyor ve bizler de burada zor durumda kalıyor. Bu dönem bizim en kötü dönemimiz” diyerek hasarlı, sorunlu eşyaların yenilenmesi yerine tamir edildiğine değinerek evli çiftlerin ev kurması için ikinci el eşyalara yöneldiğine işaret ederek “Yeni evlenen çiftler geliyor ve eşyalarını buradan almaya çalışıyor. Çünkü sıfır eşya almaları mümkün olmuyor. Yeni evlenecek çiftelerin dahi ekonomik durumu kötü” dedi.

Haber

Sezgin Batıbey

İkinci el ev eşyası satan Eyüp Açıkgöz’ün yanına sık sık uğrayan engelli vatandaş sobayı çocukların ısınması için onların uyuduğu ortak odaya kuruyor kendisi ise eşiyle kaldığı odada ısınmak için elektrikli ısıtıcı alıyor. Doğalgazlı eve geçmenin güçlüğüne değinen engelli Sezgin Batıbey, “Sık sık ikinci el satışının yapıldığı yerlere geliyorum. 250 veya 300 liralık bir elektrikli soba alabildim. Soba kuramıyoruz, kursak odun bulamıyoruz. Devlet kömür veriyor ama odun vermiyor. Maaşımızı alıyoruz, sağ olsun” dedi.

12 yıldır ikinci el eşyaları alıyor

Engelli vatandaş Batıbey, “Ben 12 yıldır ikinci el eşyaları alıyorum. Emekli malulüyüm ve davul alıp davul satıyorum. İki kızım var. Biri 14 yaşında diğeri ise 9 yaşında. Çocuklarım için soba yakıyorum. Ben ve eşimi için de elektrikli soba aldım. Mecburum, başka çarem yok. Doğalgazlı evde oturma şansımız yok. 4 bin liralık eve kira verdiğimde şükürler olsun deyip geçiyorum” dedi.

Engelli bir vatandaş spotçuda karşılıyor bizi.
İki kız çocuğuyla sobalı evde yaşıyor ve ısınmak için elektrikli ısıtıcı alıyor.
Doğalgazlı eve geçemeyen engelli vatandaş, “Doğalgazlı evde oturamayız” diyerek ekonomiden dert yanıyor.
İzmir 1
? https://t.co/nIWALi7z71 pic.twitter.com/tZDql5qsiD

— Yeni İzmir (@GazeteYeniizmir) December 10, 2023

Özel Haber

Bakmadan Geçme