• Haberler
  • Dünya
  • Srebrenitsa Katliamı'nın 29. yıldönümü anıldı

Srebrenitsa Katliamı'nın 29. yıldönümü anıldı

Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde gerçekleştirilen anma töreninde, katliamı anlatan fotoğraflardan oluşan bir...

Çamdibi Atatürk Parkı içindeki Srebrenica Soykırım Anıtı önünde gerçekleştirilen anma töreninde, katliamı anlatan fotoğraflardan oluşan bir sergi de açıldı. Törene katılan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Bosna Hersek’in bilge lideri Aliya İzzetbegoviç’in “Unutulan soykırımlar tekrarlanır” sözünü hatırlatarak, “Unutmayacak, unutturmayacağız” dedi.

DUYGUSAL ANLAR YAŞANDI

Törende, Türkiye ve Bosna Hersek ulusal marşları okunarak başladı. Anıtın önüne kırmızı karanfiller bırakılarak, soykırım kurbanları anıldı. Törene Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, Zambak Boşnak Kadınlar Derneği İzmir Temsilcisi Vasfija Safic Özsan, İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Esat Yılmaz, Türkiye Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Cemal Şenel ve birçok sivil toplum kuruluşu ile çok sayıda Bornovalı katıldı.

‘’ÇOCUKLAR İÇİN KÜÇÜK KURŞUNLAR’’

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, konuşmasında Srebrenica’da yaşanan soykırımın unutulmaması gerektiğini vurguladı. Başkan Eşki, küçük bir çocuğun katliam günü babasına, “Baba çocuklar için küçük kurşunlar kullanıyorlardır değil mi?” diye sorduğunu belirterek, bu anının kendisini derinden etkilediğini söyledi. Eşki, “Bunlar dünyada hiçbir varlığın yaşamaması gereken duygular” diye konuştu.

Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, her yıl düzenlenen anma törenleriyle Srebrenica’da yaşanan katliamı unutturmamak için çaba gösterdiklerini belirtti. Taşer, “Bizi tek mutlu eden şey, Srebrenica’da yaşananları soykırım olarak tanıyan yeni ülkelerin olması. Dünya’daki soykırımların bir an önce sona ermesi için hep birlikte farkındalık oluşturmamız gerektiğine inanıyorum” dedi.

Zambak Boşnak Kadınlar Derneği İzmir Temsilcisi Vasfija Safic Özsan, Bosna Herseklilerin yalnız olmadığını ve Türkiye’deki soydaşlarının acılarını paylaştığını ifade etti. Özsan, “Türkiye’de acılarımızın paylaşıldığını her sene düzenlenen törenlerde görüyorum. Bu acıyı unutmayan Türkiye’deki soydaşlarımıza saygı ve minnet duyuyoruz” dedi.

İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Esat Yılmaz, binlerce insanın BM’nin koruması altındayken Avrupa’nın ortasında katledildiğini belirterek, “1995 yılında insanlık, yeryüzü tarihinin en korkunç suçuna tanık oldu. Acıyla hatırladığımız bu olay, insanoğlunun geçmişten ders çıkarma konusunda ne kadar yetersiz olduğunu gösterdi” dedi.

ANMA TÖRENİ VE SERGİ

Anma töreni sırasında, katliamı ve yaşanan acıları anlatan fotoğraflardan oluşan bir sergi de açıldı. Sergi, katılımcılara Srebrenica’da yaşanan soykırımın dehşetini bir kez daha hatırlattı. Sergide, katliam sırasında çekilen fotoğraflar ile katliamın ardından yapılan kazılarda bulunan toplu mezarların görüntüleri yer aldı.

Bu duygusal anma töreni, Bornovalılar için soykırım kurbanlarını hatırlamak ve onların anısını yaşatmak için önemli bir fırsat sundu. Başkan Eşki ve diğer konuşmacılar, Srebrenica soykırımının unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini vurgulayarak, bu tür acıların bir daha yaşanmaması için farkındalık oluşturmanın önemini dile getirdiler.

ALİ ÖZKAYA 

Bakmadan Geçme