‘STK'larda kadın temsili yetersiz’
yenikiraz.com'dan Semi Tektaş'ın haberine göre, 31 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel...
yenikiraz.com’dan Semi Tektaş’ın haberine göre, 31 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu’nda Yönetim Kurulu’na ilk kadın iş insanı olarak Işınsu Kestelli seçildi. Kestelli bundan gurur duyduğunu söylerken iş dünyası ve STK’larda kadın temsili açısından bu durumu yetersiz bulduğunu belirtti. İzmir için birçok projeye imza atacaklarını söyleyen Kestelli mevcut projeler hakkında da bilgi verdi.
14 Mayıs milletvekilliği ve 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarını değerlendiren Kestelli, “Türkiye, demokrasi tarihi için çok önemli bir seçim sürecini çok yüksek bir katılım oranıyla tamamladı. Seçmenler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çoğunluk desteğini Cumhur İttifakı’na vererek, yasamada mevcut tabloya güvenoyu gösterdi. 28 Haziran’da ikinci tura taşınan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonucunda ise Recep Tayyip Erdoğan sandıktan bir kez daha güven tazeleyerek çıkıp 13. Cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanımızın, hukukun üstünlüğü ve demokratik değerler ışığında ülkemizin kalkınması ve refahı için milletimizden aldığı bu temsil yetkisini en iyi şekilde kullanacağına inanıyor; yeni dönemin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. İş dünyası olarak seçim sürecine girdiğimiz ilk andan itibaren iki önemli beklentimizi dile getiriyoruz: Güven ve istikrar. Türkiye ekonomisi bugün bir yön ve denge arayışında, bunu hepimiz biliyoruz. Yeni hükümetimizden; piyasalara güven verecek, kırılganlıklarımızı giderecek, üretim kaslarımızı ve rekabet yeteneğimizi güçlendirecek, yatırım ve istihdamı önceleyen, her alanda ileri teknolojiye geçişi destekleyen, ülkeyi bir cazibe merkezi yapacak, öngörülebilir ve sürdürülebilir bir ekonomi modelinin kurgulanması ve uygulanmasını bekliyor ve talep ediyoruz. Ülkemizde hem siyasetin hem iş dünyasının hem de insan kaynağının bunu başarabilecek bilgi birikimi ve yetkinliği var. Meselenin kararlılık, güven ve istikrar olduğunu düşünüyoruz” dedi.
“İLK AYLAR SEÇİM ÖNCESİ BİRİKEN SORUNLARIN BİR YANSIMASI”
Ekonominin başına Mehmet Şimşek’in geçmesi hakkında, “Şimşek daha önce de ekonominin başında görev almış ve son derece olumlu bir performans sergilemişti” diyen Kestelli şöyle devam etti:
“Seçim belirsizliğinin sona ermesiyle birlikte döviz kurları yükselişe geçti ve şimdilik bir noktada dengelendi. Bu piyasalar tarafından zaten beklenen bir şeydi. Özellikle ihracatçı firmalarımız TL’nin aşırı değerlenmesinin rekabet gücümüzü olumsuz etkilediğini belirterek döviz kurunda bir artış beklentisi içerisindeydi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce de ekonominin başında görev almış ve son derece olumlu bir performans sergilemişti. Merkez Bankası’nın başına getirilen Hafize Gaye Erkan’ın başarılarla dolu kariyerinin bu görevine de yansıyacağına inanıyoruz. Seçim sonrasındaki ilk ayları seçim öncesi biriken sorunların bir yansıması olarak görmek lazım.”
“İzmir sanayi, turizm, tarım, ticaret ve hizmet sektörlerinin dengeli olarak geliştiği, sürdürülebilir büyümeyi önceleyen bir kent” diyen Kestelli, “Bu dönemde İzmir’in her alanda yüksek teknoloji ile öne çıkması, fazla büyüyen İstanbul’dan uzaklaşan nitelikli iş gücünü çekmesi, şu anda birbirinden bağımsız olarak işletilen kentteki dört limanın entegrasyonunun sağlanmasıyla yeniden dünyanın en güçlü liman kentlerinden biri olarak öne çıkması, üretici ve ihracatçı kent olarak yükselmesi öncelikli hedeflerimiz. Bunun için kentteki tüm sivil toplum örgütleriyle uyum içerisinde çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“İZMİR TANITILACAK”
İzmir Ticaret Borsası olarak İzmir’e yaptıkları projeler hakkında konuşan Kestelli, “132 yıllık bir büyük çınar olan Borsamız hem köklü gelenekleri olan hem yenilikçi ve öncü karakteriyle kendini var eden bir kurum. Tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaştırılmasını, geleneksel ürünlerimizin Ege’nin yumuşak gücü gastronomi kaldıracıyla değerlenmesini önceleyen çok değerli projeler yürütüyoruz. Örneğin; son çalışmalarımızdan biri olan ve tarımı akıllı teknolojilerle buluşturmak üzere kurduğumuz İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ile tarımın sorunlarına yenilikçi çözümler aramaktayız. Benzer şekilde çiçeği burnunda çalışmamız olan gastronomi / ALAÇATI DENEYİM NOKTASI ile bölgenin gastronomi kültürünü ve ürünlerini, şef etkinlikleri, deneyim rotaları ve tadım etkinlikleri ile ulusal ve uluslararası alanda kamuoyuna tanıtmayı arzuluyoruz. İzmir’deki diğer oda ve borsalarla iş birliği içinde hayata geçirdiğimiz Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında Ege’nin bereketini başta ülkemiz, sonra da tüm insanlığın refahı için sürdürülebilir kılmaya devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.
TOBB’DA İLK KADIN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu’na seçilen ilk kadın iş insanı olan Kestelli, TOBB tarihinde yönetim kuruluna giren ilk kadın olmanın gurur verici olduğunu belirtirken şöyle devam etti:
“İzmir Ticaret Borsası (İTB), Türkiye’nin ilk Borsası. Ben de hem İTB’nin hem Türkiye’deki oda ve borsaların ilk kadın başkanıyım. Rıfat Başkanımızın teveccühü, İzmirli oda ve borsa başkanı dostlarımın teşviki ve TOBB delegelerinin takdiriyle de bu önemli göreve seçildim. TOBB tarihinde yönetim kuruluna giren ilk kadın olmak benim açımdan gurur verici ama iş dünyası STK’larında kadın temsili açısından bu durumu yetersiz bulduğumu da söylemeliyim. Bence Türk ekonomisinin bugünlere ulaşmasında çok önemli görevler üstlenmiş olan TOBB gibi dinamik bir yapının içinde bundan sonra daha fazla kadının sorumluluk alması gerekiyor. Umarım böyle bir geleceğin ilk tohumu olmayı başarırım. Bizler de kadının çalışma hayatında daha fazla yer alması, daha fazla kadın girişimcinin ortaya çıkması, yönetim kurullarında daha yüksek oranda temsil edilebilmesi için çalışmaya devam etmeliyiz. STK’ların başında da daha fazla lider kadının olması gerektiğine inanıyorum. STK’lar kadınlar için iyi bir girişim fırsatıdır. STK’lar kadınların fark yaratabileceği alanlar olduğu için de bunu şahsen çok fazla önemsiyorum. İnsan kaynağına yapılan yatırım, sosyal konular, gelişmişlik farkları, eğitim konularında kadınların daha hassas olduklarını ve önem verdiklerini biliyorum. O nedenle STK’larda kadın temsili çok önemli. Kadınların iş yaşamlarında desteklenmesi ve daha iyi koşullara erişmesi adına çalışmalarımıza da aktif şekilde devam ediyor. Borsamız koordinatörlüğünde çalışmalarını yürüten TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulumuz ile kadınların iş hayatında daha aktif rol alması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesi için çok güzel projeler ve çalışmalar yürütüyoruz.”
REKOLTE FİYATLARI
Zeytin, pamuk, üzüm ve incirde rekolte seviyesi hakkında konuşan Kestelli, “Bölgemizin geleneksel ürünleri olan zeytin, pamuk, üzüm ve incirde rekolte tahmin çalışmaları çok uzun yıllar ilgili kurumların desteği ile Borsamız koordinatörlüğünde gerçekleştirildi. Son yıllarda ise pamuk rekoltesi tahmin çalışmalarına uydu görüntüleri kullanarak uzaktan algılama yöntemiyle Borsamız koordinatörlüğünde devam ediyoruz, üzüm ve incirde Tarım ve Orman Bakanlığı, zeytinde ise Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi tarafından yapılan çalışmalara destek veriyoruz. 2023-2024 sezonu için rekolte çalışmalarına henüz başlanmadı. Yakın zamanda sırasıyla üzüm, incir, pamuk ve zeytinde çalışmalar başlayacak. Şimdiden rekolte ile ilgili bir rakam telaffuz etmek mümkün değil. Ancak, borsamız uzmanları tarafından gerçekleştirilen saha çalışmalarımızdan edindiğimiz genel gözlemimizi paylaşabilirim.
Öncelikle söylemek gerekir ki küresel iklim değişikliği son yıllarda olduğu gibi tarımsal üretimi etkilemeye devam ediyor. Her ne kadar bu yıl bahar aylarında iyi yağış olsa da mevsim kaymaları lokal olarak üretimde etkili oluyor. Örnek olarak geçen hafta İzmir ve çevre illerimizde yaşanan yağmur ve dolu yağışı lokalde olsa zarara neden oldu. Zeytinde geçen yıl tarihi bir üretim gerçekleşmişti. Ancak bu yıl rekoltenin geçen yıla oranla düşük olacağını şimdiden söylemek mümkün. Üzümde de yaşanan lokal dolu olayları nedeniyle bir miktar rekolte kaybı olacaktır. İncir için ise durumun biraz nötr olduğunu belirtmeliyim. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları, son yılların en yağışlı dönemini geçirdi. Bu süreçte havanın serin gitmesi nedeniyle incir ağaçlarının geçtiğimiz yıla göre -tüm bölgede farklılık gösterse de- ortalama 10-15 gün geriden geldiği söylenebilir. Fakat yağışlar nedeniyle ağaçların daha güçlü ve daha canlı bir şekilde geliştiğini göz önüne alırsak sıcakların artmasıyla birlikte incirlerin gelişiminin güzel olacağını bekleyebiliriz. Pamukta ise bahar aylarındaki aşırı yağışlarla beraber gece ve gündüz sıcaklık farklarının yüksek olması sebebiyle ekimlerde ortalama 20 günlük bir gecikme oldu. Yine de aşırı yağışa rağmen bölge genelinde ekim alanı çok fazla bozulmadı. Pamuk verimi konusunda bir tahminde bulunmak için henüz erken ama ekim alanlarında geçtiğimiz sezona göre bir miktar azalma olduğunu gözlemlediğimizi söyleyebilirim. Bu tahminlerimiz bugüne kadar yaşadığımız gelişmeler. Hasat dönemine kadar yaşanacak hava olaylarının hem rekolte miktarı hem de ürün kalitesi üzerinde etkisinin olacağını unutmamamız gerekiyor. Ürün fiyatlarının oluşmasında birçok parametre söz konusu. Arz ve talebin yanı sıra dünya fiyatları, döviz kurları ve üretim maliyetleri fiyat oluşumunda etkili. Önemli olan tarımsal üretimin ekonomik olarak sürdürülebilmesini imkân sağlayacak bir gelirin üreticilerimizin eline geçmesi. Bu anlamda üzüm ve incirde yok ama pamuk ve zeytinde verilen desteklemelerde büyük önem taşıyor. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığımızdan prim miktarlarının belirlenmesinde maliyet artışlarının da göz önüne alınarak üreticimizi memnun edecek bir artışın yapılmasını beklediğimizi ifade etmek isterim” açıklamasında bulundu.
“ALAÇATI DENEYİM NOKTASI”
Alaçatı’da gerçekleştirmekte oldukları ‘gastronomi / ALAÇATI DENEYİM NOKTASI’ hakkında bilgi veren Kestelli sözlerini şöyle noktaladı:
“İki yıl önce, 130’uncu yılımızda Borsa olarak mottomuzu “Tarımın servetini dönüştürmek” olarak belirledik. Gelecek misyonumuz bu. Hem tarımın servetini dönüştürmek hem de dünyada yaşanan büyük dönüşüme uyum sağlamak. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi (İTTM) ve Gastronomi Projemiz bu hedef doğrultusunda şekillendirdiğimiz, uçtan uca tasarlanmış, birbiri ile konuşan ve birbirini tamamlayan nitelikte iki proje. İTTM; tarımsal üretim süreçlerinin geliştirilmesini ve iyileştirilmesini hedeflerken, Gastronomi Projesi; tarımsal ürünlerimizin markalaşmasına ve tanıtımına katkı koyarak tüm değer zincirinin ekonomik gelişimini hedefliyor. Ege’nin yumuşak gücü olarak tanımladığımız yeme içme alanındaki derin kültürünü ve zenginliğini ekonomik, sosyal ve kültürel her açıdan ele alabilmeliyiz. “gastronomi / ALAÇATI DENEYİM NOKTASI”, gastronomi projemizin ilk adımı.
Burası, Çeşme Belediyesi ve İzmir Ticaret Borsası iş birliğinde, yerel ürün, üretici ve paydaşları destekleyecek faaliyetlerde merkez üs işlevi görecek. Bölgenin gastronomik değere sahip ürünleri; entegre iletişim çalışmaları, deneyim rotaları, şef, tadım etkinlikleri ve eğitimleri ulusal ve uluslararası alanda tanıtılacak. Merkezimiz, yerel ürün ve üreticiyi, değer bilen alıcılarla buluşturarak Çeşme -Alaçatı-Ovacık üçgeninin kalbi olacak. Amacımız burada kuracağımız yerel kalkınma modelini kısa sürede Ege Bölgesi’ne yaymak. Buradan başlayacak gastronomi hareketinin, tüm Ege Bölgesi’nin tarım ve turizmle kalkınmasında koşar adımlarla sonuca varacağımız bir yolu bizlere açacağına ve bölge için iyi bir model olacağına inanıyoruz.”
Haber Merkezi