Stratejik Güvenlik Uzmanı TV9 İzmir'e konuştu

Uluslararası ve Stratejik Güvenlik Uzmanı Kemal Kamburoğlu, TV9 İzmir'de Gündem Özel programının sunucusu Özay Yılmaz'ın konuğu...

Stratejik Güvenlik Uzmanı TV9 İzmir'e konuştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uluslararası ve Stratejik Güvenlik Uzmanı Kemal Kamburoğlu, TV9 İzmir’de Gündem Özel programının sunucusu Özay Yılmaz’ın konuğu oldu. Kamburoğlu, Türkiye ve dünya gündemine ilişkin stratejik çıkarımlarını paylaştı.

Kamburoğlu hedef ülkeler arasında Türkiye’nin de bulunduğunu söyledi. Kamburoğlu, ‘‘Hedef ülkeler Türkiye, Suriye, Irak ve İran var, yapılmak istenen ise Kürdistan’ı kurmak. Aradan 100 yıl geçse de ABD’nin bir sahibi var; o da Pentagon. Demokrasinin en geçerli olduğu yerde, pentagon ABD’nin sahibidir. Rockfeller gibi aileler pentagona parasal güç sağlar. ABD savaşın yayılmasını istemiyor çünkü Asya Pasifik’e yönelmeyi hedefliyor. ABD bitsin istiyor ancak Netanyahu durmuyor.

‘‘ABD SINIRLARI DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR’’

Kamburoğlu Kuzey Irak kelimesinin hatalı bir kullanım olduğunu söyleyerek açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Kuzey Irak tabiri sıkıntılı. Irak’ın kuzeyi demek gerekiyor. Bunu tespit ettiğinizde büyük resmi görürsünüz. Emperyal yapı tarafından arzu edilen kasıtlı olarak dillerine ve zihinlerine yerleştirilmeye çalışılan bir kavram. Çünkü önce algıları sonra olguları yönetirsiniz. İşin doğası budur. Terörle mücadelede, iki NATO müttefiki olmamıza rağmen ABD ile savaşıyoruz. ABD’nin sınırları değiştirmek istediği açıktır. Bunu artık ilkokul çocukları bile biliyor. Garnizon Kürt devleti kurmaya çalışıyorlar. Irak’ın kuzeyinde, İran’dan Suriye’den ve Türkiye’den toprak alarak Büyük Kürdistan’ı kurmayı arzuluyorlar. Kuzey Irak derseniz Kuzey Irak Federe Kürt Devleti daha kolay. Bu tanım bu yüzden bu ifadeyi kullanıyor.

‘‘GÜNDÜZ KÜLAHLI GECE SİLAHLI’’

Pençe Kilit Operasyonunda şehit düşen askerlerimizle ilgili de konuşan Kamburoğlu, ‘‘Sınırımızdan 37 km doğuda Amadiye kasabası çok enteresan bir arazidir. Dik vadiler, sarp ve dik dağlar vardır. Hava olayları yarım saatte bir değiştiğinden meteorolojik tahminlerde bulunmanız da zordur. Amadiye’de terör saldırısına uğrayan üssün bulunduğu alanda 2 metre kar vardı. Hava saatlerinin yarım saatte bir değiştiği bir bölge olduğu için meteorolojik tahminleriniz orada tutmaz. Teröristler bunu biliyor ve orada yaşıyor. Gündüz külahlı, gece silahlı olan teröristleri tanıyamıyorsunuz. Aslında üs bölgesinde toprağa gömülü hareket sensörleri, gece görüş tribünleri. Fakat öyle bir hava şartı oluyor ki bunların hepsi devre dışı kalıyor. PKK’nın bu koşullarda tek başına yardımsız bu operasyonu yapması imkansız. Amerika çok ikiyüzlü. Kandil’deki PKK’yı terör örgütü listesinde tutarken PYD YPG’yı tutmuyor’’ dedi.

‘‘TEÇHİZATI ABD VERMİŞ’’

Ard arda yaşanan terör saldırıların gerçekleşme şeklinden bahseden Kamburoğlu, teröristlerin 5 metreye kadar geldiklerini askerimizin hava koşullarından dolayı fark edemediğini söyledi. Kamburoğlu, ‘‘Resmi olmayan kaynaklara göre adamların elinde her türlü ABD’ye ait görüş cihazları, kaskları olduğu ifade ediyor. PKK’nın kask kullandığını görmedim. Demek ki teçhizatı ABD vermiş. Benim görüşüme göre paralı askerleri de takviye ettiler. Belki de fiilen katılıp idare ettiler. Ama şunu çok iyi biliyoruz ki ABD bu insanlara helikopter verip helikopter kullanmayı öğrettiler. Kahraman evlatlarımız ABD’nin desteğiyle 21 evladımız şehit edildi. Aynı yerde verdik şehitlerimizi’’ şeklinde konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için istihbaratın oldukça önemli olduğunu vurgulayan Kamburoğlu, dünya genelindeki istihbaratın yüzde 90’ının açık olduğunu ifade etti. Kamburoğlu, ‘‘TSK istihbaratta ne kadar etkili bilmiyorum. Dünyadaki istihbaratın yüzde 90’ı açıktır. Mesleği bulmayan insan haberi istihbarat gözüyle değerlendiremez. İstihbaratçı istihbaratın yüzde 90’ını zaten alır. Hem sizi korur hem de gelecekte yapacağınız hamle için hasmın imkanı ve kabiliyetini söyler. 15 Temmuzdan sonra istihbaratın tek elde toplanması istendi ve MİT’e yetki verildi. MİT teşkilatı güzel çalışıyor ancak istihbaratı kullanacak kişinin elde etmesi gerekir. En doğrusu budur. ABD’de 17 ayrı istihbarat örgütü var’’ dedi.

‘‘ASKERİ HASTANELER TEKRAR AÇILMALI’’

Askeri hastanelerin tekrardan açılması lazım. Hat cerrahisi çok önemli bunu sivil üniversitelerde veremezsiniz. Askeri hekim önce asker sonra hekimdir. Yazın tatile gitmez kampa gidip askeri eğitimler alır. Mezun olduktan sonra TSK’da kıtaya gönderilir tabip teğmeni olur, ambulans bölük komutanlığı yapar. Askerle kıtanın içinde iç içe olur. Askerle bütün şartları yaşar. Dünyada askeri sağlık sistemi olmayan bir ordu yoktur. Tahliye ve tedavi zincirinin önemi var. Askeri hekim harp şartlarını ilgilendiren tıbbi bilginin uzmanıdır. Bunu sivil doktorlar yapamazlar. Ayrıca oraya gittiğinde doktorum diye beyaz önlükle gezemez. Aynı asker gibi gider. Bunun varlığı askere de güç veriri. Moral ve motivasyon veriri.

Aysun Güler

Bakmadan Geçme