Sürdürülebilirlik raporu başarı getiriyor
SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, 'Yeşil dönüşümün sağlanabilmesi için şirketlerin ölçülebilir taahhütler vermesi ve şeffaf bir şekilde raporlaması hem bilinirlik hem de örnek teşkil etmesi açısından kıymetli' dedi
İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD Türkiye) yedi yıldır PwC Türkiye iş birliğiyle, çatı örgütü Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBCSD) ve Radley Yeldar’ın geliştirdiği metodoloji kapsamında oluşturduğu Reporting Matters Türkiye 2023 Raporu kamuoyu ile paylaşıldı.
SKD Türkiye üyesi şirketlerin raporladığı finansal olmayan bilgilerin küresel raporlama standartlarına uygun hazırlanması, daha şeffaf ve bütüncül olmasını sağlama hedefiyle yürütülen Reporting Matters projesine katılan şirketlerde geçen yıla göre 1,5 kat artış oldu. 2023’de 75 üye şirketin raporları SKD Türkiye ve PwC Türkiye analistlerince değerlendirilirken, güçlü ve gelişime açık yönleri bire bir geri bildirim seanslarıyla şirketlerle paylaşıldı. Genel sonuçların, raporlama trendlerinin ve iyi uygulama örneklerinin yer aldığı Reporting Matters Türkiye 2023 raporu, güven oluşturan raporlama için etkili adımlar atılması gerektiğini ortaya koydu.
Reporting Matters Türkiye 2023 raporunun tanıtım toplantısında açıklamada bulunan SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ediz Günsel, etkili raporlama yapmanın, iklim kriziyle mücadelede gerçek ilerlemeyi göstermek adına iş dünyası için hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Sürdürülebilirlik yolculuğunda en önemli adımlardan biri sürdürülebilirlik raporlamasıdır. Şeffaf ve etkili raporlama, iklim kriziyle mücadelede kaydedilen gerçek ilerlemeyi göstermesi yönünden iş dünyası için hayati öneme sahip. Gerçek bir yeşil dönüşümün sağlanabilmesi için şirketlerin ölçülebilir taahhütler vermesi ve şeffaf bir şekilde raporlaması hem bilinirlik hem de örnek teşkil etmesi açısından kıymetli. Şeffaf raporlama şirketi yatırımcılar nezdinde de üst sıralara taşıyarak rekabette avantaj sağlıyor. Biz de bu noktadan yola çıkarak 2017’den bu yana Reporting Matters Projesi’ni üyelerimizin fayda sağlaması amacıyla ülkemize kazandırdık. Projemizin yedinci yılında metodolojimizi güncelledik ve 75 üye şirketin raporunu değerlendirdik. Yaptığımız analizlerde bilimsel temelli hedeflerle performansın iyileşmesi gerektiği ön plana çıktı. Artık yalnız raporlama yapmak yeterli değil, şirketlerin etki yaratması gerekiyor. Bu nedenle raporun temasını ‘Zorlu Dönemlerde Etki Yaratmak’ olarak belirledik. 2023 yılında metodoloji kapsamında yapılan geliştirmeler, şirketler için zorluklar getirse de şirketler başarılı uygulamalarına devam etti. Yılın genel ortalama puanının yüzde 60,7 olarak gerçekleşmesi, Reporting Matters metodolojisi doğrultusunda alınan geri bildirimlerin şirketlerin raporlarına olumlu yönde etkisi olduğunun önemli bir göstergesi oldu” dedi.
Günsel, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları'nın (TSRS) yayımlanması ve sürdürülebilirlik raporlarına denetim zorunluluğu getirilmesinin, kamu güveni ve şeffaflık oluşturulması açısından çok önemli gelişmeler olduğunu ifade ederek, KGK’nın raporlamalarda ilk yıldan geçerli olmak üzere güvenceyi zorunlu hale getirmesinin ülkemizde sürdürülebilirlik raporlamasında önemli bir yol kat edilmesi yönünden oldukça gurur verici bir gelişme olduğunu vurguladı.
Etkinliğin açılış konuşmacılarından Entegre Raporlama Türkiye Derneği (ERTA) Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Güler Aras, “Reporting Matters, kurumlara sürdürülebilirlik raporlarının niteliğini ve kalitesini görebilmek, gelişim alanlarını öğrenebilmek için güzel fayda sunuyor. İklim değişikliğinin etkilerinin herkes tarafından görünür hale gelmesiyle, bu alanda alacağımız aksiyonların niteliği artmış oldu. Amacımız, sürdürülebilirlik raporlamasındaki regülasyon ve standartlara uymanın da ötesine geçerek kurumlarda ve hayatımızda iş yapma şeklimizin odak noktası haline getirmek olmalı. Tüm standartların tek bir raporlamada toplanacağı, finansal ve finansal olmayan raporların tek bir rapor haline geleceği bir geleceğe doğru ilerliyoruz. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) ve denetim zorunluluğu gibi gelişmeler sayesinde Türkiye pek çok ülkeye göre daha ileriye taşındı” dedi.
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK) Başkanı Dr. Hasan Özçelik, “Raporlarını değerlendirmeye alan şirketleri kutluyorum. KGK dünyada öncü ülkelerden biri olarak Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nı yayınladı. TSRS 1 ve TSRS 2’nin sunduğu yapı, şirketlerin sadece yerel pazarda değil, uluslararası arenada öne çıkmasına katkıda bulunacak. Şirketlerin raporlamada finansal önemliliğin ötesine geçip, çifte önemlilik prensibiyle yaklaşım benimsemesi, şirketlerin temel finansal risklerini ve operasyonlarının çevresel etkilerini kapsamlı değerlendirmesi olanağını sunuyor. İleride zorunlu hâle getirilmesi planlanan süreç, iş dünyasında uzun vadeli bir vizyon geliştirilmesine fırsat sağlayacak. Raporlamanın diğer unsuru olan dış güvence mekanizması, hesap verebilirlik düzeyinin güçlenmesi ve paydaşlara doğru bilgi sunulmasına katkıda bulunacak. AB gibi ülkemizde de sürdürülebilirlik raporlamasına getirilen denetim zorunluluğunun küresel iş dünyasında standart hâle gelmesi, raporlama pratiğine yön verecek” dedi.
ERTA Yönetim Kurulu Başkanı Prof Dr. Güler Aras’ın yönettiği panelde KGK Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Gülşah Günay, CDP Türkiye Ülke Müdürü Mirhan Köroğlu Göğüş, EY Türkiye İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Ece Sevin, PwC Türkiye Denetim Hizmetleri Şirket Ortağı Evren Sezer, Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak ve KPMG Denetim ve Güvence Hizmetleri Şirket Ortağı Şirin Soysal raporlamaya yönelik bilgi paylaştı.
REPORTING MATTERS TÜRKİYE 2023 RAPORU ANA BULGULAR
• Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) ile birlikte Reporting Matters metodolojisi de çifte önemlilik ve dinamik önemlilik konusunu gündemine aldı.
• Güncellemelerde en çok sera gazı emisyon azaltımı ve doğa/biyoçeşitlilik konusunda bilimsel temelli hedefler verilerek performans iyileşmesi gerçekleştirilmesi konuları ön plana çıktı.
• Reporting Matters projesine 11 ana sektör, 45 farklı alt sektörden şirket katılım gösterdi.
• Güvence kapsamı alan şirketler için sınırlı güvence olurken, 5 şirket öncelikli konuları ile ilgili anahtar performans göstergeleri için dış güvence aldı. Makul güvence gelişime açık alanların başında yer aldı.
• Çifte önceliklendirmeyi gündeme alan şirketlerin başlangıç aşamasında olduğu görüldü.
• Projeye katılan üyelerden alınan geri bildirimler, üyelerin Reporting Matters projesinden faydalandığını gösteriyor.