Süt dişlerinin ömrü nasıl uzatılır
Bebeklerin ilk dişleri de ilk sözleri, ilk adımları ve ilk gülüşleri gibi özel. Bebeğinizin dişleri çıkmaya başladığında, diş sağlığını korumak için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar var. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi
İlk süt dişlerinin 6-12 aylık dönemlerde çıktığını ve süt dişlenmenin genellikle alt keser dişlerle başladığını ifade eden Dt. Nurgül Demir "Bebeğimin dişlerini ne zaman fırçalamaya başlamalıyım?" sorusu sıkça sorulur. Amerikan Pediyatrik Diş Hekimleri Derneği’nin yönergelerine göre, ilk dişler çıkmaya başladığı andan itibaren, 3 yaşına kadar pirinç tanesi büyüklüğünde florlu diş macunu ve bebekler için özel diş fırçası kullanılarak günde 2 kez fırçalanmalıdır. Ön kesici dişler 6-7 yaşlarına kadar ağızda kalması gereken dişlerdir. Bu dişler estetik görüntü dışında, konuşmanın öğrenilmesi ve seslerin düzgün çıkarılması açısından da önemlidir. Kesici dişler, erken çocukluk çağı çürüklerinden en çok etkilenen dişlerdir. Erken çocukluk çağı çürükleri olarak bilinen biberon çürüklerini önlemek için, diş fırçalama alışkanlığı bebeklik döneminden itibaren oluşturulmalı, çürük yapıcı gıdalardan kaçınılmalı ve çocuk diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Çürük riski taşıyan bebekler için koruyucu diş hekimliği programları, erken diş kaybını azaltmada önemli rol oynar.” dedi.
KULLANILAN ÜRÜNLERE DİKKAT
“Bebeğinizin dişleri çıkarken, kullanılan kaşık, biberon ve emzik gibi araçların bebeğe özel olması gerekir” uyarısında bulunan Dt. Nurgül Demir “Çürük bakterisi yetişkinlerden bebeklere geçebilir. Bu nedenle, bebeğin ağız kenarlarından öpmek veya mamanın sıcaklığını kontrol etmek için bebekle aynı kaşığı kullanmak gibi alışkanlıklar çürük bakterisi bulaşma riskini artırabilir. Biberon ve emziklerin temizliğine dikkat edilmeli, bal veya pekmezle tatlandırılmamalı. Bebeğin ağzında şekerli besinle uyuması biberon çürüklerine neden olabilir. Anne sütünün şeker içeriği göz önünde bulundurularak, her emzirmeden sonra bebeğin ağzı temiz bir gazlı bezle silinmeli veya bolca su içirilerek süt artıklarının ağızda kalması engellenmelidir.” açıklamasında bulundu.
İlk süt dişlerinin genellikle şikayet vermeden çıktığını anlatan Nurgül Demir “Ancak süt azı veya köpek dişler çıkarken durum değişebilir. Bebekte diş sürmesine bağlı yüksek ateş, diş etinde şişlik, kızarıklık, morarma, iltihaplanma veya yemek yerken ağrı gibi şikayetler oluşursa, en doğru yönlendirmeyi yapan çocuk diş hekimi olmalı. Dişlenme jellerinin kullanımı ezbere yapılmamalı. Nemli, soğuk steril gazlı bezle diş bölgesine masaj, şikayetleri gidermede yeterli olabilir” dedi.
Dt. Nurgül Demir bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde özetledi;
-İlk süt dişlerinin çıkmaya başladığı 6-12 aylık dönemden itibaren, dişler florlu diş macunu ve diş fırçası kullanılarak günde en az 2 kez fırçalanmalı.
-Yetişkinlerden bebeklere çürük bakterisi bulaşmasını engellemek için; kullanılan kaşık, biberon gibi araçların temizliğine özen gösterilmeli ve kesinlikle ortak kullanılmamalı.
-Bebeğin bal, pekmez gibi şekerli besinlerle tatlandırılan emzik veya biberonla uyuması biberon çürüklerine neden olabilir.
-Diş sürmesine bağlı şikayetler için ilaç kullanımına mutlaka bir çocuk diş hekimi karar vermeli. Dişlenme jelleri diş hekimine danışılmadan kullanılmamalı.
-Düzenli çocuk diş hekimi kontrolleri ile, bebeğin çürük riskine göre planlanan koruyucu tedaviler, çocukluk döneminde diş çürüklerinin hastalık boyutunda karşımıza gelmesini önleyerek büyük sağlık ve maddi problemlerin önüne geçer.