Süt üretimi 21 milyon tona düştü

Semi Tektaş/Yeni Kiraz  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı verilere göre Nisan ayında kırmızı et üretimi yüzde...

Süt üretimi 21 milyon tona düştü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Semi Tektaş/Yeni Kiraz 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı verilere göre Nisan ayında kırmızı et üretimi yüzde 12 artı. Yaşanan bu artışın sebebinin süt üreten hayvanın kesimi olabileceği uzmanlar tarafından konuşuluyor. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit süt ve süt ürünleri ihracatındaki sıkıntıların iç piyasayı etkileyebileceğini söylerken Eski Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi, süt üretimin düşmesinin nedenin dişi hayvanların kesime gitmesi ciddi oranda etkilediğini söyledi.  

Çiftçimiz zor koşullarda üretim yapıyor ama karşılını alamıyor diyen Çiftçi, “Ekonomide ve tarımdaki yanlış politikalar, üreticiyi, tüketiciyi ve satıcıyı zor duruma sokuyor. Hayvancılıkta maliyetlerin artması çiftçiyi başka alanlara yönlendiriyor. Özellikle süt hayvanları kesime gönderildi. Süt üreticileri hayvanlarını kesime gönderdi ama yine de kazanamadı” değerlendirmelerinde bulundu. 

Haber

ÜRETİM VAR AMA İHRACAT YOK 

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, tere yağı ve süt ihracatındaki kısıtlamalar nedeniyle stokların azaldığını söyledi. Girit,” Tereyağı ve süt tozu ihracatındaki kısıtlama piyasaları sıkıştırıyor. İhracat olmayınca üretimde azalıyor buna bağlı olarak. İç piyasalardaki alım gücü düşüyor bunun sonucunda, 60 liraya alınan 1 kg ürün bir anda 120 liraya yükseliyor. Üretici üretiyor ama satamıyor, satamayınca üretmekten vazgeçiyor, günün sonunda fiyatlar fail, alım gücü ise zayıflıyor” şeklinde konuştu. 

STOK SIKINTISI YOK AMA.. 

Fiyatlar normalin üzerinde diyen süt ve süt ürünleri satan şarküteri esnafı Bilge Avcı, “İnsanlar daha çok kampanyalı ürünleri takip edip satın alıyorlar. Günün yarı cirosunu kampanyalı ürünlerden sağlıyoruz” ifadelerini kullanırken stoklar ile ilgili bir sıkıntılarının olmadığını söyledi. Bunun sebebini ise şöyle açıklıyor;” Stok sıkıntımız yok ama paranız varsa. Talebe göre ürün alıyoruz. Peşin paran varsa ürün var. Borç ile ürün satamıyoruz çünkü durmadan zam geliyor, bizimde bunu karşılaşmamız gerekiyor. Tüm ürünlerde geçerli bir durum. Gün içinde bir çok insan fiyat sorup gidiyor artık” 

Haber

“HERKES KAMPANYA TAKİP EDİYOR” 

Süt ve süt ürünleri satan şarküteri esnafı Erdem Ayten, stok sıkıntılarının olmadığının bunun sebebinin ise her şeyi günlük almaları olduğunu belirtirken şöyle devam etti; ”Sattığımız ürünün yerine yenisini koymakta zorlanıyoruz. Sürekli değer kaybettiği için fiyat farkı oluşuyor. Ürünleri talebe göre alıyoruz.Artan fiyatlar stoklarımızı eritiyor, bugün üç kilo stoğumuz varsa yarın üçü tamamlamak için ya daha fazla para koyuyoruz yada iki tane alıyoruz. Bu döngü sürekli böyle değişiyor, bire düşüyor, yükseliyor. Aynı stoğu korumak için sürekli cebinizden para koymanız gerekiyor. Stoksuz çalışıyoruz bizde. Alım gücü ortada yok herkes kampanya takip ediyor.” 

SÜT ÜRETİMİ AZALDI 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı verilere göre 2021 yılında 23 milyon 200 bin 306 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2022 yılında yüzde 7,1 azalarak 21 milyon 563 bin 492 ton oldu. Bir önceki yıla göre manda sütü üretimi yüzde 31,5, keçi sütü üretimi yüzde 13,2, inek sütü üretimi yüzde 6,8 ve koyun sütü üretimi yüzde 6,7 azaldı. (M.T.) 

Haber Merkezi 

Bakmadan Geçme