Süvari bayıldı! Efendi olmayınca…

Türkiye Denizciler Sendikası yolcu gemilerinde kaptan harici en az 1 gözcünün bulunması gerektiğini söylüyor. TURYOL Yönetim...

Süvari bayıldı! Efendi olmayınca…
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye Denizciler Sendikası yolcu gemilerinde kaptan harici en az 1 gözcünün bulunması gerektiğini söylüyor. TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı ise ‘Allah korudu, kaptan haricinde bir kişiye daha gerek yok’ diyor. İzmir Büyükşehir’in adayı da ‘şu aşamada konuşmam doğru değil’ derken, Büyükşehir ise biz sözleşme yaptık, denetleme yetkimiz yok’ cevabını veriyor.

Bostanlı-Konak seferini yapan 80 kişiyi taşıyan Mustafa Günay yolcu gemisi, 9 Ocak 2024’te 17.40 seferini yaparken, kaptanının tansiyonu düşüp bayılması nedeniyle rotadan çıktı ve kıyıya çarptı. Gemide hasar meydana gelirken yolcular da büyük panik yaşadı. Kazada yaralanan olmadı. Konuyla ilgili farklı kurumlar görüşlerini paylaştı. 

”1 GÖZCÜ ŞART”

Türkiye Denizciler Sendikası, ‘‘Yolcu gemisinde kaptan haricinde en az 1 gözcünün bulunması gerekiyor. TURYOL bizim sendikamıza bağlı bir firma olmasa da usulen böyle olması lazım, firmanın nasıl çalıştığını bilmiyorum’’ dedi. 

”ALLAH KORUDU”

TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: Gemi Adamları Yönetmeliği çerçevesinde bir gemide olması gereken gemi adamı mevcuttu. İkincisi de liman içerisinde 10-15 dakikalık sefer yapan gemilerde köprü üstünde ikinci bir kişinin bulunmasına gerek yok. Köprü üstünde ikinci bir kişinin olması iyi olur, ancak köprü üzerinden zorunlu olmayan ikinci kişinin olmayışıyla ilgili yaptırım yapabilme imkanımız yok. Kaptanımızın tansiyonu düştü ve bayıldı. Bu herkesin başına gelebilecek bir durum. Allah korudu, faciayı ucuz atlattık.

”KONTROLÜ BİZ DE DEĞİL”

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise, ‘‘Kaza yapan gemi belediyemize ait değil. TURYOL’a ait bize dışarıdan taşeron hizmeti veren bir firma. İZDENİZ şirketine sözleşme kapsamında hizmet veriyor. Soruşturmayı Liman Başkanlığı yürütüyor. Edindiğimiz bilgiye göre şunu söyleyebiliriz: 2Gemilerin, gemi adamlarıyla donatılmasına ilişkin yönerge kapsamında istenen yeterlilik ve sayıda yönergeyle donatılmaktadır. Bu yönergeye göre bu tip yolcu gemileri 1 sınırlı kaptan, 1 güverte personeli, 1 de makine personeli ile donatıldığında Liman Başkanlıkları geminin denize elverişlik belgesi vermektedir. Bu deniz kazasının soruşturmasını yürüten İzmir Liman Başkanlığı’ndan da teyit edilebilir. Kazanın sorumluluğu belediyeye ait olmadığı gibi gemilerin personeli, işletmesinin denetlemesi de bize ait değil’’

”EN AZ 3 KİŞİ OLMALI”

Denizcilik İşletmeleri Müdürlüğü üst düzey yetkilisi konuya ilişkin soruşturmanın mutlaka Liman Başkanlığı tarafından başlatılacağını söyledi. Yetkili açıklamalarına şöyle devam etti: Normal şartlarda köprü üstünde kaptan haricinde iki kişinin daha olması gerekiyor. Kaptana bir şey olması durumunda ikinci personel kaptana müdahale ederken, üçüncü personel ise gemiyi koordine etmekle yükümlü oluyor.

Aysun Güler

Bakmadan Geçme