- Haberler
- Kültür-Sanat
- Tespih tanelerine sanat işliyor!
Tespih tanelerine sanat işliyor!
İzmir'de yaşayan İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, tespih tanelerine Kur'an-ı Kerim cüzlerini ve Osmanlı padişahlarının portrelerini işliyor. Kamalı, eserlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani'ye hediye edildiğini aktardı.
İzmir’de yaşayan İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, el emeğiyle tespih tanelerine Kur’an-ı Kerim cüzlerini ve Osmanlı padişahlarının portrelerini işleyerek sanatsal bir zenginlik sunuyor. Kamalı, eserlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani’ye hediye edildiğini ifade etti.
Minyatür sanatını çocukluk yaşlarında ailesinden öğrenen Kamalı, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu olmasına rağmen sanatla olan bağını hiç koparmadı. Yaklaşık 6 yıldır Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki atölyesinde tespih üzerine işlemeler yapıyor. Hem yurtiçinden hem yurtdışından gelen özel siparişlerle çalışmalarını sürdüren Kamalı, eserlerinde Kur’an-ı Kerim cüzleri, Osmanlı padişahları ve en güzel camilerin görsellerini işliyor.
MİNYATÜR SANATI VE TESPİHLER
Kamalı, 50 yıldır minyatür sanatıyla uğraştığını ve tespih taneleri üzerinde çalışmanın kendisi için büyük bir keyif olduğunu ifade ederek, “Akademik eğitimim benim mühendislik alanındaydı. Ama bütün hayatım boyunca en çok zevk aldığım, mutlu olduğum, hem mesleki olarak hem de hobi olarak yaptığım minyatür sanatıyla uğraştım. İzmir'in en eski minyatür sanatçılarından birisiyim. Benim için tespihler, o küçük taneler, habbeler üzerine çalışmak gerçekten çok keyifli. Mikro art olarak bunları yapmak başlangıçta çok kolay olmadı. Çünkü bombe bir yüzeyi var. Benim için çok özel bir çalışma” diye konuştu.
“600 SAYFAYI, 990 HABBEDE İŞLEDİM”
Kamalı, tespih tanelerine Kur'an-ı Kerim'i işlediği eseriyle gurur duyduğunu vurgulayarak, bu projenin yaklaşık altı yıl sürdüğünü belirterek, “Kur'an-ı Kerim 30 cüzden oluşuyor. Her cüz 20 sayfadan oluşuyor. Ben her bir cüzünü bir tespihe yazdım. Bir tespihin habbesine, bir Kur'an-ı Kerim'in sayfasını yerleştirdim. Bu çok kolay olmadı. Çok küçük yazmakla ve 33’üncü habbeye geldiğinizde, o cüzün bitmesini ayarlamak, o büyüklükte yazmak oldukça deneme ve yanılma gerektirdi. Şimdiye kadar en gurur duyduğum eserimdir. Sanırım dünyada daha önce yapılmamıştır. Bütün Kur'an-ı Kerim'i, yani yaklaşık 600 sayfayı, 990 habbede işledim. Sadece yazıdan oluşmasın diye diğer tarafını 990 tane, en güzel camileri seçerek işledim. İkisinin arasında bir boşluk olsun diye de tezhip işledim” ifadelerini kullandı.
GENÇLERE YÖNELİK ÖNERİLER
Minyatür sanatının hem Türk hem İslam kültürü için önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Kamalı, bu sanatın gençlere daha fazla yaygınlaştırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Kamalı, eserlerinin birçok sergide yer aldığını ve bu sergilere katmaya devam edeceğini söyledi.