Taklit mücevherler yazın cilt düşmanı

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Genellikle yaz aylarında imitasyon takılara rağbet artıyor. Küpeler, yüzükler,...

Taklit mücevherler yazın cilt düşmanı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni İzmir Gazetesinden Şaha Çimen’in haberine göre, Genellikle yaz aylarında imitasyon takılara rağbet artıyor. Küpeler, yüzükler, kolyeler görüntüleriyle çok cazip gelebiliyor ancak bu ürünler içerdikleri kimyasal katkı maddeleri nedeniyle sıcak havayla birlikte vücutta kalıcı hasar bırakabiliyor.

Özellikle nikel içren takılar beraberinde bazı sağlık sorunlarını getirebiliyorlar. Doğru müdahale yapıldığında kolaylıkla atlatılan bu sorun ihmal edildiği takdirde kişilerde hayatı çekilmez kılabiliyor.

Haber

Uzman Dermatolog Dr. Emine Özge Ayabakan

bu konuda oluşabilecek sorunları, sorunların çözümünü, hangi ürünlerin alerjiye sebep olduğuna dair birtakım bilgilerin yanında aynı çeşitli uyarılarda da bulundu.

‘Alerjik ürünler’

Takıların içindeki nikel alışımları varlığından bahseden Dr. Ayabakan, alerji yapan takılar türlerinin hangileri olduğunu ve bunun neyden kaynakladığını şöyle açıkladı:
“Çelik, altın, gümüş olmak üzere hepsinde belli oranlarda nikel olur ve nikel dediğimiz element alerjik reaksinu çok tetikler. Onun dışında başka maddeler de alerji yapar, ama en çok alerjiye sebebiyet veren nikeldir. Bu nikel maddesi birçok alışım olarak kullanılır. Takılar genellikle alışımdır, yani çoklu minerali birleşir. Onun için altın takısında da nikel vardır. Her takı alerji yapabilir, ama daha çok imitasyon dediğimiz takılarda var olan boya maddelerinden dolayı bu durum oluşur. Bu da boyaların kimyasal içermesinden kaynaklı olur. Genelde imitasyonlarda nikel çok fazladır. Sahte ürünlerde çok fazla boya maddesi ve nikel olduğu için daha fazla alerji yapar”

Altın ve gümüş

Her takının alerji yapabileceğini söyleyen Ayabakan, “Alerji yapmayan takılar diye bir garanti veremeyiz. Öyle bir garanti verebilmek için kişilerin alerjik yapılı olmaması gerekir. Bir altın da alerji yapabilir. Kişi çok alerjik yapılıysa altın da takamayabilir. Bunun böyle olup olmadığını alerji testiyle doğrulaması gerekir. Ancak genelde altın ve gümüşte saflık daha fazladır. Ondan dolayı onların alerji yapma riski çok daha düşüktür” diye konuştu.

Alerji belirtileri

Sahte takılardan kaynaklı meydana gelen alerjik reaksiyonların belirtileri üzerinde duran Ayabakan, “Belirtiler kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, ciddi anlamda şişme şeklinde kendisini gösterir. Bu şişme tüm vücuda yayılabilir. Biz buna ürtikerler reaksiyon diyoruz. Kurdeşen çıkarma gibi. Ancak bunlar belli bir yerde oluşur. Zamanında doğru müdahale alınmazsa daha da yaygın olabilir” dedi.

Takı alerjisinin bir tedavisi olduğunu ifade eden Dr. Ayabakan, bu rahatsızlığın ilâç tedavisiyle düzelebileceğini söyledi. Bunun için öncelikli olarak alerjisi olan bireylerin bunu fark edip doktora başvurmaları noktasında sorunun ortadan kalkacağına işaret ederek, kişilerin bunun farkında olmasının da bir tedavi olduğunu belirtti. Erken önlem alınmazsa estetik acıdan vücutta sorunlar meydana gelebileceğini ifade eden Ayabakan, “Bir bölgede oluşan alerji tüm vücuda yayılır. Bu artık onun sürekli olarak yaşamak zorunda kalacağı bir sorun haline gelir” diye de ekledi.

Sıcaklık alerjiyi tetikliyor

Kişinin kaşıntılı, döküntülü bir durumu varsa kesinlikle güneşe çıkmaması konusunda uyarıda bulunan Uzman Dr. Emine Özge Ayabakan,
“Kişinin zaten böyle bir rahatsızlığı varsa güneşten sakınması gerekir. Özellikle de takılarla güneşe çıkmaması büyük önem taşır. Çünkü güneş bunu tetikler. İçinde bulunduğumuz sıcak yaz günlerinde bu durumla daha çok yüzleşiriz. Hatta kişi kendisinde böyle bir rahatsızlığın olduğunun farkındaysa takı takmaması gerekir. Takının vücutta uzun süre durması, havanın sıcak olması, terleyen bir vücuda sahip olunması alerjik reaksiyonları daha çok olur. O bölge takıyla birlikte terleyeceği için terle birlikte o alerji tetiklenir. İllaki takı takması gerekiyorsa da özellikle kolye tarzı ürünleri kıyafetlerin üstünde tercih etmeli. Bu takılar deriye temas etmemelidir”

HABER MERKEZİ

Özel Haber

Bakmadan Geçme