• Haberler
  • Dünya
  • Taliban'a rağmen kız çocukları gizlice eğitime devam ediyor

Taliban'a rağmen kız çocukları gizlice eğitime devam ediyor

Taliban yönetiminin kadınlara ve kız çocuklara yönelik yasakları uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı Afganistan'da Taliban'ın yasakları nedeniyle okula gidemeyen kız çocukları, gizlice eğitim alıyor.

Amerikan medya kuruluşu CNN'in haberinde, Afganistan'daki bazı evlerde öğretmenlerin, okula gidemeyen kız çocuklarına gizlice ders verdiği belirtiliyor.  Ayrıca çocukların internetten ve cep telefonlarından da çevrimiçi eğitim kaynaklarına ulaştığı ifade ediliyor. 

Eski Afgan hükümetinde çevirmen olarak çalışan Erfanullah Abidi, Şubat 2023'ten bu yana ülkede 15 noktada kız çocuklarına gizlice eğitim verdiklerini söylüyor. Abidi, işsiz kalan birçok öğretmene çalışma fırsatı sağladıklarını ifade ederken, bu eğitimleri çok sıkı güvenlik önlemleri alarak verdiklerini anlatıyor. 

Eğitim yerleriyle ilgili bilgi sızdırılırsa programı iptal ettiklerini belirten Abidi, bu derslerin gençlere gelecek umudu aşıladığını belirterek şu ifadeleri kullanıyor: Burası bir umut merkezi. Burası bir dayanıklılık merkezi. Burası onların geleceklerini gördüğü ya da şekillendirdiği bir yer.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) dün açıkladığı rakamlara göre, Taliban'ın 2021'de iktidara gelmesinden bu yana Afganistan'da en az 1,4 milyon kız çocuğu ortaöğretimden mahrum kaldı. 

ABD'nin Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle ülkenin kontrolünü ele geçiren Taliban, 2022'de aldığı kararla 11 yaşından büyük kız çocuklarının okula gitmesini yasaklamıştı.

Bakmadan Geçme