Tarihi Bergama Vapuru'nda Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Sergisi açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş.'nin organize ettiği Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün denizlerde bağımsızlığa ve denizciliğe...
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZDENİZ A.Ş.’nin organize ettiği Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün denizlerde bağımsızlığa ve denizciliğe verdiği önemi anlatan “100 Yıllık Deniz Yolculuğu: Atatürk ve Cumhuriyet Gemileri Fotoğraf Sergisi İzmirlilerle buluştu. Konak İskelesi’ne demirli Bergama Vapuru’nda düzenlenen serginin açılışına İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, İZDENİZ Genel Müdürü Ümit Yılmaz, deniz tarihçisi Ali Bozoğlu ve İzmirli sanatseverler katıldı.
Serginin açılış töreninde araştırmacı gazeteci-yazar Uğur Mumcu ölümünün 31. yıl dönümünde saygıyla anıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Aydın, “Bu vapurda olmak çok güzel çünkü arkamızda Uğur Mumcu ismini taşıyan vapur var. Uğur Mumcu tüm faili meçhul cinayetlerde olduğu gibi alçakça ve canice katledilmiştir. Uğur Mumcu sadece gerçekleri yazdığı için katledildi. O hepimizin doğruyu öğrenme hakkını savunduğu için katledilmiştir. O hepimiz için çalıştı ve ömrünü hepimiz için verdi. “Bir insan ömrünü neye vermeli” sözünü en iyi şekilde ifade etmiştir. Sevgili Uğur Mumcu; halkın seni unutmadı. Unutmayacak. Senin savunduğun değerleri, Cumhuriyet değerlerini savunmaya devam edecek. Seni hatıralarımızda, hafızamızda her zaman yaşatacağız” dedi.
71 yıllık Bergama Vapuru’nun şehrin hafızasında çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Vekili Aydın, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in kent olarak kimliğinin hayatta kalabilmesi ve gelişebilmesi için kent hafızasının bütün topluma mal edilebilmesi için çalışmalarını sürdürecek. Bu sergi de bunun bir parçası. Bir şehri büyük şehir yapan nüfus kalabalığı değildir. Kimliğidir, ürettiği kültürdür, değer yargılarıdır. Bu şehirden farklı herhangi bir şehre gidin, ‘İzmir’den geldim’ diye söyleyin insanların yüzündeki tebessümü görün. Bu kentin kimliğinden kaynaklıdır. Bu şehir bir liman şehridir. İzmir deniz ile iç içe yaşamaya devam edecek. Kültürel faaliyetlerin gençlerle buluşturulması bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılması için çok önemli. Tunç Başkan önümüzdeki dönemde de bu çalışmalara destek vermeye devam edecek” diye konuştu.
Bu sergi ile bir tarih yolculuğuna çıkmanın heyecanını yaşadıklarını dile getiren İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Türk halkı eski gemilere ve denizcilik tarihine son dönemde oldukça ilgi gösteriyor. Denizciliğe ilgi tesadüf veya geçmişe olan ilgiyle oluşmuyor. Ülkemiz tersaneleri gemi inşa kabiliyetlerini sürekli geliştiriyor. Herkes yüzünü daha fazla denize dönüyor. Denizci millet denizci ülke hedefine daha fazla yol almamız gerektiğini biliyoruz. Daha fazla sergiye ve daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. En büyük hayalimiz ise İzmir’de bir deniz müzesinin hayata geçirilmesi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasına Uğur Mumcu’yu anarak başlayan deniz tarihçisi Ali Bozoğlu ise, “Yolcu ve donanma gemilerinin fotoğraflarını içeren bu sergi Atatürk’ün Türk denizciliğine hizmetlerini aktarmakta önemli rol oynayacak. Lozan Antlaşması’nın ilgili maddesine göre Kabotaj hakkına sahip olan Türkiye’de 1. Dünya Savaşı sırasında devlet ve armatörlere ait elliye yakın gemi batırılmış, savaş nedeniyle eldeki mevcut gemiler de yeterli bakım ve onarım görmedikleri içinde çalışamaz hale gelmiş, Kabotaj uygulamasına geçiş 2 yıl ertelenmişti. Cumhuriyetin ilanıyla elde bulunan gemiler hızla bakım ve onarımdan geçirildi bunlara ilave 1924 yılında Marmara, Kocaeli, Miralay Nazım Bey, Çanakkale, Anafarta, Mersin, Antalya ve Büyükada vapurları, 1926 yılında ise Karadeniz, Ankara (Çorum), Ege, İnebolu, İzmir, Bandırma (Ülgen) Konya ve Sinop gemileri satın alındı. 1 Temmuz 1926 tarihinden itibaren yürürlüğe giren kanunla; akarsularda,
HABER MERKEZİ