Tarım sürerse

yaşam sürer Ege Üniversitesinden sürdürülebilir tarım sistemlerinin ortaya konulmasına yönelik önemli proje Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi...

Tarım sürerse
TAKİP ET Google News ile Takip Et

yaşam sürer

Ege Üniversitesinden sürdürülebilir tarım sistemlerinin ortaya konulmasına yönelik önemli proje

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal’ın yürütücülüğünde PRIMA CALL SECTION-2 2021 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Akdeniz’deki Küçük Tarım İşletmelerinde Tarımsal Biyoçeşitliliği, Karlılığı, Döngüselliği ve İklim Değişikliklerine Direnci Artırmak İçin Yenilikçi Sürdürülebilir Organik Deniz Rezenesi Tabanlı Tarımsal Üretim Sistemleri” (SEAFENNEL4MED) isimli projenin başlangıç toplantısı gerçekleştirildi.

TOPLANTI İTALYA’DA YAPILDI

Projenin koordinatörlüğünü üstlenen İtalya’nın Ancona şehrinde yapılan toplantıya proje ortağı Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Özlem Karahan Uysal, Prof. Dr. Şebnem Tavman, Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol ve Doç. Dr. Özgür Tatar ile Fransa, Hırvatistan ve Tunus’tan diğer proje ortakları katıldı. Yapılan toplantı hakkında değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Karahan Uysal, “36 ay sürecek olan projemizde, yeni sürdürülebilir organik üretim sistemlerinin geliştirilmesi için iklim değişikliğine ve Akdeniz koşullarına örneğin su kıtlığı, yüksek tuzluluk gibi koşullara iyi adapte olmuş, Akdeniz deniz rezenesinin germplazmının araştırılmasını hedefliyoruz. Söz konusu üretim sisteminin, gerek gıda üretim istikrarına katkıda bulunmak gerekse çiftçilerin gelirlerini artırmak noktasında önemli çıktılar ortaya koyacağına inanıyoruz. Ayrıca projekapsamında ortaya konulacak bulguların sıfır kirlilik hedefine katkıda bulunan agroekolojik ilkelere dayalı tarımsal geçim sistemlerinin direncini artırabilecek, sınırlı kaynaklar ve çevresel kısıtlamalarla başa çıkabilecek niteliklere sahip üretim sistemlerine örnek oluşturması da hedeflediğimiz önemli çıktılardan biri” dedi.

“İŞ BİRLİĞİ OLUŞTURULACAK” Proje ile birlikte deniz rezenesi üretimi için önemli adımlar atılacağını ifade eden Doç. Dr. Karahan Uysal, “Bu çerçevede, projede Akdeniz iklimine iyi uyum sağlayan deniz rezenesi ekotiplerinin seçimi, Akdeniz’de organik deniz rezenesi üretimi için sürdürülebilir tarım sistemlerinin ortaya konulması, organik deniz rezenesinden yeni, iyileştirilmiş yüksek değerli ürünlerin geliştirilmesi ve Akdeniz’de sürdürülebilir deniz rezenesi tabanlı üretim çözümlerinin ve ürünlerin yaygınlaştırılması konularında çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca proje ile deniz rezenesi bazlı gıdalar üreten küçük ölçekli tarım işletmeleri arasında iş birliği oluşturulacak” diye konuştu.

Bakmadan Geçme