• Haberler
  • Gündem
  • Tarımda işçi sıkıntısını ‘Suriyeli'ler kapattı!

Tarımda işçi sıkıntısını ‘Suriyeli'ler kapattı!

2011'de Suriye'de yaşanan iç savaş sonrası başlayan kitlesel göçte 'geçici koruma' statüsüyle Türkiye'ye gelen sığınmacılar, ülke...

2011’de Suriye’de yaşanan iç savaş sonrası başlayan kitlesel göçte “geçici koruma” statüsüyle Türkiye’ye gelen sığınmacılar, ülke tarımında önemli bir aktör oldu. Türkiye’nin önemli sebze üretim merkezi olan ve Küçük Menderes havzasında yer alan Torbalı’da, asgari yevmiye üzerinden çalışacak yerli işçi bulunamayınca, tarım işçiliğinde Suriyeli etkisi arttı. Çiftçi, oda ve dernek yetkilileri, son yıllarda tarımda yerli işçi sayısının giderek azaldığını, bu alanda yüzde 95 seviyesinde Suriyeliler’in çalıştığını bildirdi.

Haber

Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin

Torbalı Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin, tarım işçilerinin günlük yevmiye alt sınırının asgari ücrete endeksli olduğunu, yerli işçilerin bu ücreti tercih etmeyerek farklı iş kollarına yöneldiğini aktardı. Oluşan işçi ihtiyacını ise Suriyeli sığınmacıların karşıladığını anlatan Girgin, tarım işçiliğinde her geçen yıl artan Suriyeli oranının Torbalı’da yüzde 95 seviyesine ulaştığını, durumun Türkiye genelinde de farklı olmadığını söyledi.

Haber

İzmir Tarım İşçileri Derneği Başkanı Şehmuz Gümüştaş

İzmir Tarım İşçileri Derneği Başkanı Şehmuz Gümüştaş ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ücret politikasının yerli işçileri kaçırdığını, sabit maaşlı, sigortalı işlere yönelttiğini söyledi. Gümüştaş, “Bunda düşük ücret ve dayıbaşılık sisteminin etkisi var. Ücret az olduğu gibi taşeronlar da işçi parasından kesinti yapıyor. Ayda 26 gün çalışan bir işçi ancak asgari ücret kazanıyor ama ne sigortası ne de sosyal güvencesi var. Yerli işçi düşük gelir nedeniyle farklı alanlara kaydı. Şimdi bu sistemde Suriyeliler var. Bu işe bir düzenleme gelmezse yakında Suriyeliler de tarım işçiliği yapmaz, tarlada çalıştırılacak eleman bulunmaz” diye konuştu.

Haber

Torbalılı Üretici İsa Bellik

“MAHSÜL TARLADA KALIR”

Torbalılı üretici İsa Bellik de tarım işçiliğinin bir süredir Suriyeli ağrılığında devam ettiğini söyledi. “Şuan da Suriyeli işçiler olmasa, Torbalı’da tarım yapmak mümkün değil” ifadesini kullanan Bellik, “Suriyeliler olmasa, mahsulü tarladan toplayamayız, çürür. Mahsul çürürse üretici de, vatandaş da aç kalır. Çok acı ama tarım faaliyetlerinin bel kemiği Suriyeli işçiler oldu” dedi.

İş kalitesinin yerliye oranla düşük olmasına rağmen Suriyeliler’in durumu kurtardığını anlatan bazı üreticiler, tarım işçisi sayısının azalmasının gelecekte önemli sorunlar oluşturacağına işaret ediyor.

Haber Merkezi

Bakmadan Geçme